Vergi Kanunlarina Iliskin Düzenleme Içeren Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda

Teklifin tümü üzerindeki görüsmeler tamamlandi AK Parti Manisa Milletvekili Ugur Aydemir: 'Kanun teklifimizle vergiye uyumun artirilmasi, kayit disilikla mücadelenin etkinlestirilmesi, sosyal adaletin ve rekabet ortaminin güçlendirilmesi, yatirimlarin tesvik edilmesi gibi birtakim degisikliklerin yapilmasini amaçliyoruz' CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Sener: 'Çok kazanandan çok, az kazanandan az alinmasi lazim ama sistem tersine isliyor'.

TBMM Genel Kurulunda, milyonlarca vatandasi ilgilendiren Vergi Usul Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi'nin geneli üzerindeki görüsmeler tamamlandi.

Teklifinin tümü üzerindeki görüsmelerde IYI Parti Grubu adina söz alan Samsun Milletvekili Erhan Usta, faydali ancak geç kalinmis bir düzenleme yapildigini söyledi.

Türkiye'de kapsamli bir vergi reformuna ihtiyaç duyuldugunu dile getiren Usta, vergi sisteminin adaletsiz oldugunu savundu.

Usta, "Insanlar vergi altinda inim inim inlerken, Meclis'i böyle genelgeçer meselelerle mesgul etmemek lazim. Türkiye'de vergi cennetlerine para kaçirmaya engel olmayan, tam tersine bunu tesvik eden bir sistem var. Asgari ücretten vergi alacaksiniz, milletin ümügüne basacaksiniz, ondan sonra vergi cennetlerine milyarlarca dolarin kaçirilmasina müsaade edeceksiniz, vergi almayacaksiniz. Böyle bir adaletsizlik olamaz." dedi.

- "835 bin esnaftan gelir vergisi alinmayacak"

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalayci, düzenlemeyle, basit usulde vergilendirilen 835 bin 488 mükellefin kazançlarinin, gelir vergisinden istisna tutulacagini ve yillik gelir vergisi beyanname verme yükümlülüklerinin kaldirilacagini bildirdi.

Kalayci, sosyal medya içerik üreticilerinin sosyal paylasim aglari üzerinden elde ettikleri kazançlarla, akilli telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama gelistirenlerin elektronik uygulama, paylasim ve satis platformlari üzerinden elde ettikleri kazançlarin vergilendirilme usulünde, basit ve etkin bir mekanizma getirilecegini ifade etti. Kalayci, "Düzenlemeyle bu platformlardan elde edilen ve 650 bin lirayi asmayan kazançlar stopaj yoluyla vergilendirilecek ve böylece belli tutari asmayan gelirler de vergilendirilerek uyum düzeyi artirilacak." dedi.

Çiftçilere yapilan destekleme ödemelerinin, gelir vergisinden istisna edilecegini, böylelikle çiftçilere 600 milyon liralik destek saglanacagini belirten Kalayci, "Daha fazla üretmeleri için çiftçimiz daha fazla desteklenmeli; mazot, gübre, ilaç, yem gibi girdilerini uygun fiyatli alabilmeleri mutlaka saglanmali. Tarimda kullanilan elektrik için daha düsük tarife belirlenmeli ya da elektrik destegi verilmeli. Tarim Kredi Kooperatiflerine ve Ziraat Bankasina olan tarimsal kredi borçlari uygun sartlarda ve uzun vadeli yapilandirilmali." degerlendirmesini yapti.

- "Vergi adaletini saglayin"

HDP Diyarbakir Milletvekili Garo Paylan, Türkiye'deki toplam servetin yüzde 55'inin, nüfusun yüzde 1'inin elinde oldugunu dile getirdi.

"Türkiye'de vergi adaleti olmadigini" ileri süren Paylan, "Faizler yüzde 25, vergisini ödemeyene de her yil af çikariyorsunuz. Bunu kötü niyetle kullananlar, vergisini ödemiyor ve bunu bir finansman araci olarak kullaniyorlar. Vergi adaletini saglayin." dedi.

Kanun teklifinin, "vergide reform saglamak gibi bir iddiasi" olmadigini öne süren Paylan, bir an önce ekonomide, vergide adaletin saglanmasi gerektigini söyledi.

- "Vergi sisteminin topyekun bir reforma tabi tutulmasi lazim"

CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Sener, Türkiye'nin bir vergi reformuna ihtiyaci oldugunu söyleyerek, "20 yillik bir iktidarin halen bir vergi reformu yapamamis olmasi büyük eksikliktir. Çok kazanandan çok, az kazanandan az alinmasi lazim ama sistem tersine isliyor. Vergi sisteminin topyekun reforma tabi tutulmasi gerekir." degerlendirmesini yapti.

