Emniyet kemerleri değişiyor!

Gelişen teknolojiyle beraber araç güvenliğini ve kullanımını daha iyi hale getirmek için emniyet kemerlerinde de yeni bir sistem geliştirildi.

Emniyet kemerleri değişiyor!
Emniyet kemerleri değişiyor!
Yeni nesil emniyet kemerlerini otomotiv sektörünün önde gelen isimlerinden biri geliştirdi. 

Öncelikle arabaya biniyor ve her zamanki gibi emniyet kemerinizi bağlıyorsunuz.

Dışardan bakıldığında herhangi bir fark görünmüyor ancak bir kaza anında hava yastığıyla donatılan bu kemerler şişiyor ve hayat kurtarıyor.

Otomotiv şirketleri, yıllardır bu konseptin üzerinde çalışıyor.

Trafik lambaları ve hız tabelaları ile ilgili önemli bir yenilik de mevcut. Tesla araçların otopilot sistemine gelen yeni bir güncelleme ile birlikte artık hız tabelalarını otomobil okuyabilecek ve sürücüyü uyarabilecek. Bunun için haritaya artık ihtiyaç kalmadı.

Diğer yandan araçlara gelen bir diğer önemli özellik ise trafik ışıklarıyla ilgili. Gelen güncelleme ile birlikte yeşil ışık yandığında araç bunu otomatik olarak algılayacak ve sürücüyü uyaracak; böylece yeşil yandığında sürücü boş yere zaman kaybetmeyecek.

Bu sayede yeşil yandığında telefonuyla uğraşan ya da ışığı hemen göremeyenlere bildirim gitmiş olacak, trafik sıkışıklığının önüne geçilmeye çalışılacak.

Son zamanlarda çok sayıda kaza haberiyle gündeme gelen Tesla, yaptığı açıklamalarda otopilot modunun tamamen otonom sürüş anlamına gelmediğini, ihtiyaç durumunda kullanıcıların direksiyon kontrolüne sahip olmaları gerektiğini belirtiyor.

Yazılımsal yetersizliklere bağlı olarak bu tip araçlarla kazalar gerçekleşebildiği gibi, donanımsal etkenlerin de burada yol oynadığı görülüyor. Örneğin: Tesla otomobillerde otonom sürüş özelliğinin çalışmasını olumsuz yönde etkileyen faktörler arasında, sensörlerin kirli olması geliyor.

Temiz tutulmayan bir araçta sensör ya da kameraların daha fazla kör nokta yaratacağı ya da aslında var olmayan engellere karşı yanlış hesaplamalar yaparak karar verebileceği biliniyor.

Diğer bir konu ise trafikte yaşanan anlık değişimler. Yolda o an oluşan çukurlar, kazalar, kapatılan yollar ve geçici güzergâh değişimleri sorun olabilir. Bu tip değişiklikler bir şekilde otonom araçlara nakledilemediğinden, yolculuğun devam etmesi imkânsız hâle geliyor.

Takip mesafesini koruyan otonom araçlar, sağdan veya soldan önlerine girecek araçlara karşı elbette frenleme ile cevap verebiliyorlar.

Sürücüsüz otomobiller, daha pek çok tartışmaya sebebiyet verecek gibi görünüyor.