İİBF'de 'Sosyal Bir Sorun Olarak Kadına Yönelik Şiddet' Konuşuldu

Anadolu Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKAUM) tarafından “Sosyal bir sorun olarak kadına yönelik şiddet” konulu seminer gerçekleştirildi.

İİBF'de 'Sosyal Bir Sorun Olarak Kadına Yönelik Şiddet' Konuşuldu
Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlık Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere konuşmacı olarak Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurşen Adak katıldı.

Açılışta söz alan AKAUM Müdürü Doç. Dr. Zerrin Sungur Taşdemir, seminer hakkında “Hepiniz hoş geldiniz Anadolu Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak Nisan ayı çalışmalarımız kapsamında bugün burada bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu dönem özellikle sadece Mart ayında yaptığımız etkinlikler ile kalmayıp Mart ayında yaptığımız etkinlikleri yıl boyunca yapmaya karar verdik. Bu paralelde de çeşitli söyleşi semir ve konferanslarımız devam ediyor. Bu kapsamda çok Arkadaşım Akdeniz Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurşen Adak’ı konuk ediyoruz. Kendisi bize nazik bir şekilde zaman ayırdı. Bugün sosyal bir sorun olarak kadına şiddeti konuşacağız. Aslında sadece kadına olan şiddet değil toplumsal anlamda da şiddet karşısında ne gibi tutumlar sergilemeliyiz bu konular hakkında konuşmaya gayret göstereceğiz. Değerli katılımlarınız için tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyorum” dedi.



Toplumsal bir sorun olarak: Kadın sorunları

Açılışın ardından sözü Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurşen Adak aldı. Adak konuşmasının başında sosyal problemden ve kadına yönelik şiddetin neden sosyal bir problem olarak ele alındığından bahsetti. Prof. Dr. Adak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son 30-40 yıldır kadın çalışmalarının ivme kazandığını görüyoruz. Kadınla ilgili konular genellikle kadın sorunları olarak adlandırılıyor. Biz de kendi çalışmalarımı yürüttüğümüz merkezimizi kurarken ve burayı isimlendirirken üzerine çok düşündük. Çünkü kadın sorunları dediğimizde şöyle bir algı oluşuyor. Sanki bu sorunlar sadece kadınları ilgilendiren toplumun diğer kısmını alakadar etmeyen, kadınların oluşturmuş olduğu sorunlarmış gibi anlaşılabiliyor. O yüzden merkezimizi kurarken buna dikkat ettik. Burada Zerin Hocam beni davet ettiğinde Anadolu Üniversitesi’nde de bu merkezin adının Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi olduğunu gördüm. Gerçekten bu bana göre daha doğru bir tanımlama. Çünkü kadın sorunları denildiğinde konu sanki bu durum erkekleri hiç ilgilendirmiyormuş da, kadınlar bu problemleri kendi arasında konuşsun çözsün gibi bir noktaya geliyor. Fakat bu sorunların kaynağı aslında kadın veya erkek hepimiz yaratılmasına neden oluyor ve çözümünde de hepimizin katkıda bulunmak zorunda olduğu problemler. O yüzden bu sorunları toplumsal bir sorun olarak görmek ve çözümlerini de toplumsal bazda ele alarak çözüme kavuşturmaya çalışmak esas olmalıdır diye düşünüyorum."

Karar verme mekanizmalarında kadının yeri

Prof. Dr. Nurşen Adak sözlerini "Yıllar itibari ile kadın konusunda önemli adımlar atıldı. 1980’ler sonrasında yapılan birçok yasal düzenleme ile kadınların statüsünde bir takım çalışmalar yapıldı. Üniversitelerde bu konuda çeşitli araştırma merkezleri açıldı. Şu an Türkiye’de 14 üniversitede bu alanda çalışan merkez mevcut. Bunlar kadın çalışmaları adına olumlu gelişmeler fakat ‘yeterli midir?’ diye soracak olursanız elbette değil. Belli aşamalar kaydetsek de hala önümüzde ciddi sorunlar var. Örneğin kadınların iş gücüne katılımı gibi. Kadınların istihdamı yüzde 25 oranlarında. İşler hala kadın işi erkek işi olarak ayrılıyor. Aynı işe aynı ücret verilmiyor. Karar mekanizmalarında yer alan üyelere baktığımızda kadınların söz sahipliği neredeyse yok. Devlet üniversitelerimizde rektörlerimiz arasında bile 187 üniversite arasında sadece 4 rektörümüz kadın. Bu çok önemli bir veri. Rektör olmak bir karar vermek anlamına geliyor. Bu veri kararların verilirken kadınların bu karar mekanizmalarında nerede bulunduğu anlamında bize bir fikir veriyor. Özel üniversitelerde bu sayı daha fazla" şeklinde sürdürdü.

Söyleşinin devamında da kadına yönelik toplumsal sorunlar tartışıldı. Seminer Prof. Dr. Nurşen Adak’ın sunumunun tamamlamasının ardından gerçekleştirilen soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.
Kaynak: İHA