Bütün gözler çıkacak kararda! Özel sektöre kademeli mesai

Sosyal mesafe, yeni tip koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek için olmazsa olmaz kurallardan biri. İstanbul’da toplu ulaşım araçlarında bunu sağlamak amacıyla salgın döneminde adımlar atıldı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, geçen hafta kamuda kademeli mesai saatlerine ilişkin açıklamada bulunmuş, bu kapsamda iş dünyasının temsilcileriyle de toplantı yaptıklarını, çalışmalar tamamlandığında buna ilişkin açıklama yapacağını belirtmişti.

Bütün gözler çıkacak kararda! Özel sektöre kademeli mesai
Bütün gözler çıkacak kararda! Özel sektöre kademeli mesai
Normal dönemde günde 7.5 milyon kişinin toplu ulaşım araçlarını kullandığı İstanbul'da bu sayı 4 milyon 200 bin kişiye düştü. Toplu ulaşımda sosyal mesafenin sağlanması amacıyla kamu çalışma saatleriyle ilgili düzenlemelere rağmen İstanbul'da sabah ve akşam saatlerinde toplu ulaşımda kalabalığın önü alınamıyor. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, geçen hafta kamuda kademeli mesai saatlerine ilişkin açıklamada bulunmuş, bu kapsamda iş dünyasının temsilcileriyle de toplantı yaptıklarını, çalışmalar tamamlandığında buna ilişkin açıklama yapacağını belirtmişti.

ÖZEL SEKTÖRE ÇAĞRI

İstanbul Valiliği Ulaşım Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Kovid-19 öncesi toplu ulaşımda günlük yolcu rakamı 7.5 milyon olduğunu, son 10 günlük periyotta toplu taşımayı bir günde kullananların sayısının 4.2 milyona düştüğünü anımsattı. Ancak İstanbul'da ulaşımın yüzde 10'luk diliminin sabah ve akşam zirve saatler denilen birkaç saatlik bölümde gerçekleştiğini söyleyen Ilıcalı, mevcut sıkıntılara dikkat çekerek şunları dedi:

"Metrobüsle taşınan yolcu sayısı 550 bine sabitlenmiş durumda nisan, mayıs ayında bomboş gidip gelen metrobüsler yüzde 60 dolulukla sefer düzeliyor. Toplu taşımayı kullananların yüzde 60'ı özel sektör çalışanları. Kovid-19 riskini en aza çekmek için kademeli ve esnek çalışma özel sektörü de içine almalı. İstanbul'da özel sektör çalışanları kademeli ve esnek çalışma saatlerine geçmezse toplu ulaşımdaki yoğunluk ve trafik hızındaki sorunu çözemeyiz.

Önümüz kış ve trafik hızının mutlaka artırılması gerekiyor. Toplu ulaşımdan kaçan yüzde 13'lük kesim özel araçlarına yönelmiş durumda. Özel araçların yüzde 85'i bir veya iki yolculu taşıtlar. Kademelendirmenin çakışmaması da çok önemli. Zirve saatlerdeki trafik hızını yukarı çekemediğimiz noktada sıkıntıları aşamayız. Birçok sivil toplum kuruluşu, sendika, sanayi ve ticaret odası yöneticileri ile toplantılar yapıldı. Herkes kademeli ve esnek çalışmaya olumlu yaklaşıyor. İş dünyası, kademeli çalışmanın yanı sıra esnek çalışmayı da benimseyip, elini taşın altına koymalı."

ÖZEL SEKTÖR NE DEDİ?

'Biz hazırız'

İstanbul Valiliği, kademeli ve esnek çalışma modelini genişletmek için eylül ayının başından bu yana iş dünyası, ticaret ve sanayi odası yönetimleri, sendikalar, OSB ve küçük sanayi sitelerinin yönetimleri ile sivil toplum kuruluşlarıyla toplantılar düzenleyip, kademeli çalışma uygulamasını masaya yatırıyor.