Güney Kore virüsle nasıl savaştı?

Gazeteci İbrahim Haskoloğlu Güney Koreli bir doktorla koronavirüs sürecini konuştu.

Güney Kore virüsle nasıl savaştı?
Güney Kore virüsle nasıl savaştı?
Gazeteci İbrahim Haskoloğlu koronavirüsle mücadelede dünyanın örnek aldığın Güney Kore'nin başarısıyla ilgili dikkat çeken bir röportaj gerçekleştirdi.

Röportajda Kore Üniversitesi Enfeksiyon Bölümü Doktoru Kim, Güney Kore'nin 'Mers' sürecinde aldığı tedbirlerin altını çizdi.

İşte o röportajdan bir bölüm;

BU SIRADA DİĞER ÜLKELERİN EĞRİSİ YÜKSELMEYE DEVAM ETTİ


+İlk Covid-19 vakası Ocak'ın 20'sinde onaylandı. İlk hasta Çin'den 50 yaşında bir kadındı. Gezi için Güney Kore'ye gelmiş. İlk Covid-19 vakasını teşhis ettik. KCDC olarak da bilinen Kore Hastalık Kontrol Merkezi'miz bu turistin temas ettiği kişileri teşhis etmeye ve bu kişileri evlerinde 2 haftalık karantinaya almaya başladı. Kore CDC, teşhis etmede, hastaları izole etmede, temas edilen kişileri takip etmede ve evlerinde 14 gün karantinaya alma konusunda çok iyi iş çıkardı. 18 Şubat'ta 31. Covid-19 vakasını teşhis ettik. Shincheonji Hristiyan Kilisesi mezhebine mensup bir kadın. O zamandan beri Daegu-Gyeongbuk Bölgesinde bir sürü Covid-19 vakası tespit edildi. Daegu-Gyeongbuk Bölgesi Seul'un yaklaşık 300 km güneyinde kalan bir il. 31. Covid-19 vakasından bu yana Daegu-Gyeongbuk Bölgesinde bir sürü Covid-19 vakası teşhis edildi. Yaklaşık 7 bin vaka doğrulandı. Böylece Güney Kore'deki ilk Covid-19 salgını dalgası Şubat sonlarından Mart ortasına kadar olan sürede meydana geldi. Çok sayıda teşhis kitiyle gerçek zamanlı PCR testi yapıyoruz.


-Güney Kore'de bu test daha önceden elinizde var mıydı yoksa koronavirüsten sonra mı ürettiniz?

+Evet 2009'daki pandemiden ve Güney Kore'de son ortaya çıkan 2015 MERS korona salgınından dersimizi almıştık. O süre zarfında influenza pandemisi ve MERS koronavirüs gibi virüs enfeksiyonlarının teşhisi için PCR testi kullanarak teşhis kitinin önemini zaten deneyimleyerek öğrendik, bu yüzden zaten biliyorduk. Teşhis kiti, MERS koronovirüs veya Covid-19 virüsü veya SARS gibi bir salgını kontrol etmeye başlamak için çok önemlidir.

Sonuç olarak, önceki MERS Covid salgınından öğrendiğimiz tüm dersler bize Covid-19 salgını sırasında en erken zamanda gerçek zamanlı PCR kiti geliştirmeyi öğretti. Bu, gerçek zamanlı yapay kitin en erken zamanda geliştirmesine çok yardımcı oldu.

+Şimdi birinci ve ikinci dalga arasındayız. İkinci dalga henüz gelmiyor. Ancak Güney Metropolitan bölgesindeki ikinci büyük dalgadan endişe duyuyoruz. Şimdi Kore hükümeti hala el yıkama, öksürük örtme, maske takma gibi kişisel hijyeni teşvik ediyor ve toplumsal mesafe kurallarını uyguluyor.


-Güney Kore'de 91 yeni vakada virüs yeniden aktive olmuş. Bazı araştırmalar, koronavirüsün insanlarda saklandığını gösteriyor. Bu ne anlama geliyor?

Covid-19 virüsünün vaka ölüm oranı diğer SARS ve MERS gibi koronavirüslerle karşılaştırıldığında daha düşük. Çünkü bu Covid-19 virüsü genel olarak yaklaşık %2-4 vaka ölümüne neden oluyor. Ancak SARS koronavirüsünün vaka ölüm oranı %9,6'dır. Ve MERS koronavirüsü yaklaşık %35 vaka ölümüne neden oldu. Sonuç olarak, covid-19 virüsü insanlar arasında daha verimli bir şekilde yayıldı, ancak ölüm oranı SARS ve MERS'e göre çok daha düşük.

+Covid-19 virüsüne karşı aşı çalışmalarına başlandı, ancak bildiğiniz gibi yeni aşı geliştirmek çok para ve çok zaman gerektiriyor. CEPI'ye göre yeni aşı geliştirmek 20 Milyar ABD Doları gerektiriyor. Ve geliştirilmesi 10-15 yıl sürecek. Genel olarak covid-19 virüsüne karşı aşı geliştirmek kolay değil. Ancak geçen ay Mart ayının ortalarında Amerika Birleşik Devletleri sağlıklı Covid-19'a karşı bir RNA aşısı için insanlar üzerinde faz 1 klinik çalışmalarına başladılar. Ayrıca Çin de Mart'ın ortalarında Covid-19 aşısının faz 1 klinik çalışmalarına başladı. ABD'deki Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü müdürü olan Dr. Anthony Fauci'ye göre... Covid-19 aşısını geliştirmenin en az 18 ay süreceğini söyledi. Klinik çalışmalar çok iyi gidiyor. Sonuç olarak en iyi senaryoda, Covid-19'a karşı etkili bir aşının geliştirilmesi en az 18 ay sürecek. Bununla birlikte, Amerika Birleşik Devletleri Covid-19 aşısının geliştirilmesinde başarılı olursa Covid-19 aşısının üretim kapasitesi çok sınırlı olacaktır. Sadece az sayıda Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı aşıdan yararlanabilecek. Mesela Covid-19 enfeksiyonuyla savaşta ön safhada yer alan ... . Bana kalırsa bu sene içinde Covid-19 aşısını bulamayacağız. 2020'de covid-19 aşısını bulmak çok gerçekçi bir senaryo değil.