Hamas Açiklamasi Israil'in Afrika Birligi'ne Gözlemci Üye Kabul Edilmesi Karari Utançtir

Hamas, Israil'in Afrika Birligi'ne (AfB) gözlemci üye kabul edilmesi kararinin, Afrika Birligi ve Afrika Birligi Örgütü'nün mücadelesi için utanç oldugu degerlendirmesinde bulundu.

Hareketten yapilan yazili açiklamada, AfB'nin ekim ortasinda yapilmasi beklenen toplantisinda söz konusu kararin iptal edilmesi çagrisi yapildi.

"Israil'in AfB'ye gözlemci üye kabul edilmesi karari, Afrika Birligi ve Afrika Birligi Örgütü'nün mücadelesi için utançtir." ifadesine yer verilen açiklamada, Birlige üye devletlerden, "isgalci devletle tüm güvenlik, askeri, istihbarat, ticari ve diplomatik iliskileri sona erdirmeleri" istendi.

Açiklamada ayrica, "Sömürgecilik ve apartheid geçmisini geride birakmak, özgürlük ve kalkinma çagi insa etmek için kurulan bu yapinin, bir apartheid devletini kucaklayarak lekelenmemesi gerekir." ifadesi kullanildi.

- Israil'in gözlemci üye kabul edilmesi

Afrika Birligi Komisyonu, 22 Temmuz'da Israil'in gözlemci üyeligini kabul etti.

Güney Afrika, Namibya, Botsvana, Misir, Cezayir, Komor Adasi, Tunus, Cibuti, Moritanya ve Libya gibi ülkeler karara itiraz ettiklerini duyurdu.

Israil, Afrika Birligi Örgütü (OAU) 2002'de yeniden yapilandirilarak Afrika Birligi'ne (AfB) dönüstükten sonra gözlemci üyeligini kaybetmisti.

Filistin-Israil meselesinde iki devletli çözümü destekleyen Afrika Birligi, simdiye kadar Israil'in gözlemci üye olma çabalarini tüm girisimlere ragmen reddetmisti.

Filistin Devleti'ne 2013 yilinda gözlemci statüsü veren AfB, Filistin meselesine yönelik tutumunu belli etmek için her yil Afrika Birligi Zirvesi'nde, Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas'a kürsüde yer veriyordu.

Komisyonun aldigi karara karsi çikan devletlerin bir sonraki liderler zirvesinde konuyu gündeme tasiyarak, karardan geri adim atilmasina çalisacagi tahmin ediliyor.

Kaynak: AA