'38. Türkiye Kitap Ve Kültür Fuarı'nı Yayıncılar Değerlendirdi

Akıl Fikir Yayınları'ndan Fatma Ersem Yargıcı: 'Ben İstanbul için ne yapabilirim, dedim. Aklıma 'Askıda Kitap' uygulaması geldi. Mesela bu fuarda bir beyefendi 4 çocuk kitabı alarak, buraya geldi ve 'çocuklar kitap okusun' diye askıda uygulamamıza bıraktı. Aslında her yayınevinin bu uygulamayı başlatmasını isterim' Beyan Yayınları sorumlusu Mehmet Tevfik Ekiz: 'İslami ilimlerin muhtelif alanlarında insanların zihnine takılan, sormak isteyip de soramadıkları bir takım soruları kitaplaştırdık. Bu yıl bizim için fuarın en iyi işlerinden biri bu seri oldu diyebiliriz'

AİŞE HÜMEYRA BULOVALI - FATİH TÜRKYILMAZ- İstanbul Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından açılan "38. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı", yarın sona eriyor.

Sultanahmet Meydanı'nda okuyucuyla buluşan fuarda yer alan yayıncılar, gösterilen ilgiye ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Siyer Yayınları'ndan Mustafa Pınarbaşı, fuara bu yıl ilginin fazla olduğunu söyleyerek, "10 gün geç başladık ama bu durumun telafi edildiğini düşünüyorum. 'Bu sene fuar olmayacak mı?' şeklinde bir izlenimimiz olmuştu ancak hayli bereketli oldu." dedi.

Turistlerin ilgisinden de memnun kaldıklarını dile getiren Pınarbaşı, eserler arasında en çok "İslam Tarihi", "Siyer Atlası" ve "Evlilik Ahlakı" kitaplarına talep olduğunu aktardı.

- "Her yayınevi 'Askıda Kitap' uygulaması yapmalı"

Akıl Fikir Yayınları'ndan Fatma Ersem Yargıcı, 4 yıldır fuara katıldıklarını belirterek, "Fuar ilk kez bu kadar güzel bir yerde gerçekleşiyor. Okuyucularla iç içeyiz. Burada olmasından dolayı çok mutluyuz. Fuarın bu mekanda gerçekleşmesi hayalimizdi. Kitap insanları besleyen kıymetli bir şey. O yüzden neresi kalabalıksa oraya fuarın kurulması lazım. Bu durumu tüm Türkiye için geçerli." ifadelerini kullandı.

Yargıcı, yayınevi olarak daha çok "tarih" türünde kitaplar bastıklarını aktararak, şu bilgileri verdi:

"Kitaplarımız arasında tasavvuf ve musiki de var. Tarih sevgisi günümüzde çok arttı. Bizim için önemli bir şey. Özellikle Fatih Sultan Mehmet ve Sultan Abdülhamit'le ilgili kitapların fotoğrafları bile ilgi çekici oluyor. Aslında tarihe olan sevgimiz bizim geleceğe olan sevgimiz. Bu yüzden özellikle tarih kitapları basıyoruz."

Fuarda, kitap okumak isteyenlere hediye kitap bırakılabilen "Askıda Kitap" uygulaması başlattıklarına dikkati çeken Yargıcı, "Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u 29 Mayıs'ta aldı. Ben de bunu düşünerek, 'Ben İstanbul için ne yapabilirim' dedim. Aklıma 'Askıda Kitap' uygulaması geldi. Mesela bu fuarda bir beyefendi 4 çocuk kitabı alarak, buraya geldi ve 'çocuklar kitap okusun' diye askıda uygulamamıza bıraktı. Aslında her yayınevinin bu uygulamayı başlatmasını isterim." değerlendirmesinde bulundu.

- Yabancılar Osmanlıca ve Türkçe "Küçük Prens" kitabını tercih etti

Beyan Yayınları sorumlusu Mehmet Tevfik Ekiz, İslam tarihi uzmanı ve yazar İhsan Süreyya Sırma'nın fuara katılımı dolayısıyla en çok onun kitaplarının satıldığını söyledi.

