Bafra'da Fındık Yetiştirme Teknikleri Anlatıldı
Samsun’un Bafra ilçesinde fındık üreticilerine, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü mühendisleri tarafından "Fındık Yetiştirme Teknikleri Semineri" verildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nail Kırmacı, “Biz tarım ürünlerini yetiştirilmesi noktasında iş ve işlemleri artık geleneksellikten çıkartıp, alışkanlıklarımızdan çıkartıp kesinlikle profesyonel yaklaşmanız gerekiyor. Yani en küçük işletme açtığımız zaman belli bir yatırım yapıyoruz, belli bir para harcıyoruz, giderlerimizi tutturmaya çalışıyoruz, birlikteliğimiz arttırmaya çalışıyoruz. Tarımda bunun gibi eski usullerle yapılmaktan çıktı. Üretim ve girdi maliyetleri yüksek olduğu için de piyasada olan en küçük bir dalgalanmada da en büyük zararı ve en büyük hasarı da biz görüyoruz. Önce birlikte hareket etmemiz gerekiyor. İkincisi daha profesyonel gayret etmemiz gerekiyor. Bizi gece gündüz boş bırakmayın, gece gündüz rahatsız edin. Bizler bu iş için para alıyoruz, bu iş için yaşıyoruz" diye konuştu.
Kaymakam Ali Fuat Türkel ise, "Bafra’da çeltik başta olmak üzere kışlık sebze ağırlıklı ama tütün var, buğday var ve önemli miktarda fındık üretimi var ama ovada bu görünmüyor olabilir. Türkiye fındık üretiminde dünyada birinci ama fındığı yeterince değerlendiremiyoruz. Zaman zaman fiyat yükseliyor ama zaman zamanda fındık değer kaybediyor. Fındık bu senede istenilen seviyede değil. Fiyat konusunda dalgalanmalar oluyor. Ama fındık dünya piyasasında önemli bir ihraç malımız. Bafra’da da fındık üretiminde hem kalite artar hem de ürün artar. Bir mahallemizde 300 dönüm organik fındık bahçemiz var. Belki Türkiye’de ilk bahçelerden bir tanesi. Bu tür yatırımların arttırılması lazım" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Asuman Sezer ve Ziraat Mühendisi Hidayet Candemir tarafından verilen seminerde fındık yetiştiriciliği, hastalık ve zararları, fındıkta yeni çeşitler hakkında bilgi aktarıldı.
