Girişimcilik Ve İnovasyon Ders Oldu

Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen ve Yaşar Üniversitesi koordinatörlüğünde 3 yıldır sürdürülen proje, Selçuk Yaşar Kampüsünde düzenlenen kapanış semineriyle tamamlandı.

Girişimcilik Ve İnovasyon Ders Oldu
Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağrı Bulut koordinatörlüğünde yürütülen Avrupa’da Girişimcilik ve İnovasyon Yönetimi Eğitimi konulu projenin kapanış seminerine akademisyenler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Proje kapsamında, üniversite ve iş dünyasının katkılarıyla, Girişimcilik ve inovasyon yönetimi adlı çağın gereklerine uygun yeni bir ders ve derse özel bir de akademik kitap hazırlandı.

2014-2017 döneminde uygulanan projede, Yaşar Üniversitesi koordinatörlüğünde Almanya’dan Hohenheim Üniversitesi, Slovenya’dan Primorska Üniversitesi, Avusturya’dan Brainplus kuruluşu ve Ege İhracatçı Birlikleri ortak olarak yer alırken Ege Genç İşadamları Derneği de proje destekçisi oldu. Projenin kapanış semineri Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampüsünde gerçekleştirildi.

Seminere, Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Levent Kandiller, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Ege Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Buğra İlter, Eski Bakan Tınaz Titiz, akademisyenler, iş dünyası temsilcileri, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Açılışta konuşan Yaşar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Çağrı Bulut, öğrencilerin yeni iş fikirlerine yönelik arayışlarının ders içerikleri ve mevcut eğitim yöntemlerinin eksiğini görmesini sağladığını ifade ederek, "Girişimcilik dersi verirken öğrencilerimizin inovasyon ve yeni iş fikirlerine yönelik arayışları, bu konularda ders içerikleri ile mevcut eğitim yöntemlerinin eksikliğini görmemizi sağladı. Yurt dışındaki akademisyen meslektaşlarımla görüştüğümde de bu eksiğin sadece ülkemizde değil AB ülkelerinde de olduğunu tespit ettik. 4 ülkeden akademisyenler, girişimciler ve iş adamlarıyla bir içerik yönetimi oluşturuldu. İş dünyası ders konularının belirlenmesini sağlarken ders içeriği ve yenilikçi eğitim yöntemleri için tüm dünyadan 3 bine yakın akademisyene ulaştık. Bir tarafın ders anlatıp diğer tarafın dinlediği değil de farklı eğitim modelleriyle çağın gereklerine uygun yöntemler belirlendi. Yalnızca start-up için bireysel bir fikri olanlara değil, ayrıca inovasyon hedefindeki kurumlara yönelik de kurumsal girişimcilik ders içeriği tasarlandı. 4 ülkeden ortakların katkılarıyla bu derse özel ‘ENOVA: Girişimcilik ve İnovasyon Yönetimi’ kitabını da yayımladık. Almanya ve Slovenya’daki üniversitelerde AKTS ders kredisi ile tanınan bu ders, Yaşar Üniversitesinde de işletme yüksek lisans programı müfredatına girdi” dedi.



"Farkındalık yüksek; ancak yeterli değil"

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ise bu programda proje ortağı olarak yer almaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, “Girişimci olarak kariyer planı yapanlar için bu konuda bir ders programı oluşturması açısından, üniversite ve iş dünyasını bir araya getirecek uygulamanın ilk adımı atıldı. Bu noktada bizler EİB olarak, tüm bilgi ve deneyimimizle desteklemeye devam edeceğiz. İhracatçı firmalarda çalışan uzmanların, Yaşar Üniversitesi girişimcilik ve İnovasyon eğitim programlarına katılmasını sağlamak, onların girişimcilik ve inovasyon konusundaki bilgi birikimlerini artırmak bu programın bizim açımızdan en önemli çıktısı olacaktır. Dünyanın ve ülkemizin içinden geçtiği bu ekonomik süreçte stratejik çözüm arayışında ayrıca uluslararası ticaretin olmazsa olmazı girişimcilik ve inovasyonun yönetimidir. Ülkemizde de bu konuda önemli adımlar atıldı ve farkındalık yüksek; ancak yeterli değil” dedi.

İzmir’in ticaret ve sanayi yönünden, sağlık turizmi açısından ve en önemlisi üniversite eğitimi bakımından önemli bir merkez olmaya devam ettiğini belirten Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr.Levent Kandiller de üniversite olarak girişimcilik, inovasyon, araştırma-geliştirme konularının stratejik planlarında yer aldığını vurgulayarak son olarak “Girişimcilik ve Mükemmeliyet Araştırma Merkezi” kurduklarını söyledi.



Panelin ana konuşmacısı Eski Bakan Tınaz Titiz da bir konuşma yaptı. Panelin ikinci bölümünde, EGİAD Melekleri İcra Kurulu Başkan Vekili Avni Yelkenbiçer, Potansiyel inovatif girişimcilerin iş dünyasına entegrasyonunda melek yatırımcıların önemi: EGİAD Melekleri Yatırım Ağı örneği, Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aykan Candemir Yüksek öğrenimde inovasyon ve girişimcilik için düşüncenin dönüşümü, Proje Koordinatörü Doç. Dr. Çağrı Bulut AB yüksek öğrenim kurumlarında girişimcilik ve inovasyon yönetimi eğitimi başlıklı birer sunum yaptı. Panelin sonunda, Yaşar Üniversitesi AB Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Gökay Özerim “Erasmus+ KA-2 proje fırsatları”, Yaşar Üniversitesi SPMO Koordinatörü Selçuk Karaata da “Stratejik inovasyon yönetimi” konularında katılımcılara bilgi verdi.
Kaynak: İHA