'Ağır İş'e Kadın Eli Değdi

Malkara'da havalandırma aksamları, menfez ve alüminyum panjur imalatı yapan bir fabrikanın çalışanlarının yarısından fazlası kadınlardan oluşuyor Pres, kaynak, giyotin, matkap ile demir testere gibi aletleri ve iş makinelerini kullanan kadınlar, evlerine ekmek götürmenin mutluluğunu yaşıyor Fabrika sahibi Bal: 'Burada kadınların hayatın çok daha içerisine girmek istediğini, sorumluluk sahibi olmak istediklerini analiz ettim. Kalifiyeli işçilerde de kadınlarımıza görev verilmiştir. Kadınlarımız son derece başarılı bir şekilde işi götürmektedirler' Fabrika çalışanlarından Çolak: 'Kaynak ve taşlama işinin, presleri, testereyi kullanmanın sadece erkek işi olmadığını ve bunu kadınların da başarabileceğini göstermiş olduk'

'Ağır İş'e Kadın Eli Değdi
ALPER ERAL - Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde, havalandırma aksamları, menfez ve alüminyum panjur imalatı yapan bir fabrikanın çalışanlarının yarısından fazlasını kadınlar oluşturuyor.

Malkara Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikada çalışan kadınlar, pres, kaynak, giyotin, matkap gibi ağır iş makinelerini büyük bir ustalıkla kullanarak hem üretime katkı sağlıyor hem de evlerinin geçimine destekte bulunuyor.

- 65 çalışanın 42'si kadın

Fabrika sahibi Cemal Bal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fabrikadaki 65 çalışandan 42'sinin kadın olduğunu söyledi.

Kadın işçilerin üretim bandında çalışmasına önceleri şüpheyle baktığını ifade eden Bal, "İlk gün geldiğimde testereye bir kadın geçmişti. 'Dur ne yapıyorsun?' dedim. O da bana 'Cemal bey, beni engelleme. Ben her işte başarılı olmak istiyorum' diye yanıt verdi." dedi.

Kadın çalışanların daha fazla sorumluluk aldığını, işlerini ciddi bir şekilde yaptığını ve titiz olduklarını aktaran Bal, "Kadınların verilen işlere karşı sorumlulukları da çok fazla. Sorumluluklarını yerine getirmede de ön plana çıkıyorlar. Burada kadınların hayatın çok daha içerisine girmek istediğini, sorumluluk sahibi olmak istediklerini analiz ettim. Kalifiyeli işçilerde de kadınlarımıza görev verilmiştir. Kadınlarımız son derece başarılı bir şekilde işi götürmektedirler." diye konuştu.

- "İstedik ve başardık"

Fabrikada kaynak, pres, giyotin gibi ağır işmakinelerini kullanan Seval Çolak, bu ağır işte aile bütçesine katkıda bulunmak için çalıştığını söyledi.

Daha önce tekstil fabrikasında çalıştığını ifade eden Çolak, şunları söyledi:

"Tekstilden buraya ilk geldiğimde kendime sorduğum soru; 'Benim burada ne işim var?' olmuştu ama gün geçtikçe bir şeyleri başardıkça burasınıçok sevdim, işimi sevdim. Kaynak ve taşlama işinin, presleri, testereyi kullanmanın sadece erkek işi olmadığını ve bunu kadınların da başarabileceğini göstermiş olduk. Sadece ben değil, bütün arkadaşlarım kadınların üstünlüğünü göstermişolduk.

Kadınlarımızın neler başardığını göreceksiniz. Ben herzaman kadınlarla ve kendimle de gurur duyuyorum. İstedik ve başardık.Patronumuz Cemal beye de kadınlara güvendiği için teşekkür ediyorum. Biz deonun yüzünü kara çıkarmamaya çalıştık. İnşallah bizden memnundur."

Evde oturmaktansaçalışıp aile bütçesine katkıda bulunmayı düşündüğünü söyleyen Ayşe Tepe de "Biz burada 'Erkeklerin yaptığı işi biz de yapabiliriz' diyoruz.Presleri kullanıyoruz, kaynak yapıyoruz. Ağır iş makinelerini sadece erkekler değil, kadınlar da kullanıyor." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA