Denizli'de Yanan Tarihi Binanın Mirasçıları Evin Restore Edilmesini İstiyor

Denizli’de hafta sonu meydana gelen yangın sonrasında kullanılmaz hale gelen yaklaşık 90 yıllık tarihi binanın mirasçıları yapının aslına uygun olarak yeniden onarılıp, restore ettirilip tarihi kazandırılmasını istiyorlar.

Denizli'de Yanan Tarihi Binanın Mirasçıları Evin Restore Edilmesini İstiyor
Merkezefendi İlçesi Gazi Bulvarı üzerinde bulunan 2 karlı ahşap tarihi binada geçtiğimiz Cumartesi günü henüz belirlenmeyen bir nedenden ötürü meydana gelen yangında tarihi ev yanarak kullanılamaz hale geldi. Yangının ardından evin durumu ve geleceği konusunda mirasçıların beklentileri hakkında bilgiler veren Oral ailesinin avukatı Adil Demir, evin Denizli’nin ilk hakimlerinden Mehmet Hulusi Oral’a ait olduğunu ifade etti.

evin Cumhuriyet’in ilk yıllarında ahşap ve kerpiç ile kubbeli bir şekilde yaptırılan tarihi bir bina olduğunu kaydeden Demir, evin bu haliyle Denizli tarihini yansıttığını vurguladı. Ev ile ilgili Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun şerh koyulduğunu hatırlatan Demir, “Ev koruma altına alınmıştı. Dolayısı ile taşınmaz üzerinde bütün tamiratlar, restorasyonlar izne tabiydi. Bu nedenle Hulusi Oral öldükten sonra hiçbir işlem yapılamıyordu. 2002 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı bu evin kamulaştırılması için dava açtı mirasçılar. Bu davada bakanlık belirlenen bedeli yatırmadığı için dava ret oldu” diye konuştu.



“Binanın tarihi Cumhuriyet ile yaşıt”

Şerh olduğu için mirasçıların gerekli izinleri alıp restorasyon yaptıramadığını aktaran Demir, “Projeler mirasçılarda var. İlk enerji Bakanı Hüdai Oral’ın oğlu Teoman Oral bu evin tüm restorasyon projelerini hazırlatmıştı ve bunların planları mevcut. Aynı şekilde binanın yeniden yapılması için tarihin gelecek nesillere taşınabilmesi için gerekli kararların alıp kamulaştırılmasını bekliyoruz. Mirasçıları da aynı şekilde bu iradelerine bana bildirdi. Burada herhangi bir şekilde yeniden yapılaşma yoluna gitmek istemiyorlar. Eski anıların canlanması için eldeki planlar ile eskisine uygun bir şekilde restorasyonunu talep ediyorlar. Binanın tarihi Cumhuriyet ile yaşıt. Denizli’nin bilindiği gibi çok az sayıda tarihi evi var. Bu iki katlı kerpiç ve araları ahşap bir ev. Aynı zamanda üstünde, çatıda da bir kubbesi var her tarafı görebiliyor” dedi.

Kaynak: İHA