Ebru Şallı'nın oğlunun hayatını kaybetmesine neden olan 'Lenfoma' nedir?

Ebru Şallı'nın 2013'te boşandığı Harun Tan'dan olan oğlu Pars, yaklaşık bir yıldır lenfoma tedavisi görüyordu. 8 yaşındaki Pars, bir kanser çeşidi olan Lenfomaya yenik düştü. Peki lenfoma nedir? Belirtileri nelerdir? detaylar haberimizde...

Ebru Şallı'nın oğlunun hayatını kaybetmesine neden olan 'Lenfoma' nedir?
Ebru Şallı'nın oğlunun hayatını kaybetmesine neden olan 'Lenfoma' nedir?
Ebru Şallı'nın 2013'te boşandığı Harun Tan'dan olan oğlu Pars, yaklaşık bir yıldır lenfoma tedavisi görüyordu. 8 yaşındaki Pars, bir kanser çeşidi olan Lenfomaya yenik düştü. 

Minik Pars'ı  da hayattan kopartan Lenfoma nedir? Belirtileri nelerdir? 

LENFOMA NEDİR?

Doktorlar lenfomaya neyin sebep olduğu konusunda emin değildir. Lenfoma, lenfositlerde (T hücreleri veya B hücreleri) başlayan kanser türüdür. Bunlar, bağışıklık sisteminin bir parçası olan hastalıklarla mücadele eden beyaz kan hücreleridir. Lenfomada, lenf nodlarında, lenf damarlarında ve vücudun diğer organlarında anormal sayıda lenfosit meydana gelir.

Lenfoma vücudun mikroplarla savaşma ağı olan lenfatik sistemin kanseridir.

Lenfatik sistem lenf nodlarını (lenf bezlerini), dalağı, timus bezini ve kemik iliğini kapsar. Lenfoma tüm bunları ve vücuttaki diğer organları etkileyebilir.

LENFOMA TÜRLERİ

Lenfomanın birçok türü vardır. Temel kategorileri şunlardır:

-Hodgkin lenfoma
-Hodgkin dışı lenfoma

Hangi tedavinin sizin için en iyi seçenek olduğu lenfomanın türüne ve şiddetine bağlıdır. Lenf Kanseri Tedavisi kemoterapi, immünoterapi ilaçları, radyasyon tedavisi veya kemik iliği naklini içerebilir.

BELİRTİLERİ NELERDİR? 

Lenfomanın işaret ve belirtileri aşağıdakileri içerir:

-Vücudun herhangi bir noktasında oluşabilen ancak sıklıkla boyun, koltuk altı veya kasıkta görülen büyümüş lenf düğümleri

-Halsizlik

-Ateş

-Gece terlemeleri

-Nefes darlığı

-Kilo kaybı

NEDENLERİ NELERDİR?

Doktorlar lenfomaya neyin sebep olduğu konusunda emin değildir.

Lenfoma, lenfosit olarak adlandırılan hastalıklarla savaşan bir akyuvarın genetik kodunda bir mutasyon geliştirmesi ile ortaya çıkar. Bu mutasyon hücreye hızlı şekilde çoğalmasını söyleyerek çoğalmaya devam eden birçok hastalıklı lenfosite yol açar.

Mutasyonlar diğer hücreler ölürken bu hücrelerin yaşamaya devam etmesini de sağlar. Bu, çok fazla sayıda hastalıklı ve etkisiz lenfositin lenf düğümlerinizde bulunmasına ve lenf nodlarının şişmesine sebep olur.

LENF KANSERİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Lenfomanın tedavi seçenekleri lenfomanızın türüne, saldırgan derecesine ve tedavi hedeflerinize bağlıdır.

Tedaviler aşağıdakileri içerir:

Aktif izlem:
Bazı lenfoma türleri çok yavaş büyürler. Siz ve doktorunuz, tedavinizi günlük yaşam faaliyetlerinizi etkileyen işaret ve belirtilere neden olana dek bekletmeye karar verebilirsiniz. Bu aşamadan sonra, rahatsızlığınızın izlenmesi için periyodik testlere girebilirsiniz.

Kemoterapi:
Kanser hücrelerini öldürmek için kimyasalları kullanan bir ilaç tedavisidir. Kemoterapi çoğunlukla bir toplar damar içerisine verilir, ancak aldığınız özel ilaçlara bağlı olarak hap şeklinde de alınabilir.

Diğer ilaç terapiler:
Tedavi için kullanılan diğer ilaçlar içerisinde kanser hücrelerinizin içerisindeki yaşamlarını sürdürmelerine imkan tanıyan spesifik anormalliklere odaklanan hedefe yönelik ilaçlar yer alır. İmmünoterapi ilaçları kanser hücrelerini öldürmek için bağışıklık sisteminizi kullanırlar.

Radyasyon terapisi:
Radyasyon tedavisi kanser hücrelerini öldürmek için X ışını ve protonlar gibi güçlü enerji demetlerini kullanır.

Kemik iliği nakli:
Kök hücre nakil olarak da bilinen kemik iliği nakli kemik iliğini baskılamak için yüksek dozda kemoterapi ve radyasyonun kullanılmasını içerir. Ardından, vücudunuzdan veya bir vericiden alınan sağlıklı kemik iliği kök hücreleri kanınıza verilerek kemiklerinize giderler ve kemik iliğinizi yeniden inşa ederler.