Çin'de BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı

Pekin'de yapılan toplantıda, Suriye, Kore yarımadası, Libya ve Afganistan gibi ülkelerde siyasi çözümün tercih edilmesi çağrısı yapıldı.

Çin’de düzenlenen BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda, Suriye, Kore yarımadası, Libya ve Afganistan gibi ülkelerde siyasi çözümün tercih edilmesi çağrısında bulunuldu.

Başkent Peki̇n’de 18-19 Haziran'da yapılan toplantıya, Brezilya Dışişleri Bakanı Aloysio Nunes Ferreira, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Hindistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Vijay Kumar Singh, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ve Güney Afrika Dışişleri Bakanı Maite Nkoana-Mashabane katıldı.

İki gün boyunca süren toplantıda BRICS ülkeleri arası, ikili, bölgesel ve uluslararası iş birliği ve uluslararası çözüme ihtiyaç duyan konular ele alındı.

- Siyasi çözüm çağrısı

Toplantı sonrasında yayımlanan sonuç bildirisinde, terörle mücadelede dayanışma, Suriye, Kore yarımadası, Libya ve Afganistan gibi ülkelerde siyasi çözümün tercih edilmesi çağrısı yapıldı.

Bildiriye göre, toplantıda BRICS ülkeleri arasındaki iş birliğinin derinleştirilmesi ve artırılmasının yanı sıra ilgili ülkeler arasında, güvenlik, siyaset, ekonomi, finans alanlarında iş birliğinin kapsamının artırılması yönünde görüş alışverişinde bulunuldu.

Toplantıda BRICS dışişleri bakanları, Birleşmiş Milletler (BM) amaç ve prensiplerini, uluslararası adil düzeni, uluslararası hukukun temel düzeni olan ülkelerin iç işlerine karışılmaması ilkesini ve hukukun üstünlüğünü destekleyeceklerini teyit etti.

- Paris İklim Değişikliği Anlaşması

Bildiride, BM Güvenlik Konseyi de dahil olmak üzere temsil gücünün etki ve etkinliğinin artırılması için kapsamlı reforma ihtiyaç duyduğu belirtildi.

Küresel çapta sürdürülebilir kalkınmanın canlandırılması için Sürdürülebilir Kalkınma 2030 Ajandası’nın tam olarak uygulanmasının önemine değinilen bildiride, Afrika Birliğinin 2063 yılı Ajandası'nın desteklendiği vurgulandı.

Bildiride, tüm ülkelere, Paris İklim Değişikliği Anlaşması'nı eşitlik ve ortaklık ilkeleri çerçevesinde uygulamaları çağrısı yapıldı.

- Terörle mücadele

Dünyada meydana gelen her türlü terör olaylarının kınandığı bildiride, uluslararası topluma teröre karşı mücadele için geniş katılımlı terörle mücadele koalisyonu kurulması ve BM’nin bu koalisyonun merkezinde rol oynaması çağrısına bulunuldu.

- Kore yarımadasına önleyici diplomasi

Uluslararası hukukun ihlaliyle yapılan tek taraflı askeri müdahale ve ekonomik yaptırımların kınandığı bildiride, Kore yarımadası ve Libya gibi çatışma ortamının olduğu yerlerde siyasi çözüm araçları ve ortak fikir birliğine dayanan önleyici diplomasi araçlarının desteklenmesi istendi.

Bildiride, BM’nin 2254 sayılı kararı çerçevesinde, Suriye krizinin tek çözümünün Suriye’nin kendi halkı tarafından yönetilmesi, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığının korunmasını içeren siyasi bir süreçle yapılması gerektiği vurgulandı.
Kaynak: AA