Dışişleri Bakanlığından 'Holokost Anma Günü' Açıklaması

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa’da Nazi rejimi ve işbirlikçilerince planlı, sistematik ve örgütlü şekilde yok edilen, ekseriyeti Yahudiler olmak üzere, 6 milyondan fazla masum insanı “27 Ocak Uluslararası Holokost Anma Günü” vesilesiyle bir kez daha saygıyla andıklarını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "27 Ocak günü, 2005 yılında Türkiye’nin de ortak sunucu olduğu bir kararla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından, Auschwitz-Birkenau toplama kampının kurtarıldığı 27 Ocak 1945 tarihini temsilen ‘Uluslararası Holokost Anma Günü’ ilan edildiği belirtilerek, "Avrupa’da Nazi rejimi ve işbirlikçilerince planlı, sistematik ve örgütlü şekilde yok edilen, ekseriyeti Yahudiler olmak üzere, 6 milyondan fazla masum insanı “27 Ocak Uluslararası Holokost Anma Günü” vesilesiyle bir kez daha saygıyla anıyoruz" denildi.

Bu anlamlı günde, her yıl tüm dünyada ve ülkemizde çeşitli tören ve etkinlikler düzenlendiği vurgulanarak şöyle denildi:

"Bu çerçevede, Holokost Anma Günü etkinliği, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da geniş katılımla 25 Ocak 2018 tarihinde Ankara Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Bakanlığımızın katkılarıyla gerçekleştirilmiştir. Törene, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Sayın Volkan Bozkır, Bakanlığımız yetkilileri, Ankara Üniversitesi Rektörü, öğretim üyeleri ve öğrencileri, kordiplomatik mensupları, Türkiye Hahambaşısı, Türk Musevi Cemaati Başkanı ve temsilcileri katılmışlardır. İnsanlığın, temelde antisemitizm, ayrımcılık, ırkçılık ve aşırıcılık gibi olgulara dayanan Holokost’tan büyük dersler çıkarması gerektiğini düşünüyoruz. Günümüzde de, özellikle bazı Batı ülkelerinde yükselen aşırı sağ hareketle birlikte ırkçılık, ayrımcılık, antisemitizm, İslam karşıtlığı, nefret söylemi ve yabancı düşmanlığı gibi akımların artmakta olduğunu üzülerek görüyoruz. Din, dil, ırk, cinsiyet bakımından kendinden farklı olana karşı nefret ve ötekileştirme odaklı olan bu eğilimler, toplumlarda derin kırılmalar yaratmakta ve en kötüsü, kolaylıkla şiddete evrilebilmektedir. İnsanlık olarak ortak sorumluluğumuz, Holokost’un ve diğer insani felaketlerin tekrarlanmasını önlemektir.

Bu anlayışla Türkiye, 2008 yılından bu yana ‘Uluslararası Holokost Anma İttifakı’ isimli uluslararası kuruluşun çalışmalarına gözlemci statüsünde aktif olarak katılmakta, Holokost’un unutulmaması ve bu felaketten çıkarılan derslerin yeni nesillere aktarılması için çalışmaya devam etmektedir.

İkinci Dünya Savaşı yıllarında Nazi zulmünden kaçan Yahudilere yardım eli uzatan, yüzlercesine kapılarını açan ve bu vesileyle bir kez daha saygıyla andığımız cesur diplomatlarımızın çabalarıyla birçok masum insanın hayatını kurtaran Türkiye, bugün de bölgesinde ve ötesinde yerlerinden edilmiş milyonlarca insana kucak açarak, koruma sağlamaktadır."
Kaynak: İHA