Türk Dünyası Mühendisler Ve Mimarlar Birliği Genişletilmiş Danışma Kurulu Toplantısı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, “Türkiye ilerledikçe, bölgesel güç haline geldikçe, dünyada sözü dinlenen bir ülke oldukça bunun elbette Türk dünyasına da önemli yansımaları olacaktır Önümüzdeki tüm engellere rağmen, ekonomik darbe girişimlerine rağmen dev projelerle ülkemizi bir yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Genişletilmiş Danışma Kurulu Toplantısı’na katıldı.

Toplantıda yaptığı konuşmada Bakan Turhan, “Şeyh Edebali Osmangazi vadiye etmiş; ‘Geçmişini iyi bil ki geleceğe sağlam basasın.’ Dünyada yeni düzen kurulmakta. Türkiye de bu yeni düzen içerisinde kendini çok daha güçlü şekilde konumlandırmaktadır. Ancak nereden geldiğini bilmezsen nereye gideceğini de bilemezsin” ifadelerini kullandı

“Gelecekten gelen sorumluluğumuz gereği Türkiye özellikle Orta Asya’daki, Orta Doğudaki’ Balkanlardaki, Kafkaslardaki komşularıyla bir olmalı, birlikte olmalı” diyen Turhan konuşmasına şöyle devam etti:

“Biz de görev yaptığımız süre boyunca sadece kalben değil, demir yollarını, hava limanlarını yaparak fiziken de Türk dünyasını birleştirmek için elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Kardeşliğimizin daha da anlamlı hale gelmesi için çok iyi ulaşım ve iletişim ağlarıyla birlikte birbirimize bağlanmamız gerekiyor. Bu nedenle yaptığımız hava limanlarında ve istasyonlarda da hem Türk dünyasının izlerini taşıyan hem de çağa uygun kimlikli ve kişilikli bir mimari tarzın dönüşmesinde öncü rol oynamaya gayret gösteriyoruz. Bu projelerimizle bir taraftan insanımızın defa seviyesini yükseltip hayatını kolaylaştırırken şehirlerin de silüetlerini değiştirdik. İstanbul’a yaptığımız ve bölgenin en önemli ve büyük hava limanı olacak üçüncü havalimanı da Türk dünyasını birleştirmekle kalmayacak, gelecek kuşaklara ulaşacak önemli bir mimari eser olacaktır. Sizlerin desteğiyle tarihi İpek Yolunu da Demir İpek Yolu haline getirdik. Türk dünyasını birleştirecek olan Demir İpek Yolu’nun en önemli koridorlarından olan Bakü, Tiflis, Kafkas Demir Yolu Hattını hizmete açtık. Bu hat sadece Bakü’yü Kars’a bağlamakla kalmıyor, aslında Çin’i Londra’yla birleştiriyor. Bu hattın devamı olan yüksek hızlı tren hatlarını da teker teker tamamlıyoruz.”

Türkiye ilerledikçe, bölgesel güç haline geldikçe, dünyada sözü dinlenen bir ülke oldukça bunun elbette Türk dünyasına da önemli yansımaları olacaktır”

Güçlü bir Türkiye için son 16 yılda asırlarca yapılacak çalışmaları gerçekleştirdiklerini kaydeden Turhan, “Biz bir dönem yabancı ilçelerde görüp de neden bizim ülkemizde bunlar yok dediğimiz bu ülke insanı için lüks gözüken hizmetleri lüks olmaktan çıkarıp birer birer insanımızın hizmetine sunduk. Çünkü biz adımlarımızı bizleri heyecanla, merakla takip eden koskoca bir Türk dünyası olduğunu bilerek attık. Türkiye ilerledikçe, bölgesel güç haline geldikçe, dünyada sözü dinlenen bir ülke oldukça bunun elbette Türk dünyasına da önemli yansımaları olacaktır. Önümüzdeki tüm engellere rağmen, ekonomik darbe girişimlerine rağmen dev projelerle ülkemizi bir yapmaya devam edeceğiz. Ülkemizi geleceğe taşırken projeleri bir bir hayata geçirirken, Türk dünyasını birbirine yaklaştırırken en büyük desteği de sizlerden alıyoruz. Çünkü Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği bir sivil toplum kuruluşu olarak birleştirme misyonunu en iyi şekilde gerçekleştirmektedir. Türk medeniyetlerinin köklü izlerini gelecek kuşaklara taşıyan ve bu hizmeti iletirken en güçlü geleceğimizin projelerini de üreten sizlerin olağanüstü gayretlerini takdir ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA