Pehlivan Açıklaması 'Türkiye'de Ziraat Mühendislerinin Yüzde 25'İ İşsiz'

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan, 100 bin ziraat mühendisinden yüzde 25’inin işsiz olduğunu söyledi.

Pehlivan Açıklaması 'Türkiye'de Ziraat Mühendislerinin Yüzde 25'İ İşsiz'
Tarım Eğitiminin başlamasının 172’nci yıldönümü dolayısıyla basın açıklamasını yapan Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan, ziraat fakültelerinin geçmişten bugüne 119 bin ziraat mühendisi yetiştirdiğini belirterek, "Bugün ziraat alanında 5‘i henüz öğretime başlamamış 40 fakülte vardır. Başarılı bir yükseköğretim sürekli yeni fakülteler açarak veya açılan fakültelere popüler isimler vererek değil, planlı, geleceği görebilen, çeşitli müdahalelerin dışında gerekli ve gerçek ziraat mühendisliği eğitimi yakalanabilir. Bu nedenle mesleki öncelikleri dikkate alan, arz-talebi gözeten, meslek odalarını eğitim öğretimin öncelikli paydaşları olarak kabul eden bir yaklaşım ülkemize daha uygun bir tarımsal yükseköğretim sistemini ortaya çıkaracaktır. Bugün hayatta olan 100 bin ziraat mühendisinin kaba bir hesapla yüzde 25 yaklaşık 25 bini işsizdir. Bu sayıya mesleğini yapamayıp farklı mesleklerde çalışanlarda dahildir" dedi.

Türkiye’nin yaklaşık 160 bin ziraat mühendisine ihtiyacı olduğunu dile getiren Pehlevan, "Bununla birlikte 200 kuru hektara bir ziraat mühendisi, 100 sulu hektara bir ziraat mühendisi gerekliliğinden yola çıkarsanız, Türkiye’nin yaklaşık 160 bin ziraat mühendisine ihtiyacı olduğunu da ayrıca görmemiz gerekiyor. Ülkemizde tarımsal potansiyel anlamında bir sorun olmadığı, buna karşın mevcut potansiyelin hayvansal ve bitkisel ürün üretimi ve bunların verimliği anlamında yeterince ortaya konulamadığı görülmektedir. Bu amaçla çalışılmalı verimliliğimizi artırmalıyız Biz Ziraat Mühendisleri diyoruz ki Türkiye’nin dışsatımı acil konu etmeli, iç pazar ve dış pazarda aynı kaliteyi yakalamalı bunun için sağlık koşullarına uygun kaliteli tarımsal üretim için ziraat mühendisliği istihdamının zorunlu olduğunu gerçeğini unutmadan, gıda işletmelerinde, tarımsal işletmelerdeki üretimlerde, bitki koruma ürünü ve tohum bayilerinde, tarımsal danışmanlık hizmetlerinde, tohumculukta ıslah ve Ar-Ge çalışmalarında, pazarlamada kısaca tarım ve gıda ile ilgili her alanda her birimde Türkiye’nin konu ile ilgili tüm yönetim yapılarıyla işbirliği içerisinde çalışacağız. Yeni ziraat mühendisliği istihdam alanları oluşturmaya çalışacağız eski iş alanlarını geliştireceğiz. Bu sadece ziraat mühendislerinin işlendirilmesi anlamına gelmemektedir. Türkiye’nin yeniden üreten, yeniden kalkınan ve yeniden bağımsızlığının devamını sağlayan bir ülke olabilmesi için de ön koşullardan biridir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA