Bakan Pakdemirli Açiklamasi 'Yesil Kalkinma Devrimi'ni Gerçeklestirmede Türkiye Öncü Rolü Üstelenecektir'

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Birlesmis Milletler Genel Kurulu’nda açikladigi Türkiye’nin Paris Iklim Anlasmasina taraf olmasinin Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayi ile yürürlüge girdigini hatirlatarak, “Insallah önümüzdeki dönem, Yesil Kalkinma Devrimi’ni gerçeklestirmede Türkiye öncü rolü üstelenecektir” dedi.

Bakan Pakdemirli Açiklamasi 'Yesil Kalkinma Devrimi'ni Gerçeklestirmede Türkiye Öncü Rolü Üstelenecektir'
Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, Orman Genel Müdürlügü binasindan çevrim içi olarak 7. Sürdürülebilir Gida Zirvesi ve Dünya Gida Günü Bulusmasi’na katildi.

Sürdürülebilir tarim, gidada döngüsellik, tedarik zinciri dayanikliligi, bütüncül beslenme, iklim degisikligi, dönüsüm için inovasyon, gida perakandeciligi ve tüketici davranislari konularinin ele alindigi zirve, Tarim ve Orman Bakanligi, Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü (FAO), Türkiye Gida Sanayi Isverenleri Sendikasi ve Sürdürülebilirlik Akademisi tarafindan ortak olarak düzenleniyor.

FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu’nun da katildigi zirvede konusan Tarim ve Orman Bakani Pakdemirli, yasanan iklim olaylari ve Covid-19 salgininin, temiz ve erisilebilir gidanin, insan sagligi açisindan önemini bir kez daha ortaya koydugunu belirterek, “Dünya nüfusunun maalesef ciddi bir bölümü yetersiz beslenme sorunu ile karsi karsiyadir. Bu nedenle gida sistemlerinin sürdürülebilirliginin saglanabilmesi için üretimden tüketime aliskanliklarin artik degismesi gerekmektedir” dedi.



“YESIL KALKINMA DEVRIMI’NI GERÇEKLESTIRMEDE TÜRKIYE ÖNCÜ ROLÜ ÜSTELENECEKTIR”

Pakdemirli, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Birlesmis Milletler Genel Kurulu’nda açikladigi Türkiye’nin Paris Iklim Anlasmasina taraf olmasinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onayi ile yürürlüge girdigini hatirlatarak, “Insallah önümüzdeki dönem, Yesil Kalkinma Devrimi’ni gerçeklestirmede Türkiye öncü rolü üstelenecektir” diye konustu.

Sürdürülebilir tarim uygulamalarinin gelistirilmesi ve iklim degisikligi ile mücadele açisindan Avrupa Birligi’nin “Avrupa için Yesil Mutabakat” kapsaminda, saglikli ve çevre dostu bir gida sistemi için çalismalara basladiklarini dile getiren Bakan Pakdemirli, “O nedenle iklim degisikligine yönelik daha genis çapli bir farkindaligin olusmasini önemsiyoruz ve bu konuda her türlü çalismaya ve destege de açik oldugumuzu özellikle vurgulamak istiyorum” ifadelerine yer verdi.

“IYI TARIM ÜRETIM ALANINI 42 KAT ARTISLA 2,6 MILYON DEKARA ÇIKARDIK”

Sürdürülebilir gida üretimi ve bu süreçte iklim degisikliginin etkilerini azaltmak için çiftlikten çatala kadar geçen tüm süreci takip etmek ve çevreyi koruyan üretimi yayginlastirmak zorunda olduklarini dile getiren Bakan Pakdemirli, sunlari söyledi:

“Çiftlikten çatala her asamaya özen gösterecegiz. Çiftlikten Çatala Stratejisi hedeflerinde de belirtildigi üzere, 2030 yilina kadar organik tarim alanlarinin artirilmasi ve pestisit kullaniminin %50 oraninda azaltilmasi gerekmektedir. Son 10 yilda, sagladigimiz destekler ve egitim çalismalari sonucunda, iyi tarim üretim alanini 42 kat artisla 2,6 milyon dekara, organik tarim üretim alanini ise 2,5 kat artisla 3,9 milyon dekara çikardik. Ayrica iyi tarim uygulamalari ve organik tarim faaliyetinin gelistirilmesi ve yayginlastirilmasi amaciyla çok sayida projemiz de devam ediyor.”

“SULAMAYA AÇILAN ALANLARDAN YILDA YAKLASIK 60 MILYAR LIRA ZIRAI GELIR ARTISI SAGLADIK"

Son 19 yilda Cumhuriyet tarihinde yapilanin iki kati fazla orana sahip olan 600 barajin hizmete alindigina dikkati çeken Bakan Pakdemirli, “Yaklasik 20 milyon dekar alani son 19 yilda sulamaya açarak, sulanan tarim alanini 67 milyon dekara ulastirdik. Sulamaya açilan alanlardan; yilda yaklasik 60 milyar lira zirai gelir artisi saglayarak, hem üreticimize, hem de ekonomimize önemli bir gelir kazandirdik” diye konustu.



“SU TASARRUFU SAGLAYAN YER ALTI BARAJLARIMIZIN SAYISI SU ANDA 43”

Son 3 yilda su alaninda 41 milyar liralik yatirimla binin üzerinde tesisi hizmete aldiklarini ifade eden Bakan Pakdemirli, “Su tasarrufu saglayan yer alti barajlarimiz sayisini 2023’e kadar 150’ye ulastirmayi hedefliyoruz. Su anda 43’ü bitti. Insallah yilsonunda bu sayi 50’yi bulacak” dedi.



“Son 19 yilda, üreticilerimize reel rakamlarla toplam 400 milyar lira tarimsal destek verdik”

Bakan Pakdemirli, üretimin ve üreticinin hep yaninda olduklarini ve yaninda olmaya devam edeceklerini belirterek, “Son 19 yilda, üreticilerimize reel rakamlarla toplam 400 milyar lira tarimsal destek verdik. Alim fiyatlarini hasat öncesi açiklayarak, hem üreticimizi ezdirmedik hem de piyasayi etkin sekilde regüle ettik. Bu politika ile hem çiftçimizi memnun ediyor, hem de üretimin devamliligina önemli katki sagliyoruz” ifadelerini kullandi.

“ÜLKEMIZDE 145 FIRMA TARAFINDAN, 211 NOKTADA, TOPLAM 8 MILYON TON DEPO KAPASITESI ILE LISANSLI DEPOCULUK FAALIYETI YÜRÜTÜLMEKTEDIR”

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin su anda 4 milyon ton civarindaki depo kapasitesi ile hububatin güvenli bir sekilde depolanmasini sagladiklarini ve lisansli depoculuk sisteminin gelistirilmesi için Tarim ve Orman Bakanliginin öncülügünde çalismalarin yapildigini söyleyen Bakan Pakdemirli, “Ülkemizde 145 firma tarafindan, 211 noktada, toplam 8 milyon ton depo kapasitesi ile lisansli depoculuk faaliyeti yürütülmektedir. Lisansli depoculuga yaptigimiz toplam destek yaklasik 440 milyon liradir” diye konustu.

(Mustafa Cenik - Sadettin Aliusta/IHA)
Kaynak: İHA