Asirlik Zeytin Agaçlarinin Bulundugu Derik'te Mesakkatli Mesai Basladi

Üretici Zeynep Salim: 'Zeytin bahçesinde dogdum, büyüdüm, zeytin bahçesinde evlendim. Toplamasi çok yorucu, çok emek veriyoruz' Vecdin Kaplan: 'Bayagi siparis geldi. Bu zeytini bir kez tadan kisi önümüzdeki yil da ister. O kadar güzel bir tadi var. Istanbul'a, Trabzon'a gönderdik, alanlar yine istiyor'

HALIL IBRAHIM SINCAR/BESTAMI BODRUK - Asirlik zeytin agaçlarinin da bulundugu Mardin'in Derik ilçesinde üreticilerin mesakkatli mesaisi basladi.

PKK'li teröristlerce 5 yil önce makaminda düzenlenen saldirida sehit olan Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk'ün dünyaya tanitilmasi hayalini kurdugu zeytin için Mardin Valiligi, Kaymakamlik, GAP Bölge Kalkinma Idaresi, Dicle Kalkinma Ajansi, Tarim ve Orman Il ve Ilçe müdürlüklerince önemli destek saglandi.

Derikli üreticilerin de gayreti ile son dört yilda yaklasik 35 bin 500 fidan ve agaç toprakla bulusturulurken, üretimin daha artirilmasi için Kaymakam ve Belediye Baskan Vekili Evren Çakir'in öncülügünde yeni yeni projeler hazirlaniyor.

Derik zeytininden elde edilen zeytinyaginin, özel bir sirketin markasiyla gönderildigi Ingiltere'de düzenlenen "Londra Uluslararasi Zeytinyaglari Yarismasi"nda önceki yil altin madalyaya, Japonya'da gerçeklestirilen "Japon Prize Uluslararasi Yarismasi"nda da ikincilik ödülüne layik görülmesi, hem zeytine hem de yagina talebi artirdi.

Tüm bu çabalarin sonuç verdigi Derik'te, 4 yil önce tabiat parki olarak ilen edilen GAP Vadisi'nin de aralarinda bulundugu bölgedeki zeytin agaçlarinda hasat basladi.

11 bin 661 dekar alanda 165 bin 200 agaçta basta halhali olmak üzere zonciki, güleki, belloti ve melkabaz gibi 10'u askin zeytin çesidinin yetistigi ilçedeki bahçelerde üreticiler yogun mesaide.

Atalarindan kalan zeytin agaçlarini "miras" olarak nitelendiren üreticiler, sabah erken saatlerde bahçelerde topladiklari zeytini, geleneksel yöntemlerle kirarak salamura olarak hazirliyor.

Zeytin agacinin bir yil bol, diger yil az ürün vermesi nedeniyle bu sene "yok yili" yasanmasina ragmen ilçede 500 ton ürün bekleniyor. Hasat, ekim ayi sonunda tamamlanacak.

- "Zeytinimize güveniyoruz"

Kaymakam ve Belediye Baskan Vekili Evren Çakir, AA muhabirine, ilçede zeytin hasadina basladiklarini belirtti.

Zeytinin çok önemli bir katma deger tasidigini ve ilçedeki vatandaslar için önemli bir geçim kaynagi oldugunu ifade eden Çakir, çiftçilere her anlamda destek vermeye devam ettiklerini söyledi.

Çakir, zeytinin uluslararasi yarismalarda ödül aldigini ve kendini kanitladigini dile getirerek, sunlari kaydetti:

"Ürün yelpazesi genis ve zengin bir içerige sahibiz. Derik'te yaklasik 12 bin dekarda 165 bin agaçta üretim gerçeklestirmeye çalisiyoruz. Hem ilçe hem mille ekonomimize katki saglamaya çalisiyoruz. Zeytinimiz ilgi görüyor ve bu ilgiden memnunuz. Hem agaç sayimizi hem de ürün yelpazemizi artirip, kaliteli ürün elde ederek gelen taleplere karsilik vermeye çalisacagiz. Kendi zeytinimiz diye demiyoruz, zeytinimize güveniyoruz. Tadi farkli. Vatandaslarimiz gerçekten memnun kaliyor. Bu memnuniyet de bizleri sevindiriyor."

- "Ünlü olmadan kolaydi simdi her yerden istiyorlar"

Ilçedeki üreticilerden Zeynep Salim (48), yasaminin zeytin bahçesinde geçtigini belirtti.

"Zeytin bahçesinde dogdum, büyüdüm, zeytin bahçesinde evlendim. Kiz verirken de alirken de sorariz, 'Zeytinligi var mi?' diye." ifadelerini kullanan Salim, zeytin üretiminde en zor olanin toplama asamasi oldugunu aktardi.

Salim, "Toplamasi çok yorucu, bir ay sürüyor, çok emek veriyoruz. Ünlü olmadan kolaydi simdi her yerden istiyorlar. Yurt disina kadar gönderiyoruz zeytin ve zeytinyagini. Hayatimiz zeytinin içinde geçti." dedi.

- "Bayagi siparis geldi"

Vecdin Kaplan da Derik zeytininin bir yil çok bir yil az verim verdigini, bu sene az ürün beklendigini ifade etti.

Derik zeytininin aroma olarak kendine özgü bir lezzete sahip oldugunu, bundan dolayi yogun bir taleple karsilastiklarini anlatan Kaplan, "Bu sene bayagi siparis geldi. Bu zeytini bir kez tadan kisi önümüzdeki yil da ister. O kadar güzel bir tadi var. Istanbul'a, Trabzon'a gönderdik, alanlar yine istiyor. Sehit Kaymakam Safitürk'ün sayesinde popülerlesti, Türkiye degil, dünya tanidi." diye konustu.

Kasim Salim ise dedelerinden kalma zeytin bahçesinde ailesiyle hasat yaptigini dile getirerek, kendileri için zeytinin çok anlam ifade ettigini söyledi.

Zeytinin geçim kaynaklari oldugunu belirten Salim, "Halhali çesitte asit orani düsük. Onun için de dünyanin en kaliteli zeytini ve yagi bizim ilçemizde yetisiyor. Derik halkinin yüzde 99'u da zeytin ve zeytinyagi ile geçimini sagliyor. Sabah, ögle, aksam zeytin ve zeytinyagi sofrada olmazsa olmaz." diye konustu.

Kaynak: AA