Uluslararası Etik Zirvesi

Rekabet Kurumu Başkanı Torlak: 'Gelecek kuşaklara olan sorumluluğumuz gereği iş hayatında bencil davranışları kontrol etmemiz gerekiyor' TSPB Başkanı Koç: 'Kurumlar ne kadar şeffafsa finans kurumları nezdinde o kadar çok itibarı artıyor'.

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, 'Gelecek kuşaklara olan sorumluluğumuz gereği iş hayatında bencil davranışları kontrol etmemiz gerekiyor.' dedi.

Etik ve İtibar Derneği'nin (TEİD) düzenlediği 7. Uluslararası Etik Zirvesi, 'Sular Çekildikten Sonra' temasıyla İstanbul'da gerçekleştirildi.

Zirvenin açılışında konuşan Torlak, ahlak dışı davranışlara yol açan temel sebeplerin bencillik, farkında olmama ve duyarsızlık, eksik veya hatalı değerlendirme olduğunu söyledi.

Torlak, 'Gelecek kuşaklara olan sorumluluğumuz gereği iş hayatında bencil davranışları kontrol etmemiz gerekiyor.' dedi.

Modernizmin ahlak öğretisinde insanların başarmak ve kaybetmek arasında sıkıştığını belirten Torlak, modernizmin temel parametreleri arasında, çabalamadan başarı elde etme kolaycılığının yanı sıra bilimsel bilgi ve dini bilgi karşılaştırmasının aynı düzlemde yapılması ve ahlaki değerlerin kökenini dini değerlerden uzaklaştırma çabasının bulunduğunu kaydetti.

Meslek ahlakının, 'mesleki yeteneklerin kazanılması' ve 'meslek onurunun korunması' gibi iki temel boyutu olduğunu ifade eden Torlak, çalışmanın pusulası olan meslek ahlakının devreden çıkarılmasının çalışma değerlerindeki sapmalardan biri olduğunu söyledi.

- 'İnsanlığın gerçekten iyiliğe muhtaç olduğu çok yoğun bir dönemi yaşıyoruz'

Prof. Dr. Ömer Torlak, çalışma hayatında zamanın önemini vurgularken, şunları kaydetti:

'Günümüzde zamanın değersizleştirildiğini görüyoruz. İnsanlar, çevre ve gelecek nesillere sorumluluk açısından zamanı değerli yaşamak durumundalar. Zaman anlık yaşandığı zaman, insanlar iyilik yapmaktan da uzaklaşıyor. Bugün insanlığın gerçekten iyiliğe muhtaç olduğu çok yoğun bir dönemi yaşıyoruz. Bütün bunların odağında insan var.'

Torlak, kontrol edilemeyen hırs, sebepsiz nefret ve çabalamaksızın kıskançlık gibi yıkıcı duyguların insanların ahlaklı yaşamasını engellediğini, insanların iş hayatında bu duygularla her zaman mücadele halinde olduğunu söyledi.

- 'Sermaye piyasalarında şeffaflık ile etik arasında çok yakın ilişki var'

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı İlhami Koç da sermaye piyasalarında şeffaflık ile etik arasında çok yakın ilişki bulunduğunu ifade ederek, şeffaflık ve hesap verilebilirliğin şirketlerin doğasında olması gerektiğini kaydetti.

Koç, 'Kurumlar ne kadar şeffafsa, finans kurumları nezdinde o kadar çok itibarı artıyor.' ifadesini kullandı.

TEİD Yönetim Kurulu Başkanı Asım Barlın ise topluma karşı sorumluluk hisseden, sürdürülebilirliğin, şeffaflığın ve hesap verilebilirliğin vazgeçilmez olduğu yeni bir iş anlayışının tüm dünyada her geçen gün büyük önem kazandığını vurguladı.
Kaynak: AA