BM'den 'Eşitlik İçin Konuş! Şimdi Tam Zamanı' Etkinliği

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "Afrin Harekatı’nda, hiçbir zaman kimsenin toprağında gözümüzün olmadığını büyükelçilere belirtmek isterim. Hiçbir zaman kimsenin toprağında gözümüz yoktur. Ama bizim topraklarımız da çok önemli. Eğer bizim topraklarımıza dışarıdan bir saldırı geldiği takdirde bizim onu korumak en tabi hakkımızdır" dedi.

Türkiye’deki Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarınca "Eşitlik İçin Konuş! Şimdi Tam Zamanı" adlı Dünya Kadınlar Günü etkinliği düzenlendi.

Cer Modern’deki programın açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, programın adını hatırlatarak, “Tam zamanı mı yoksa zamanı geçti mi ona bakmak lazım. Bana göre zaman geldi ve geçti. Bizim eşitlik için insanlık için mutlaka eşit şartlarda olmamız gerektiğine yürekten inanıyorum. Eşitlik mutlaka insanlık adına olması gereken olmazsa olmaz kuralların başında gelmektedir. Tecrübelerime bakıyorum, başhekimlik dönemime bakıyorum. Gerçekten eşit fırsatlar verildiğinde kadınlarımızın çok başarılı olduklarını görüyorum” ifadelerini kullandı.

“Kadınlarımıza gerekli fırsat eşitliği verdiğimizde ülkemiz, bölgemiz, şehirlerimiz daha fazla kalkınacaktır”

Fakıbaba, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu eşitlikte hiçbir zaman bir cinsiyet eşitliği olarak görmüyorum ben. Olayda başarının eşitliği olması lazım. Gıda ve tarım bugün dünyanın en önemli unsurlarından, stratejik konularından birisi. Ben silahtan çok daha önemli olduğuna inanıyorum. Çok kısa bir zamanda gıdanın ne kadar önemli olduğunu bütün ülkeler çok iyi kavrayacaklar. Gıdasız yaşayamazsınız. Böyle önemli bir sektörde kadın kardeşlerimizin bu işin başında olması oraya bir bereket ürün artışı getirecektir. Biz baktığımızda bütün projelerimizde kadınlara pozitif ayrımcılık demiyorum, eşitlik anlamında mutlaka fırsat tanıma imkanını oluşturmaya çalışıyoruz. Birisi biz kooperatif kuracağız dediğinde eğer kadın bir kardeşimizse çok sıcak bakıyoruz. Hemen destek vermek adına elimden gelen her türlü yardımı yapmaya hazır olduğumu iletiyorum. Genç çiftçi projelerimiz vardı. 2017’de kadınlara verilen genç çiftçi proje sayısı yüzde 61’i bulmuş. Bunu kadınlar hak ettiği için esasında bir bakıma eşitlik olsun diye veriyoruz. Kadınlarımız daha başarılı. Özellikle tarımda, hayvancılıkta ve gıda üretiminde çok başarılı olduklarını görüyorum. İnşallah biz inanıyoruz ki kadınlarımıza gerekli fırsat eşitliği verdiğimizde ülkemiz, bölgemiz, şehirlerimiz daha fazla kalkınacaktır.”

“Hiçbir zaman kimsenin toprağında gözümüzün olmadığını büyükelçilere belirtmek isterim”

"Bizim amacımız insanlık. Sadece Türkiye’de değil" diyen Fakıbaba, 3.5 milyon Suriyelinin Türkiye’de misafir edildiğini hatırlattı. Fakıbaba, “Bu destek de başka ülkelerin de Avrupa’nın da bize söz vermiş olduğu o yardımları almayı çok amaçlardık ve isterdik. Ama maalesef miktar yeterli oranda gelmedi. Ama biz neyimiz varsa onlarla paylaşmaya her zaman hazırız. Kesinlikle savaşa karşı olan bir kardeşiniz olarak ama kendinizi de korumanın bir hak olduğunu görerek özellikle Afrin Harekatı’nda, hiçbir zaman kimsenin toprağında gözümüzün olmadığını büyükelçilere belirtmek isterim. Hiçbir zaman kimsenin toprağında gözümüz yoktur. Ama bizim topraklarımızda çok önemli. Eğer bizim topraklarımıza dışarıdan bir saldırı geldiği takdirde bizim onu korumak en tabi hakkımızdır. Biz özellikle Suriye’den gelen kardeşlerimize de kadın kardeşlerimize de hizmet etmek, onlara gerekli desteği vermek,onlara eşitlik fırsatını tanımak bizim en önemli görevlerimizden birisidir. Kadınlara bu eşitliği çok kısa zamanda vermemiz gerekiyor. Sadece tarımda değil siyasette iş kadınlığında değil her şeyde olması gerekir. Bu dünyada eşit bir şekilde yaşamayı elimizden geldiği kadar sağlamak için bir bakan olarak yapma gayreti içerisinde olduğumu özellikle belirtmekten mutluluk duyuyorum” şeklinde konuştu.

Cer Modern’deki etkinliğe Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba’nın yanı sıra, BM Türkiye Mukim Koordinatörü ve BM Kalkınma Programı (UNDP) Mukim Temsilcisi İrena Vojackova Sollorano, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu katıldı.

Kaynak: İHA