Viyana'dan İstanbul'a Yürüyüş Rotası Açıklaması 'Sultanlar Yolu'

Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın Viyana kuşatması sırasında kullandığı güzergah, son yılların ilgi çeken yürüyüş rotaları arasına girmeye başladı Avusturya'nın başkenti Viyana'dan başlayan 2 bin 100 kilometrelik Sultanlar Yolu, İstanbul'da Süleymaniye Camisi'nde sona eriyor Viyana'dan yola çıkan bir gezgin, rota üzerinde bulunan Edirne veya Kırklareli'ne geldiğinde, Trakya'nın güler yüzlü insanlarıyla tanışıp yerel lezzetleri tatma, tarihi ve kültürel alanları gezme imkanı buluyor.

Viyana'dan İstanbul'a Yürüyüş Rotası Açıklaması 'Sultanlar Yolu'
SALİH BARAN - Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın Viyana kuşatması sırasında kullandığı güzergah, son yılların ilgi çeken yürüyüş rotaları arasına girmeye başladı. Avusturya'nın başkenti Viyana'dan başlayan 2 bin 100 kilometrelik Sultanlar Yolu rotası, İstanbul'da bitiyor.

Sultanlar Yolu, 2010 yılında Sufi Yolu Vakfı Başkanı Sedat Çakır'ın işaretlemeleriyle aktif hale geldi. 390 kilometrelik Edirne, Kırklareli ve İstanbul işaretlemesine Edirne Doğa Sporları Kulübü Derneği de katkı sağladı.

Viyana'dan yola çıkan bir gezgin, Avrupa ülkelerini geçtikten sonra Kapıkule Sınır Kapısı'ndan Sultanlar Yolu'nun Türkiye kısmına giriş yapıyor. Edirne'deki pek çok köyün içinden geçen rotada Trakya'nın güler yüzlü insanlarıyla tanışan gezginler, Edirne'nin tarihi ve kültürel alanlarını da gezme imkanı buluyor.

Kırklareli'ne giriş yapılan rotada yine gezginleri Trakya'nın misafirperver insanları karşılıyor. Gezginlere kimi yaptığı bazlamadan ikram ediyor kimi köy kahvesinde çay ısmarlıyor. Rota, İstanbul'da Süleymaniye Camisi'nde sona eriyor.

Sekiz yıldır yürüyenlerin tarihi koridordan geçmesine imkan tanıyan rota, özellikle Avrupalı turistlerce ilgi görüyor. Bazı turistlerin bisiklet yolu olarak da tescillenmesini istemesi üzerine bu talep için bölgede haritalandırma çalışmaları sürdürülüyor.

- Rotayı kullananlar Türk misafirperverliğinden memnun

Sufi Yolu Vakfı Başkanı Sedat Çakır, AA muhabirine, rotanın Viyana kuşatmasında kullanılan güzergahtan oluştuğu için adının "Sultanlar Yolu" olduğunu söyledi.

Avrupa'dan pek çok insanın mart ve ekim ayları arasında bu rotayı yürüyerek kullandığını ifade eden Çakır, "Talep üzerine bu güzergahı bisiklet yolu olarak da hazırlıyoruz. Viyana-Belgrad arasını hazırladık. Belgrad-İstanbul arasını hazırlamak için şu anda Edirne'deyiz. Burada da Edirne Doğa Sporları Kulübü'yle birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yine Edirne Belediyesi ve Edirne Valiliği'yle de çalışmalarımız olacak." dedi.

Viyana'dan başlayan rotayı takip edenlerin 9 ülkeyi geçtiğini anlatan Çakır, şu bilgileri verdi:

"Rotaya Almanya'dan, Belçika'dan, İngiltere'den başlayan var. Kendi ülkelerinden gelip Viyana'da Sultanlar Yolu rotasına çıkıyorlar. Viyana'dan başlandığında İstanbul'a kadar 9 ülke geçiliyor. Avusturya, Slovakya, Macaristan, Hırvatistan, Sırbistan, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye'nin içinde bulunduğu ülkeleri kapsıyor bu yol. Viyana'dan başlayan yol, İstanbul'da sona eriyor."

Rotayı kullananların çok mutlu dönüşleri olduğunu vurgulayan Çakır, şunları kaydetti:

"Sultanlar Yolu turunu yapan insanların hepsi çok mutlu oluyor. Yürüyerek veya bisikletle seyahat etmenin en güzel tarafı 5 yıldızlı otelde kalmak yerine günlük yaklaşık 50 avroya mal oluyor. Köyler için çok önemli. Tura çıkan insanlar köyde konaklamayı ve yeme içmeyi tercih ediyor daha çok. Kırsal kalkınma açısından da sürdürülebilir turizm anlamında çok önemli. Aynı zamanda Edirne'yi görüyorlar. Kentin tarihi eserlerini yerinde tanıma fırsatı elde ediyorlar. Rota, Avrupa'da daha çok biliniyor. Türkiye'de henüz tam olarak tanınmıyor. Belki de yakında olduğu için pek cazip gelmiyor olabilir."

Çakır, Sultanlar Yolu bitiminde de Sufi Yolu'nu hazırladıklarını, o rotanın da Konya'da biteceğini kaydetti.

- Hollandalı İris rotayı 3 kez kullandı

Rotayı 3 kez kullanan Hollandalı İris Bezuijen de herkesin bu deneyimi yaşaması gerektiğini ifade etti.

Rotanın tarihi bir çizgide ilerlemesi nedeniyle olağanüstü bir havası olduğunu vurgulayan Bezuijen, "Gerçekten çok güzel bir rota. Bu rotayı ilk kez 3 yıl önce yürüdüm. Çok beğendiğim için 3 defa daha yürüdüm. Şimdi de bu rotayı bisikletle tamamlamayı hedefliyorum. Rota, tarihi bir çizgide ilerliyor. Yol üzerinde görülecek tarihi ve kültürel birçok yer var. Bazı şehirlerde tarihi yapıların restorasyonunu görüyoruz. Dolayısıyla herkesin gezip görmesi gereken yerler." diye konuştu.
Kaynak: AA