Kalaycının Körüklü Ocağı Bayram Mesaisinde

Trabzon'da 36 yıldır kalaycılık yapan Necmi Kaya, Ramazan Bayramı öncesinde vatandaşların bakır kap ve tencerelerini kalaylatmak için yoğun ilgi göstermesi nedeniyle körüklü ocağıyla yoğun mesai yapıyor Kaya: 'Vatandaşın son yıllarda bakıra karşı çok büyük bir ilgisi var. Bazı çevre illerde de kalaycı kalmadığı için bize yolluyorlar'

HAKAN BURAK ALTUNÖZ - Dede mesleği kalaycılığı 36 yıldır Trabzon'da sürdüren Necmi Kaya, vatandaşların Ramazan Bayramı öncesi bakır kap ve tencerelerini kalaylatmak için gösterdiği yoğun ilgiden memnun.

Şehir merkezindeki Bakırcılar Çarşısı'ndaki 30 metrekarelik işyerinde uzun yıllardır kalaycılık yaparak geçimini sağlayan Kaya, Ramazan Bayramı öncesi yoğunluk yaşıyor.

Kentte bakır mutfak eşyası kullanan restoranların adeta çuvallarla kendisine geldiğini anlatan Kaya, yılda boyuncu sadece bayramlar öncesinde bu kadar yoğun olduklarını söyledi.

'36 yıldır bu işin içerisindeyim ve Ramazan Bayramı öncesi yoğun geçmeyen bir gün görmedim' diyen 56 yaşındaki Kaya, 'Ev hanımları ramazan ayında daha çok bakır kullanıyor ve bayram öncesinde kalaya getiriyorlar. Özellikle bu aylarda köylerine gidenler oluyor ve orada sürekli bakırdan yemek yapıyorlar.' ifadelerini kullandı.

Trabzon'da daha önce mesleği yapan 10 kişi bulunduğunu, ancak zamanla bu sayının 3'e düştüğünü ifade eden Kaya, 'İşimi severek yapıyorum ve o yüzden hiç bırakmayı düşünmedim. Vatandaşın son yıllarda bakıra karşı çok büyük bir ilgisi var. Bazı çevre illerde de kalaycı kalmadığı için bize yolluyorlar. Ayrıca restoranlar Ramazanda kapalı olduğu için ve sürekli bakır kullandıklardan dolayı bize geliyorlar. Bizde işlemlerini yapıp bayram öncesine yetiştirmek için büyük çaba sarf ediyoruz.' diye konuştu.

Kalayını yaptığı bakır ürünlerinden ebatına göre ücret aldığına değinen Kaya, 'Tavalar 5 lira, dövme tava 20 lira, tencere 25-30 lira arasında değişiyor. Düzgün bir şekilde kullanılırsa bu kalay yaklaşık 1 yıl süreyle yetiyor. Bakır eşyalar kırmızı renk almaya başladığında mutlaka kalaylanması gerekiyor. Yoksa onlarda yapılacak yemekten dolayı zehirlenilebilir.' dedi.

Kaya, bakır üzerinde yapılan yemeğin tadının daha farklı olduğunu kaydetti.

Rize ve Giresun'dan gelen bakır tencere ve tavaları kalaylamaya başladıklarını da belirten Kaya, yoğunluğa rağmen mutlu olduklarını söyledi.

- Odun kömürüyle çalışan körüklü ocak

Körüklü ocağın kalaycılıkta önemli bir yeri olduğunu ifade eden Kaya, odun kömürüyle çalışan ocağın ısı derecesinin tüpten yüksek olmasından dolayı kalayın daha iyi tuttuğunu söyledi.

Kalaya gelen tencere, tava ve kapların çekiçle düzeltilmesinin ardından temizlendiğini kaydeden Kaya, daha sonra körüklü ocakta kalaylama işleminin yapıldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA