Mersin'de Yörüklerin Yöntemiyle Kara Kovan Bali Üretildi

'Yörük Atalarimin 100 Yillik Kara Kovaninda Geleneksel Bal Üretimi Projesi' kapsaminda, hasadina baslanan balin kilogrami 500 liradan alici buluyor.

İçel'in Erdemli ilçesinde, proje kapsaminda Yörüklerin geçmiste göç yollarinda geleneksel kara kovanlarda ürettigi yöntemle elde edilen balin hasadina baslandi.

Erdemli Halk Egitimi Merkezi ve Aksam Sanat Okulu Müdürlügünde görevli ari üreticiligi egitmeni Yildiz Zeynep Mavi, kursiyerleriyle "Yörük Atalarimin 100 Yillik Kara Kovaninda Geleneksel Bal Üretimi Projesi" hazirladi.

Proje kapsaminda, Yörüklerin geçmiste dogal bal almak amaciyla göç yollarinda yaptiklari gibi geleneksel kara kovanlarda bal üretilmesi için çalismalara baslandi.

Yaklasik 10 ay süren çalismalarla 15 kara kovanda üretilen balin hasadi yapildi.

Mavi, gazetecilere, Yörük atalarinin 100 yil önce kaliteli bal elde etmek üzere kullandiklari teknikleri derleyerek ayni kalitede kara kovanda bal üretimi yapmayi basardiklarini söyledi.

Hasadi yapilan balin kilograminin 500 liradan alici buldugunu bildiren Mavi, "Talep çok ancak üretim sinirli. Her kovandan ortalama 3-7 kilo bal çikiyor. Biz bu yil ilk kez 15 kovanla basladik ve gelecek yil bunu 50 kovana çikartmayi hedefliyoruz. Böylece hem Yörük geleneklerimizi yasatiyoruz hem de organik ariciliga dikkati çekmek istiyoruz. Simdiden gelecek yilin balina talip olanlar siparislerini vermeye basladi." diye konustu.

Kursiyerlerden Rukiye Aydin da çocuklugunda tattigi balin üretimini yapmanin sevincini yasadigini belirterek, "Ariya hiçbir el degmeden üretildigi için agizda petekleri bile çitir çitir dagilan saglikli bir bal. Insan yemeye doyamiyor." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA