Gazze'deki Sağlık Krizi Böbrek Hastalarını Ölüme Götürebilir

İsrail'in yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ndeki ilaç ve tıbbi malzeme eksikliği yüzlerce böbrek hastasının hayatını tehlikeye atıyor.

Gazze'deki Sağlık Krizi Böbrek Hastalarını Ölüme Götürebilir
NUR EBU IYŞE - İsrail ablukası altında bulunan Gazze'de had safhaya ulaşan ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısı bölgedeki böbrek hastalarını ölümle karşı karşıya getiriyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde sadece 5 diyaliz bölümü bulunuyor. Yaklaşık 800 böbrek hastası sınırlı sayıdaki bu diyaliz makinalarına bağlanmak için uzun süre beklemek zorunda kalıyor. Haftada en az 3 kere diyaliz tedavisi görmeleri gereken böbrek hastaları, bölgede had safhaya ulaşan ilaç ve tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle de ayrı bir dram yaşıyor.

Bölgede daha önce böbrek nakli yapılan 333 kişi ise nakil sonrası kullanılması gereken koruyucu ilaç türlerinin tükenmesi sebebiyle hastalıklarının yeniden nüksetmesinden endişe ediyor.

- "Bakanlığın 7 aydır sağlayamadığı ilaçlarımızı kendi imkanlarımızla almaya çalışıyoruz"

Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde hasta yatağında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Filistinli Salim Ebu Cerrad (55), 4 yıldır böbrek yetmezliği hastası olduğunu söyledi.

Ebu Cerrad, "Diyaliz makinesine bağlı şekilde 4 saattir burada yatıyorum. Haftada üç gün bu şekilde diyaliz tedavisi almam gerekiyor. Şimdi bir de ilaç sıkıntısı söz konusu." dedi.

Gazze'deki böbrek yetmezliği hastalarının yaklaşık 7 aydır özellikle kronik hastalıklar için gerekli ilaçların bulunması ve alınması noktasında ciddi sıkıntı yaşadığını anlatan Ebu Cerrad, şöyle konuştu:

"Bakanlığın 7 aydır sağlayamadığı ilaçlarımızı kendi imkanlarımızla almaya çalışıyoruz. Ancak Gazze'deki yoksulluk malum. Maddi durumumuz son derece kötü. Birçok ilacı almaya gücümüz yetmiyor. Onlarca hasta ne yazık ki bu ilaçlara ulaşamıyor."

İlaç bulmanın bulunsa da satın alabilmenin çok zor olduğunu dile getiren Ebu Cerrad, "Haftada 3 gün diyaliz tedavisi görmem gerekiyor. Hastaneye ulaşmak için 8 şekel yol parası vermem lazım ki bu dahi şu an beni zorluyor." diye konuştu.

Diyaliz makinesine bağlı olan 82 yaşındaki Filistinli Abdurrezzak el-Aşa da 2007'de yapılan tıbbi bir hata nedeniyle böbrek hastası olduğunu ifade etti.

İlaç eksikliği nedeniyle sağlık durumunun daha da kötüye gitmesinden korktuğunu söyleyen Aşa, "Günde 15 farklı ilaç alıyorum ve bunların ücretini kendim ödüyorum. Çünkü Sağlık Bakanlığı'nın stoklarında bu ilaçlar bulunmuyor. Bazen ücretlerini ödeyemediğim için ilaçları alamıyorum." şeklinde konuştu.

- Gazze'de kronikleşen böbrek hastaları sorunu

Gazze'deki Şifa Hastanesi Böbrek Hastalıkları Bölümü Başkanı Abdullah el-Kişavi, salı günü bölümün önünde düzenlediği basın toplantısında, bölgedeki ilaç ve tıbbi malzeme yoksunluğunun hastaların hayatını tehlikeye attığını belirtmişti.

"İlaç ve tıbbi malzeme eksikliği, abluka altındaki Gazze'de bulunan hastaların tedavisini zora sokuyor. Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerdeki 5 diyaliz bölümünde 800 hasta diyalize girmek için sıra bekliyor." diyen Kişavi, öte yandan böbrek nakli olacak hastaların ise nakil sırasında ve sonrasında gerekli ilaç ve tıbbi malzemenin bulunmamasından dolayı vücutlarının organı kabul etmeyeceğinden ve tekrar böbrek yetmezliği çilesi çekeceklerinden endişe duyduğunu kaydetmişti.

İsrail'in 2006'dan bu yana uyguladığı abluka, Fetih ile Hamas arasında yaşanan ayrılık nedeniyle Gazze'de, pek çok ilaç ve tıbbı malzemeye ulaşma konusunda sıkıntı yaşanıyor.

Kaynak: AA