Greenpeace Üyelerine Beraat

Bir tavukçuluk şirketinin haklarında 'haksız rekabet' davası açtığı 4 Greenpeace üyesinin beraatine karar verildi.

Bir tavukçuluk şirketinin, sağlığa, çevreye zarar verildiği ve hayvanlara kötü muamelede bulunulduğunu öne sürdükleri gerekçesiyle haklarında haksız rekabet davası açtığı 4 Greenpeace üyesinin beraatine karar verildi.

İstanbul 62. Asliye Ceza Mahkemesindeki beşinci duruşmaya, sanık Ece Ünver Mataracı katıldı. Diğer sanıklar ve müdahil Keskinoğlu tavukçuluk şirketini de avukatları temsil etti.

Söz alan müdahil şirket avukatlarından Uğursan Yiğit Parmaksız, "Ellerinde delil olmadan karalama yapmışlardır. Müvekkil şirket hedef alınmıştır. Suçun yasal unsurları oluşmuştur, sanıkların cezalandırılmasını talep ediyoruz." dedi.

Müdahil şirket avukatlarından Özgür Pamuktan da müvekkil şirketin standartlara uygun hareket ettiğini öne sürerek, "Böyle bir iddia varsa muhatabın devlet kurumları olması gerekir. Sanıkların cezalandırılması gerektiğini düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Beyanı sorulan sanıkların avukatı Gökhan Candoğan ise, "Kampanya farkındalık oluşturmak için ortaya atılmıştır. Müvekkillerimin beraatini talep ediyorum." şeklinde konuştu.

Davaya ilişkin kararını açıklayan mahkeme, tüm sanıkların, yüklenen "Türk Ticaret Kanunu'na muhalefet" suçunun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle ayrı ayrı beraatlerine hükmetti.

- 2 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, şüphelilere ait Greenpeace Akdeniz isimli oluşumun, "yutmayiz.org" isimli internet sitesinde 11 Mayıs 2016'da, "Yutma yutturma" başlıklı bir kampanya başlattığı belirtilerek, kampanya çağrısında "tavukçuluk sektörünün sağlığa ve çevreye zarar verdiği, hayvanlara kötü muamele edildiği" şeklinde ifadeler kullanıldığı aktarılmıştı.

Kampanyayla, "hayvanlara eziyet edilmemesi" gibi maddelerle çağrıda bulunulduğu da hatırlatılan iddianamede, ismi kullanılan Keskinoğlu tavukçuluk şirketinin avukatlarınca, "şüphelilerin hiçbir dayanağı, gerçekliği ve ispatı olmayan iddialarla varsayımlarla şirketi hedef gösterdikleri" iddiasıyla şikayet edildiği ifade edilmişti.

İnternet görselinde şikayetçi şirketinin marka ve logosunun kullanıldığına dikkati çekilen iddianamede, şirketin bu şekilde üretim yaptığına dair herhangi tespit gösterememelerine rağmen şüphelilerin, sektör hakkındaki yaygın söylentiyi, genellemeyi ifade eden sloganı, sadece müşteki şirketin markası ve logosunu göstererek vurguladıkları aktarılmıştı.

İddianamede, şikayetçi şirketin ürünleri ve markasını küçültücü, ticari faaliyetlerinin zararına yol açacak şekilde haksız ithamlarda bulunarak, "6102 sayılı Türk Ticaret Kanuna Muhalefet" suçunu işledikleri ileri sürülen şüphelilerin, 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasına çarptırılması talep edilmişti.

Kaynak: AA