Yayınevi olarak önceki yıldan bu yana kitap ve yazar sayısını zenginleştirdiklerini aktaran Ekiz, bu durumun satışlara da yansıdığını kaydetti.

Mehmet Tevfik Ekiz, bu yıl 88 sorudan oluşan 8 kitaplık özel bir seri çıkardıklarını da vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

"İslami ilimlerin muhtelif alanlarında insanların zihnine takılan, sormak isteyip de soramadıkları bir takım soruları kitaplaştırdık. Bu yıl bizim için fuarın en iyi işlerinden biri bu seri oldu diyebiliriz. Hem İslami ilimlerden olması hem de özel bir ilgiye mazhar olması. Ayrıca bu fuarda ilk kez çıkmış olması bizim açımızdan sevindiriciydi. Bunun dışında yeni çocuk kitaplarımız oldu. Onların da bugüne kadar hiç yayınlanmamış eserleri yine bu fuarda boy gösterdi. Biyografi serimizi de biraz genişlettik. Bir de biyografi serimizde kitap kapaklarımızı değiştirdik. O da ilgi gördü."

Yabancı turistlerin de fuarı sıklıkla ziyaret ettiğine işaret eden Ekiz, özellikle de koleksiyon yapmak üzere Osmanlıca ve Türkçe dillerindeki "Küçük Prens" kitabını satın aldıklarını sözlerine ekledi.

- "İyi bir pazar oluşturarak, kitap turizmi yapabiliriz"

Litera Yayıncılık'tan Mustafa Saatçi, fuarın ilk gününden itibaren okurların kendilerini hiç yalnız bırakmadıklarının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Biz genelde yazma eserler, felsefe ve tasavvuf üzerine yoğunlaşan bir yayıneviyiz. Bu eserlerin kitlesi de daha çok ilahiyat fakültesi öğrencileri ve akademisyenler. Tabii insanların kitaplarımıza ilgi göstermesi çok hoşumuza gidiyor. Ayrıca matbaa ve kağıt masrafları yüksek olmasına rağmen, fuara özel kitaplarımızda yüzde 50 indirim yaptık. Burada yabancı turistlerin ilgisi konusunda da çok büyük bir eksiğimizi fark ettim. İngilizce, İtalyanca, Fransızca, Arapça ve Farsça kitaplarımız olsaymış eğer satabilirmişiz. Önümüzdeki senelerde bunun üzerine biraz eğilelim. Burada iyi bir pazar oluşturarak, kitap turizmi yapabiliriz."

İz Yayınları'ndan Bahadır Oktar da geçen yılki fuarla bir kıyaslama yaparak, "Bu yıl fuara ilginin daha yoğun olduğunu düşünüyorum. Daha önceki fuarlarda hafta içi biraz daha boş olurdu. Ancak bu sene hafta içinde de çokça kitap sattık. Turistler de ilgililerdi. Genel olarak biz de ilgiden memnunuz." dedi.

- "Çocuk kitaplarına ilgi yoğundu"

Çocuk ve gençlik kitapları üzerine odaklanan Cezve Yayınları'nda görevli Büheyse Günay ise yayınevi olarak ilk defa fuara katıldıklarını belirterek özellikle çocuk kitaplarına yoğun ilgi gösterildiğine dikkati çekti.

Günay, daha çok ebeveynlerin çocuklarının okuma alışkanlıkları kazanması adına kitaplar aldığını aktararak, "Genel olarak her yaş aralığı için olan kitaplara rağbet vardı. Gelen müşterilerin bilinçli bir şekilde içeriğini öğrenerek, kitap almaları da ayrı bir güzellikti. Satışlarımızdan da genel itibariyle memnun kaldık." ifadelerine yer verdi.

Her gün 11.00-24.00 saatleri arasında ziyarete açık olan ve yaklaşık 200'den fazla yayıncıyı ağırlayan fuar, yarın sahur vaktinden sonra sona erecek.

Kaynak: AA