Atiyla Asindirdigi Yollarda 54 Yildir Köy Köy Gezip Çerçilik Yapiyor

Bayburtlu 78 yasindaki çerçi Zeki Yildirim: '1967'de dükkani açtigimda bir at ile at arabasi aldim ve köylere devam ettim. Burada yaslilar, çocuklar, kadinlar gelip alisverisini yapiyor'

BESIR KELLECI - Bayburt'ta 54 yildir çerçilik yapan Zeki Yildirim, "Yagiz" adli atiyla alisverise gittigi köylerde sevgiyle karsilaniyor.

Askerlik görevinin ardindan 1965'te köyü Demirözü ilçesine bagli Bespinar'a dönen Yildirim, arkadasiyla is yeri açti. Bir süre sonra ortagi ile ayrilan ve evinin yaninda küçük bir bakkal açip bir de at ile at arabasi satin alan Yildirim, 1967 yilindan bu yana at arabasina yükledigi esyalarla gittigi köylerde çerçilik (gezgin saticilik) yapmaya basladi.

Yildirim, 54 yildir bakkali olmayan ve pazar kurulmayan köyleri gezerek satis yapiyor, köylülerin temel gida ihtiyaçlarini karsiliyor.

Sabahin ilk isiklariyla deposundaki ürünleri at arabasina yükleyen ve son 15 yilini beraber asindirdigi "Yagiz" adli atiyla yollara koyulan Yildirim, gittigi köylerde kadinlarin ve özellikle çocuklarin ilgisiyle karsilaniyor.

Meslegini sevgiyle yapan Yildirim, AA muhabirine, 54 yildir bakkali ve pazari olmayan köyleri gezip satis yaptigini söyledi.

"1967'de dükkani açtigimda bir at ile at arabasi aldim ve köylere devam ettim. Burada yaslilar, çocuklar, kadinlar gelip alisverisini yapiyor." diyen Yildirim, gittigi köylerde yasayanlarin kendisini sevgiyle karsiladigini ve büyük ilgi gösterdigini ifade etti.

Yildirim, meslegini son 15 senedir "Yagiz" ismini verdigi atiyla sürdürdügünü belirterek, söyle konustu:

"Köylere çikacagim zaman sabah erkenden kalkip arabami yüklüyorum. Köyde kendi müsterilerimle ilgilendikten sonra yola çikiyorum. Ilk olarak Erzincan'in bir köyü olan Avciçayirli köyüne geldik. Orada biraz satis yaptiktan sonra indik Müminaga köyüne. Daha sonra Küçükgelengeç ile Büyükgelengeç köylerinde de müsterilerime ugrayip günü bitirdik."

- "Çocuklugumuzdan beri buraya gelip gidiyor"

Büyükgelengeç köyünde yasayan Hasan Efek, köylerinin ilçe ve kasabalara uzak oldugunu belirtirken, "Zeki amcamiz yillardir buraya gelip gidiyor. Bizi sever, biz de onu seviyoruz. Her zaman birbirimize yardimci oluruz." dedi.

Küçükgelengeç köyünde yasayan Baran Kaya, Yildirim'in yillardir satis yapmak için köylerine geldigini ve temel gida maddelerinin yani sira meyve suyu, çikolata gibi ürünler satarak çocuklari da sevindirdigini söyledi.

Komsusu Kenan Yavuz da köylere gitmediginde merak edilip aranan Zeki Yildirim'in Türkiye'de çerçilik geleneginin son temsilcilerinden oldugunu dile getirdi.
Kaynak: AA