Trabzon'dan Macaristan'a İhracatta Yüzde 2 Bin 55 Artış

Trabzon’dan yüksek katma değerli ürün olarak üretimi yapılan otomotiv yedek parçalarının Macaristan’a yapılan ihracatında yüzde 2 bin 55 gibi büyük oranlı artış olması dikkat çekti.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği bünyesinde yer alan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2019 yılının ilk 4 ayında 451 milyon 139 bin 319 dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi.

Gerçekleşen ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,43 oranında bir artış gösterdi.

Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2019 yılı Ocak-Nisan döneminde gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında yüzde 26 artış ve 278 milyon 271 bin 147 dolar tutarında ihracatla fındık ve mamulleri birinci sırayı, yüzde 113 artış ve 53 milyon 14 bin 734 dolar tutarındaki ihracatla madencilik ürünleri ikinci sırayı, yüzde 32 düşüş ve 48 milyon 784 bin 373 dolar tutarındaki ihracatla yaş meyve sebze ürünleri üçüncü sırayı aldı.

En fazla ihracat İtalya’ya

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, bölgeden 107 farklı ülkeye ihracat yapıldığını belirterek en fazla ihracatın ise İtalya’ya yapıldığını kaydetti.

Kalyoncu, “Bölgemizden 2019 Ocak-Nisan döneminde 107 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; İtalya, Rusya Federasyonu, Almanya, Fransa ve Gürcistan olmuştur. Bu ülkelerden İtalya’ya yönelik ihracatımızda yüzde 116 ve Almanya’ya yönelik ihracatımızda ise yüzde 5,8 oranında artışlar yaşanmıştır. Yakın komşu ülkelerden Rusya Federasyonu’na yapılan yaş meyve sebze ihracatımızda ürün iadeleri ve zaman zaman yaşanan kota sorunları nedeniyle ihracatımızda yüzde -9,3 oranında düşüş, Gürcistan’a yönelik ihracatımızda da Gürcistan’ın Ülkemiz menşeli çimento ihracatına uygulamış olduğu teknik engeller nedeniyle yüzde -31 oranında düşüş yaşanmaktadır. Bölge illerimiz açısından yakınlık avantajı nedeniyle en önde gelen pazarlarımız olan Gürcistan ve Rusya Federasyonu pazarlarında yaşanan sorunların çözümü ile ihracatın artış trendine girebileceği, aksi halde yaşanan sorunların devam etmesi halinde bu ülkelere yönelik ihracatımızdaki düşüşün devam edeceği öngörülmektedir" dedi.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nden Uzakdoğu ülkelerine yapılan ihracatta önemli artışlar yaşandığını vurgulayan Kalyoncu "Çin Halk Cumhuriyetine yapılan ihracatta yüzde 167 ve Güney Kore’ye yapılan ihracatta da yüzde 425 gibi yüksek oranlı artışlar yaşanmıştır. Bunun yanında, Trabzon ilimizde yüksek katma değerli ürün olarak üretimi yapılan otomotiv yedek parçalarının ihraç edildiği Macaristan’a yapılan ihracatımızda da yüzde 2 bin 55 gibi büyük oranlı artış olması ihracatımız açısından önemli gurur kaynağımız olmuştur. Bölge illerimizden Rize ve Gümüşhane illerimiz ihracatında yaşanan artışta en önemli ekten bu iki ilimizde işletmesi yapılan maden ocaklarından çıkarılan madencilik ürünleri ihracatının bir önceki yıla göre artan ihraç fiyatlarına bağlı olarak ihraç sevkiyatlarının artmış olmasından kaynaklanmıştır” dedi.

Kaynak: İHA