20. Tuğla Ve Kiremit Zirvesi

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Ceylan: 'Geçen yıl inşaat sektörü Türkiye ortalamasının da üzerinde bir büyüme performansı gösterdi. Yüzde 8,9'luk reel büyümeyle karşı karşıyayız' 'İnşaat sektöründe yerli yapı malzemesi kullanılmasını da çok önemsiyoruz. Hazırladığımız kanun tasarısında da yerli inşaat ürünleri malzemesini kullanan firmalar daha fazla desteklenecek'

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, geçen yıl inşaat sektörünün Türkiye ortalamasının üzerinde büyüdüğünü belirterek, "Yüzde 8,9'luk reel büyümeyle karşı karşıyayız." dedi.

Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği (TUKDER), inşaat sektörünün durumunun da ele alındığı "20. Tuğla ve Kiremit Zirvesi" düzenledi.

Ankara'da bir otelde düzenlenen zirvenin açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Ceylan, Bakanlık olarak, inşaat ve buna girdi sağlayan sektörlerle koordinasyon içerisinde çalıştıklarını belirtti.

Bu kapsamda tuğla ve kiremit sektörüyle de yakın iş birliği içinde olmak istediklerini söyleyen Ceylan, "İnşaat sektörünü lokomotif sektör olarak, büyümenin itici gücü olarak görmekteyiz. Gerek merkezi idarenin altyapı yatırımları gerekse şehirlerimizin yaşanabilir şehirler olması, çarpık kentleşmenin önlenmesi, daha düzenli, planlı şehirleşmeyi sağlamak açısından inşaat sektörünü çok önemsemekteyiz." diye konuştu.

Ceylan, bundan 15 yıl önce 2002'de inşaat sektörünün milli gelir içindeki payının yüzde 4-5 civarında olduğunu kaydederek, "Bugün geldiğimiz noktada, inşaat sektörünün toplam milli gelir içindeki payı iki katına çıkmıştır. Yüzde 8-9 seviyelerine çıkmış bulunmaktadır. Ayrıca geçen yıl inşaat sektörü Türkiye ortalamasının da üzerinde bir büyüme performansı gösterdi. Yüzde 8,9'luk reel büyümeyle karşı karşıyayız. İnşaat sektörü, AK Parti iktidarları dönemlerinde hep ortalama büyümenin üzerinde bir büyüme performansı göstermiştir." dedi.

İnşaat sektörünün 250 sektörü daha etkilediğine işaret eden Ceylan, tarım sektöründen sonra en fazla istihdamın inşaat alanında olduğunu aktardı.

Konut üretimi ve kentsel dönüşümün de önem taşıdığının altını çizen Ceylan, özellikle depremde binaların yıkılmasını önlemek için 7,5 milyon konutu dönüştürmek durumunda olduklarını söyledi. Bu konuda bir yasa tasarısı hazırladıklarını anlatan Ceylan, ciddi teşvikler ve faizsiz, uzun vadeli kredi gibi imkanların sağlanacağını ifade etti.

Ceylan, ekonomik ama güvenilir, sağlıklı ürünler üretmenin, inşaat sektörünün başlıca görevlerinden biri olması gerektiğini belirterek, "İnşaat sektöründe yerli yapı malzemesi kullanılmasını da çok önemsiyoruz. Hazırladığımız kanun tasarısında da yerli inşaat ürünleri malzemesini kullanan firmalar daha fazla desteklenecek." şeklinde konuştu.

TUKDER Başkanı Kadir Başoğlu ise derneğin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Türkiye'nin her yerinde tuğla ve kiremit sektörüyle uğraşan kişiler olduğunu dile getiren Başoğlu, aileleriyle birlikte en az 250 bin kişinin tuğla ve kiremit sektöründen geçimlerini sağladığını anlattı.

Başoğlu, yapı malzemelerinde konfor ve sağlığın önemine de değinerek, zirvede bunun başlıca ele alınacak konu başlıklarından biri olduğunu kaydetti.
Kaynak: AA