Hükümetin ekonomi politikasi yanlis oldugu için döviz kurunun sürekli firladigini savunan Sener, söyle devam etti:

"Yukari çikan kura, pozitif bir isim verme ihtiyacindan dolayi 'rekabetçi kur' ismini vermeye kalkiyorlar. Bu, sizin politikasizliginizin bir sonucu. 'Rekabetçi kur' dediginiz sey, kurun sürekli basini alip gitmesiyse burada bir felaket var demektir. 2008'den bugüne kur 9 kat artmis. Siz halen dis ticaret açigi veriyorsaniz, sizin bu dis ticaret açiginizin ve kuru küresel rekabette yem olarak göstermenizin hiçbir anlami yok demektir. Kur yükseldikçe yoksulluk daha da derinlesiyor, gelir dagilimi daha da bozuluyor, yoksul daha fazla yoksul ve zengin daha fazla zengin oluyor. Bunun neresinin rekabetçi oldugunu bana izah edin. Izah edilecek hiçbir tarafi yok."

- "Dijital vergi dairelerinin kurulmasinin önünü açacagiz"

Teklifin ilk imza sahibi, AK Parti Manisa Milletvekili Ugur Aydemir ise düzenlemeyle, vergiye uyumun ve vergi güvenliginin artirilmasi, kayit disilikla mücadelenin etkinlestirilmesi, sosyal adaletin ve rekabet ortaminin güçlendirilmesi, yatirimlarin tesvik edilmesi, ihtilaflarin sonlandirilmasi gibi birtakim degisikliklerin yapilmasini amaçladiklarini belirtti.

Teklifle, basit usule tabi mükelleflerin kazançlarini gelir vergisinden istisna edeceklerini ve bu mükelleflerin yillik gelir vergisi beyannamesi verme yükümlülügünü kaldiracaklarini bildiren Aydemir, düzenlemeden 835 bin esnafin faydalanacagini söyledi.

Sosyal medya üzerinden elde edilen gelirlerin ne sekilde vergilendirilecegini de belirleyeceklerini anlatan Aydemir, "Bu vatandaslarimizin gelirlerini basit ve etkin sekilde vergilendirmek amaciyla geliri 2021 yili için 650 bin liranin altinda olan kisilerin yalnizca stopaj yoluyla gelir vergisi vermelerini istiyoruz. Kazançlari 650 bin lirayi asarsa kazançlari için gelir vergisi beyannamesi verecekler ancak stopaj yoluyla kesilen kazançlarini vergilerden mahsup edecekler. Ayrica bu kisileri de katma deger vergisinden istisna tutuyoruz." bilgisini verdi.

Aydemir, tarim ve hayvancilikla ugrasan vatandaslara daha fazla destek saglamak için tarimsal destekleme ödemeleri üzerinden yapilan vergi kesintilerini artik yapmayacaklarini, bu düzenlemeden de 3 milyon çiftçinin yararlanacagini kaydetti.

Uyumlu mükelleflerin yüzde 5 vergi indirimi uygulamasinin sartlarina esneklik kazandirilacagini vurgulayan Aydemir, "Bu indirimden faydalanma imkanlarini artirarak vatandaslarimizin daha da etkin bir sekilde bu indirimden, uyumlu mükellef indiriminden, yüzde 5 indirimden faydalanmalarini amaçliyoruz." diye konustu.

Aydemir, dijital vergi dairelerinin kurulmasinin önünü açacaklarini belirterek, "Vergi daireleri tarafindan yapilan islemlerin elektronik ortamda yapilmasini saglayacagiz. Vergi dairelerinin birbirleri adina islem yapabilmeleri ve düzeltme islemlerinin farkli vergi daireleri arasinda da yapabilme imkaninin önünü açiyoruz. Kamu kurumlari tarafindan vergi dairelerinde yapilan bildirimler için mükelleflerin bildirim yükümlülüklerini de ortadan kaldiriyoruz. Yeminli mali müsavirlerin tasdik raporlarini süresinde ibraz edemeyen mükelleflere ek 60 gün süre getiriyoruz." degerlendirmesini yapti.

- IYI Parti Grubu salondan ayrildi

Teklifin tümü üzerindeki görüsmelerin tamamlanmasinin ardindan birinci bölüm üzerinde parti gruplarinin konusmalarina geçildi.

IYI Parti Ankara Milletvekili Durmus Yilmaz'in, konusma süresinin dolmasi üzerine mikrofonu kapandi. Bu sirada IYI Parti Grup Baskanvekili Lütfü Türkkan, birlesimi yöneten TBMM Baskanvekili Haydar Akar'dan, mikrofonun açilmasini istedi.

Bunun üzerine Akar, konusma süresi dolan hiçbir milletvekilinin mikrofonunu, talep olmamasi halinde açmadigini belirterek, "Her seye müdahale ediyorsunuz, lütfen müdahale etmeyin. Söz talep edenlere ilave süre veriyorum ama talep etmeyenlerin de bitirmesini bekliyorum. Lütfen, ben sizin yönetiminize müdahale ediyor muyum?" diye karsilik verdi.

Türkkan, Akar'a tepki gösterdi ve IYI Parti Grubu, Genel Kurul salonundan ayrildi. Yaklasik 10 dakika geçtikten sonra IYI Partili milletvekilleri yeniden salona geldi.

Teklifin birinci bölümü üzerindeki konusmalardan sonra TBMM Baskanvekili Akar, birlesime ara verdi. Aranin ardindan komisyonun yerini almamasi üzerine Akar, yarin saat 14.00'te toplanmak üzere birlesimi kapatti.
Kaynak: AA