Fenilketonüri Hastası Görkem, Kendi Yemeğini Yapıyor

Fenilketonüri hastalığından dolayı her yemeği yiyemeyen Görkem Eldem, Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezi’nde aldığı eğitim sayesinde bünyesine uygun yemekleri kendisi yapabiliyor.

Fenilketonüri Hastası Görkem, Kendi Yemeğini Yapıyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezi öğrencileri, her geçen gün kendilerini geliştiriyor. Fenilketonüri hastalığından dolayı, protein ve glüten içerikli ürünleri yiyemeyen Görkem Eldem, kendi yemeğini kendisi yapıyor. Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezi’nde öğrenci olan Eldem, öğretmenlerinin verdiği eğitim sonrasında, arkadaşlarıyla birlikte yemek yemenin mutluluğunu yaşıyor.

Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezi öğretmenleri, Görkem Eldem’in yiyebileceği ürünler hakkında PKU Derneği’nin yayınlamış olduğu bilgilere dayanarak çalışma gerçekleştirdi. Çalışma sonunda Fenilketonüri hastalarına uygun ürünlerin nasıl hazırlanacağı, öğretmenleri tarafından Görkem’e öğretildi. Şimdi Görkem, evinde ve merkezde tek başına yiyebileceği ürünleri yapabilmenin mutluluğunu yaşıyor.

Eğitim içeriği birey ve aile odaklı bütüncül sosyal destek mantığı ile projelendirilen Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezi’nde eğitim süresi bir yıl. Merkezde uygun öğrencilerin istihdamına yönelik kurs ve programlar da planlanıyor. Bu kapsamda yapılacak eğitim için İzmit, Başiskele ve Kartepe ilçeleri pilot bölge seçildi. İzmit’te engelli gençlere hizmet eden merkezin 48 kişilik kapasitesi bulunuyor. İzmit şehr merkezinde olması nedeniyle yakın olan komşu ilçeler Başiskele ve Kartepe’de projeye dahil edildi.

Fenilketonüri hastalığı nedir?

Kalıtsal metabolik bir hastalık olan Fenilketonüri ile doğan çocuklar, fenilalanin amino asidini başka bir amino asit olan tirozine dönüştüremezler. Bu dönüşümü sağlayacak olan fenilalanin hidroksilaz enzimi bu hastalarda eksiktir. Fenilalanin diğer amino asitler gibi proteinin yapıtaşlarından biridir. Fenilketonürili hastalarda besinlerle alınan ve tirozine dönüştürülemeyen fenilalanin, kanda ve diğer dokularda birikir. Biriken fenilalanin geri dönüşümsüz ve ilerleyici beyin hasarına neden olur. Bu hastalığın yenidoğan tarama testi ile erken tanı ve tedavisi mümkündür. Türkiye fenilketonüri hastalığının en sık görüldüğü ülkeler arasındadır. Doğan her 3 ila 4 bin 500 çocuktan biri fenilketonürilidir.
Kaynak: İHA