Kadın Ve Kız Çocuklarının Güçlendirilmesi Paneli

İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliğinde düzenlenen 'Kadın ve Kız Çocuklarının Güçlendirilmesi' konulu panelde kadınların toplum hayatındaki konumu ve yüzleştikleri sorunlara dikkat çekildi.

İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliğinde "Kadının/Kız Çocuklarının Güçlendirilmesi: Eğitimden Siyasi Katılıma" konul panel düzenlendi.

İngiltere'de kadınların oy hakkı elde etmesinin 100. yılı dolayısıyla düzenlenen panelde, kadınların ve kız çocuklarının Türkiye'de ve dünyada yaşadıkları sorunlar ve toplumdaki konumu ile ilgili sıkıntılara işaret edildi.

MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, panelde yaptığı konuşmada, kadının toplumda güçlenmesi konusunda hassas olduklarını belirterek, "Kadının toplum hayatının tüm katmanlarında, siyasetten iş hayatına, bürokrasiden akademisyenlik noktasında kilit rol oynayabilecek noktalarda olması yönünde hassasiyetimiz yüksek." dedi.

Erdem, kadına yönelik şiddet konusunda eğitimin evde ve okulda başlaması gerektiği görüşünü savunarak, anne ve babaların da bu eğitimin bir parçası olması gerektiğinin altını çizdi.

Bir siyasetçi olarak sivil toplum kuruluşlarının kaynaklarından istifade ettiğini dile getiren Erdem, TBMM'de kadının toplumdaki konumu ile ilgili konular hakkındaki araştırmaları gündeme taşıdığını kaydetti.

Erdem, bu minvalde İçişleri Bakanlığını ikna ederek polis özel harekat alımlarında anayasanın eşitlik ilkesi gereğince kadınların da dahil edilmesini sağladıklarını hatırlattı.

İngiltere Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Jennifer Anderson da Türkiye'de kadınların toplumun her alanında güçlendirilmesinden sorumlu kişileri bir araya getirerek, kadın erkek eşitliği, kadının siyasal hayata katılımı gibi konularda bilgi edinmek istediklerini ifade etti.

2018'in Britanya'da kadınların ilk kez oy kullanma hakkını kazanışlarının 100. yılı olduğunun altını çizen Anderson, "Bu oy hakkının kazanımı çok uzun ve zorlu bir mücadelenin ardından kazanıldı. Bu hak, ilk verildiğinde sadece 30 yaş üstü kadınlara tanınmıştı. Tüm kadınların bu hakkı elde etmesi ancak 10 yıl sonra gerçekleşti. Türkiye de o dönemde daha genç bir cumhuriyetken bizimle aynı rotada bu hakları kadınlara kazandırdı." ifadelerini kullandı.

Anderson, bu anlamda Türk hükümeti, sivil toplum kuruluşları, ilgili kurumlar ve toplum nezdinde nasıl birlikte çalışabileceklerini öğrenmek istediklerini de sözlerine ekledi.

Panelde, Avrupa Kadın Lobisi Türkiye Koordinatörü Selma Acuner, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Kadın Adayları Destekleme Derneği Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu Toplumsal Cinsiyet Program Koordinatörü Meltem Ağduk konuşmacı olarak yer aldı.

Kaynak: AA