'Eğitimliler Daha Çok Dolandırılıyor'

Oyuncu Fercan Bay: 'Araştırmalara bakıldığında eğitimli insanlar daha çok aldatılıyor, daha çok şiddet görüyor ama bunu göstermiyor. Aslında gerçeklerle yüzleşmemiz gerekiyor' 'Oyuncular, dizilerde ve gişe filmlerinde, popülarite ve para için oynar ama oyunculuk tiyatro ve sanat filminde yapılır' 'Sen ben kavgası bizi bitiriyor. Herkes boşaltsın bagajını. Neyimiz var neyimiz yok bakalım, görelim. Buna göre bir şeyler yapalım' 'Emin olun zahmet çekmeden rahmet olmuyor. Ter akıtacak, mücadele edeceksiniz. Bu yetenek işi. Torpili olmaz bu işin'

HİLAL UŞTUK - "Çift'lik Bank-Tosun Firarda" filminde Burak Alkaş ile başrolü paylaşan oyuncu Fercan Bay, "Kadına şiddette eğitimliler daha ön planda. Ama açıklanmıyor. Eğitimli insan 'Ben bunu açıklayamam' diyerek açıklamıyor. Araştırmalara bakıldığında eğitimli insanlar daha çok aldatılıyor, daha çok şiddet görüyor ama bunu göstermiyor. Aslında gerçeklerle yüzleşmemiz gerekiyor." dedi.

Çiftlik Bank olarak bilinen sistemle yapılan dolandırıcılıktan esinlenen filmde rol alan Bay, dolandırılanlar bitmediği için dolandırıcıların bitmediğine dikkati çekerek, "İnsanlar okuyup araştırsın. Çünkü dolandırıcılar gerçekten okumayan, parayı kısa ve kolay yoldan bulmaya çalışanları hedefliyor." diye konuştu.

Filmde "Tosun" karakterini canlandıran Bay, dolandırıcıların çok güzel arabası olduğunu, güzel giyindiğini ve lüks semtlerde bir ofisleri olduğunun altını çizerek, "Vatandaş da bunları görünce diyor ki 'Bu adam beni dolandırmaz. Baksana her şeyi var.' Tam tersine. Zaten senden önce birini dolandırmış ve buraya gelmiş. Sıradaki de sensin. Biz bunu anlatmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Ailelerin izleyebileceği bir film çektiklerini dile getiren genç oyuncu, izleyicilere "dolandırıcılara karşı daha göz açık" olmaları yönünde bir mesaj verdiklerini aktardı.

- "Gerçeklerle yüzleşmemiz gerekiyor"

Fercan Bay, filmde, kurnaz, fırıldak bir tip ve saf bir karakter olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

"Eğitimliler daha çok dolandırılıyor. Ama 'Ayıp olur. Kendimizi kötü göstermeyelim' diye bunu araştırmalara yansıtmayınca insanlar sanıyor ki eğitimsizler dolandırılıyor. Kadına şiddette eğitimliler daha ön planda. Ama açıklanmıyor. Eğitimli insan 'Ben bunu açıklayamam' diyerek açıklamıyor. Araştırmalara bakıldığında eğitimli insanlar daha çok aldatılıyor, daha çok şiddet görüyor ama bunu göstermiyor. Aslında gerçeklerle yüzleşmemiz gerekiyor. Yüzleşelim ki hatalarımızı görelim. Biz bu gerçeklerle yüzleştirdik."

Kendisinin de dolandırıldığına dikkati çeken Bay, "Bir pazar günü telefonumu satıyordum. Geldi, dolar verdi. Dolar sahteymiş. Bir doları yıkayıp 100 dolar basıyorlarmış. O an, 'Satıp para kazanacağım' durumundan gözünüz bir şeyi görmüyor. Algıda seçicilik burada olmalı. Bu filmde bunları dolu dolu verdik." ifadelerini kullandı.

Oyunculuğa 40 yaşında başladığını ve tiyatronun oyunculuğun okulu olduğunu söyleyen Bay, şu bilgileri verdi:

"Geçen sene 'Geveze Berber' diye bir oyunumuz vardı, Kültür ve Turizm Bakanlığı destekli. Bu sene de bir projemiz var. Anton Çehov'un bir oyununu uyarlıyoruz. Daha yazım aşamasında. Ben Sadri Alışık Tiyatrosu'nda eğitim aldım. Tiyatroda da hep aynı şeyler yani çekişme var. Aslında güzel eserler, Türk eserleri var ama biraz ucuza ve kolaycılığa kaçılıyor. 'Tiyatrocu para kazanamıyor.' Tabii ki dizi ve sinemaya kıyasla kazanamıyoruz. Oyuncular, dizilerde ve gişe filmlerinde, popülarite ve para için oynar ama oyunculuk tiyatro ve sanat filminde yapılır. Bunlar para kazandırmıyor tabii. Eski ve günümüz sanatçılarına bakın. Sanatçılar artık sokakta bırakılmıyor. Biraz çaba gösterdiğinde bunun karşılığı oluyor. Ama orada oturur 'Ben oyuncuyum.' dersen kimse gelmez ki sana. Sen bir şeyler yapacak, bir eser ortaya koyacaksın."

- "Zahmet çekmeden rahmet olmuyor"

Oyuncu Bay, oyunculukta çaba sarf edip emek harcamak gerektiğinin altını çizerek, "Emin olun zahmet çekmeden rahmet olmuyor. Ter akıtacak, mücadele edeceksiniz. Bu yetenek işi. Torpili olmaz bu işin. Sen yetenekliysen, illa ki biri seni görür, fark eder ve sana o rolü verir." dedi.

Gelenekselin önemine de işaret eden Bay, şöyle devam etti:

"Hep kendi özünün dışında farklı görünme durumu var. Farklı göründüğün zaman, hamburger ekmeğinin içinde İnegöl köfte satmaya çalışıyorsunuz karşı tarafa. Karşı taraf dediğim de Avrupa ve bunu kabul etmiyor. Ama sen gerçekten kendi kültürünü doğru dürüst anlatıp versen kabul edecek. Birçok hikaye var bu topraklarda. Niye bunlar anlatılmıyor?"

Fercan Bay, ABD ile Avrupa'da sanata ve sanatçıya devlet desteği olmadığını söyleyerek, "Burada bakanlık üzerinden devlet desteği de var. Çok güzel sanat filmleri de var. Üniversiteliler çekip yayınlıyor. Ama sanat filminde gişe olmaz. Çünkü halk, sanat filminden sıkılır. 'Sanat, sanat için yapılır.' derler ya. Sanatı sanat için yaptığınız yer arthouse filmlerdir ya da ağır oyunlardır." değerlendirmesinde bulundu.

Bir değişim gerektiğini dile getiren Bay, "Sen ben kavgası, bizi bitiriyor. Herkes boşaltsın bagajını. Neyimiz var neyimiz yok bakalım, görelim. Buna göre bir şeyler yapalım. Nice yetenekli genç oyuncular var. O kadar çok var ki. Konservatuvarı bitirmiş, sırada bekleyen oyuncular var. Devlet ve Şehir Tiyatroları artık yenileniyor." diye konuştu.
Kaynak: AA