87 Yasindaki Hastanin 5 Damari Tek Seansta Açildi

Lokman Hekim Van Hastanesinde 87 yasindaki Mustafa Turan isimli hastanin 5 damari ayni seansla basariyla açildi.

87 Yasindaki Hastanin 5 Damari Tek Seansta Açildi
Konuyla ilgili açiklamada bulunan Lokman Hekim Van Hastanesi Kardiyoloji Uzmani Prof. Dr. Mustafa Tuncel, 87 yasindaki Mustafa Turan isimli hastanin nefes darligi, kol agrisi ve yürüyememe sikayeti üzerine hastaneye geldigini ifade etti.

Hastanin bu sikayetleri nedeniyle anjiyo yapilmasina karar verildigini dile getiren Tuncel, “Hastamizin özellikle bypass damarlari, bacaga giden damarlari, böbrek damari ve kola giden damari tikaliydi. Özellikle kola giden damardan, gögüs damari dedigimiz bypass damari da etkilendigi için hastamizin birçok yerinde damar tikanikligi vardi. Biz hastamizin böbrek kreatin degerinin yüksek olmasi, gidip gelme problemlerinden dolayi ayni seansla bu damarlarini açmaya karar verdik. Kalbin yüzde 20 çalismasi ve böbrekteki zafiyeti nedeniyle kontrollü bir sekilde hastamizin önce kalp damarlarini açtik. Daha sonra kol damarini, sonra böbrek ve ayak damarlarini ayni seansla açtik. Hastamizin su anda durumu iyi. Normalde bu gibi durumlarda ayni seansla bu kadar islem yapilmaz ama hastamizin ileri yas olmasi, sik sik anjiyo olmamasi ve gidip gelme problemi olmasin diye kontrollü bir sekilde ayni seansta bütün damarlarini açtik. Çok sükür hiçbir sikintimiz yok” dedi.



"Van’da kalple ilgili yapilmayan hiçbir sey yok"

Van’da saglik alaninda ciddi anlamda hizmet verildiginin altini çizen Dr. Tuncel, “Buradaki bu islemlerin topluca yapilmasinin büyük bir basari oldugunu hastamizin doktor olan kizi da ifade etti.

Van’da ciddi isler yapiliyor. Sadece bizde degil Van Egitim ve Arastirma Hastanesi ya da YYÜ Dursun Odabasi Tip Merkezinde hastalara ciddi anlamda hizmet veriliyor. Fakat birçok vatandasimiz Van’da hastalik yönünde bir sey yapilmadigini düsünüyor. Ben özellikle bunu vurgulamak istiyorum. Su anda Van’da kalple ilgili olarak yapilmayan hiçbir sey yok. Islem olarak burada hepsini yapabiliyoruz. Imkani olan hastalar istedigi yere gidebilir biz onlara bir sey demiyoruz ama Van’da da bu islerin basari ile yapildigini herkesin bilmesini istiyorum” ifadelerini kullandi.

"Bir hekim olarak yapilan islemden çok etkilendim"

Hasta Mustafa Turan’in kizi Radyoloji Uzmani Arzu Turan ise babasinin Igdir’da aniden fenalasmasi üzerine oradaki hastaneye götürüldügünü belirterek, “Bana ulastilar. Oradaki kardiyoloji görmüs ve acil anjiyo olmasi gerektigini, sartlarin müsait olmamasi nedeniyle de babami bir üniversitede bir profesöre sevk etmisler. Yapabilecek tek kisi o demisler. Ben de acilen götürün dedim. Babami sevk ettiler. Babam üniversiteye gitti ve oradaki hocamiz gördü. ‘Ben dokunamam’ dedi.

Çok sayida hastaligi, riski ve kalp fraksiyonun çok düsük olmasi nedeniyle babam 12 kalem ilaçla geri geldi. Ama durumu daha da kötülesince, hizmet ettigim dönemde tanidigim Mustafa hocama ulastim ve durumu anlattim. ‘Hemen gelsin’ dedi.

Ertesi gün babam geldi, gördü ve ‘anjiyo sart’ dedi.

Yatisini yaptik babama 4-5 arasi stent balonlama yapti. Kalp ve böbreklere stant takti. Bir seansla kendimde ikinci seansina girdim sol bacagina iki uzun düzeyde balonlama, sol böbrege stant, kalbe üç düzeyde stant takti ve gerçekten çok seri ve güzel yapti. Bir hekim olarak yaptigi islemden çok etkilendim. Öncellikle ellerine saglik. Babamda iyi bir sonuç elde etti” dedi.



"Türkiye, saglikta çigir açti"

Türkiye’nin saglikta çigir açtigini vurgulayan Turan, “Ben batida çok önemli bir hastanede çalisiyorum. Babami Türkiye’nin en iyi sartlarinin oldugu yerlere ulastirma sartlarina sahibim. Kendim de bilfiil içindeyim ama bugün burada, hemen evimizin iki saat ötesinde bu islemin yapiliyor olmasi Türkiye adina gurur verici bir sey. Hastalar adina da bu, büyük bir firsat ve imkandir” diye konustu.

Kaynak: İHA