Tahran'daki Turizm Fuarına Türk Kurum Ve Firmalarından Yoğun Katılım
TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya: 'Önümüzdeki sene çok daha fazla İranlı misafiri Türkiye'de ağırlamak istiyoruz. Bundan dolayı fuarda bu kadar geniş bir şekilde yer aldık. Ayrıca Türkiye'den de İran'a turist getirmeyi hedefliyoruz. Türk insanının da İran kültürünü tanımasını istiyoruz, İran'da da gezilecek ve görülecek çok yer var' Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliği Kültür Müşaviri Mehmet Taşkın: İranlıların ülkemize olan ilgisinden çok memnunuz. Türkiye'ye giden İranlıların sayısı her geçen gün daha da artıyor' VIP Turkish Pass şirketinin yönetici ortağı Fatih Çayabatmaz: 'İranlılar yaz tatillerine orada kalmak için Türkiye'den ev almanın doğru bir tercih olduğunu düşünüyor. Bazı İranlılar da emekli olduklarında Türkiye'de yaşamaya karar veriyor'
Başkent Tahran'daki uluslararası fuar 42 bin 800 metrekare kapalı alanda gerçekleştiriliyor. Fuara 660 İranlı firma katılırken 12 farklı ülkeden ise 57 firma iştirak ediyor.
İran'ın önemli organizasyonlarından biri sayılan fuara Türkiye'den Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), Türk Hava Yolları, Yunus Emre Enstitüsü ve İzmir Valiliği dahil olmak üzere 20'den fazla kurum ve firma katılıyor.
Fuara katılan Türk firmalarının reyonlarında, Türkiye'nin seyahat sektöründe oynadığı role ilişkin yazılı ve görsel materyaller sergileniyor.
Fuarın açılış töreninde Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Derya Örs, İran Cumhurbaşkanlığı El Sanatları ve Turizm Teşkilatı Başkanı Ali Asgar Munisan, Irak Kültür, Turizm ve Eserler Bakanı Abdulemir Hamdani ve TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya hazır bulundu.
TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önceki senelerde bu kadar geniş bir şekilde katılmamanın yanlış olduğunu belirterek, "İran pazarı Türkiye için çok önemli bir pazardır. Hem yüzyıllardır komşumuz olan bir pazar hem de günümüzle son derece uyumlu. İranlı ziyaretçiler turizm için de çok önemli. Bundan sonraki fuarlarda daha büyük ve geniş bir katılımla yer alacağız." dedi.
İranlı misafirlerin Türkiye'ye bir önceki seneden daha fazla geldiğini hatırlatan Bağlıkaya, ülkelerde yaşanan ekonomik krizlerin seyahat edenleri çok fazla etkilemediğini ve rakamların da bunu gösterdiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Önümüzdeki sene çok daha fazla İranlı misafiri Türkiye'de ağırlamak istiyoruz. Bundan dolayı fuarda bu kadar geniş bir şekilde yer aldık. Ayrıca Türkiye'den de İran'a turist getirmeyi hedefliyoruz. Türk insanının da İran kültürünü tanımasını istiyoruz, İran'da da gezilecek ve görülecek çok yer var. Bu karşılıklı trafiği artırmak için daha fazla çalışmamız gerekiyor. Yalnız bizim değil İran tarafının da daha fazla çalışması lazım. Bu şekilde güzel sonuçlar alacağımıza inanıyorum."
Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliği Kültür Müşaviri Mehmet Taşkın, kültür ve turizmin ülkeler ve halklar arasında sınır tanımayan ilişkiler oluşturduğunu vurgulayarak, "Tahran'da düzenlenen fuara her sene ülkemiz adına katılıyoruz ve İranlılara ülkemizin güzelliklerini ve kültürünü tanıtmaya çalışıyoruz. Aynı şekilde İranlılardan da Türkiye'de kendi ülkelerini tanıtmalarını bekliyoruz." şeklinde konuştu.
Taşkın, İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Asgar Munisan'ın da ülkelerinin tanıtımı konusunda eksiklikleri olduğunu vurguladığını aktaran Taşkın, "İranlıların ülkemize olan ilgisinden çok memnunuz. Türkiye'ye giden İranlıların sayısı her geçen gün daha da artıyor. Aynı ilgiyi İranlı meslektaşlarımız da bekliyor, ancak Türkiye'de bir tanıtım eksikliği var. Bunu giderdikleri taktirde İran'a olan ilginin de artacağını umuyoruz." dedi.
Ülkeler arasındaki ilişkileri geliştirmede kültür ve turizmin etkisinin hiçbir zaman yadsınamayacak bir gerçek olduğunu ifade eden Taşkın, "Biz bu ilişkinin artarak devam etmesini ummaktayız. Ambargoları aşabileceğimiz en güzel yöntemlerden birisi de kültürel ve turizm ilişkilerinin geliştirilmesidir." görüşlerini paylaştı.
İranlılara Türkiye'den ev satan VIP Turkish Pass adlı şirketin yönetici ortağı Fatih Çayabatmaz ise İranlı turistlerin ilk ziyaretlerinde Türkiye'ye eğlence ya da alış veriş amaçlı gittiğini ancak birkaç defa gidip geldikten sonra bazılarının ev sahibi olmaya karar verdiğini dile getirerek şunları aktardı:
"İranlılar yaz tatillerine orada kalmak için Türkiye'den ev almanın doğru bir tercih olduğunu düşünüyor. Bazı İranlılar da emekli olduklarında Türkiye'de yaşamaya karar veriyor. Türkiye hükümeti, son yıllarda yeni bir karar alarak Türkiye'den 250 bin dolar tutarında ev alanların hem eşlerine hem de 18 yaşın altındaki çocuklarına vatandaşlık alma imkanı getirdi. Bu karar alındığında yabancıların Türkiye'ye ilgisi daha da arttı ve daha fazla ev almaya başladılar."
Çayabatmaz, İranlıların 2017 yılında sadece 362 ev aldığını ancak karardan sonra 2018 yılında 4 bine ulaştığını ve İranlıların Türkiye'den yabancı konut alanlar içinde Irak'tan sonra ikinci sıraya yükseldiğini kaydetti.