DAKA'dan Çukurca Tahini İçin 'Coğrafi İşaret' Girişimi
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Hakkâri Yatırım Destek Ofisi, Çukurca tahininin koruma altına alınması ve ‘coğrafi işaret tescil belgesi’ alması için çalışmalara başladı.

DAKA desteğiyle Çukurca tahini koruma altına alınıyor
Daha önce de Türk Patent ve Marka Kurumu Hakkari Bilgi ve Doküman Birimi olarak Çukurca’da hem bilgilendirme yaptıklarını hem de broşür dağıttıklarını dile getiren Hilal Turğay, “Coğrafi işaret tescili için de kendileriyle işbirliği yaparak başvuru dosyasını hazırlayacağız. Çukurca tahininin üretim süreçlerini ve ürünün ayırt edici özelliklerini geleneksel üretim metoduna uygun olarak kayıt altına alacağız. Böylelikle Çukurca tahini koruma altına alınarak hem geleneksel üretim metodu ile üretici ve tüketici korunacak hem de ekonomik katma değeri artacak” dedi.
Çukurca tahini nasıl yapılıyor?
Çukurca ilçesinde yetişen ve yıllık yaklaşık 8 ton rekolteye sahip susam, köylüler tarafından tokmakla dövülerek ayrıldıktan sonra yıkanıyor. Akabinde taş fırında kavrulan susam, tarihi su değirmeninde çekilerek doğal tahin haline getiriliyor.
