Booking.Com'a İlişkin 'Haksız Rekabet' Davası
Türkiye'deki faaliyetleri tedbiren durdurulan booking.com ile ilgili 'haksız rekabet' davasının görülmesine devam edildi TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy'un tanık olarak dinlenilmesi talebini reddeden İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi, TÜRSAB'a bağlı seyahat acentelerinin vergisel yükümlülüklerinin ne olduğuyla ilgili Maliye Bakanlığı, faaliyet koşullarıyla ilgili de Kültür ve Turizm Bakanlığına yazılar yazılmasını kararlaştırdı Tanık TÜRSAB yetkilisi Çalışkan: 'Davalı şirketle ilgili şikayetler hakkında, bu şirketin internet üzerinde faaliyet göstermesi ve Türkiye'de gerek TÜRSAB, gerekse de Kültür ve Turizm Bakanlığına hiçbir bağlantısı olmaması nedeniyle hiçbir işlem yapılmamaktadır. Bu da bu prosedürlere tabi tutulan birlik üyesi seyahat acenteleri yönünden haksızlık teşkil etmektedir'
İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesindeki 4. duruşmaya, davacı Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) avukatları ile davalı booking.com'u temsilen avukatlar katıldı. Mahkemenin ihtiyati tedbir kararına itiraz eden Ali Rıza Yılmaz İnşaat AŞ'nin avukatı da duruşmada hazır bulundu.
- Tedbir kararı istinaf sürecinde
Duruşmada, celse arasında ihtiyati tedbir kararına davalı tarafın avukatları tarafından itiraz edildiği ve itirazların reddedildiği hatırlatılarak, ihtiyati tedbir kararıyla ilgili istinaf sürecinin ise devam ettiği bildirildi.
Beyanı sorulan davacı avukatı Şükran Tezel, tanıklarından TÜRSAB dijital denetim müfettişi Necati Çalışkan'ın hazır olduğunu ve diğer tanıklarının yurtdışında bulunduğunu belirterek, konuyla ilgili Rekabet Kurulu gerekçeli kararını da dosyaya sunduklarını ifade etti.
Davalı avukatlarından Ceyda Karaoğlan ise Necati Çalışkan dışında davacıların tüm tanıklarına itiraz ettiklerini anlatarak, tanıklardan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve Çetin Gürcü'nün TÜRSAB yetkilisi olduklarını, diğer tanıkların ise davadan menfaatleri ya da zararları doğacak kişiler olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Avukat Karaoğlan, kendi tanıkları olan davalı şirket çalışanı Andrea D'amico'nun da İngilizce beyanda bulunabilmesi için tercüman hazır edilmesi konusunda karar verilmesini istedi.
- TÜRSAB Başkanı Ulusoy'un tanıklığına ret
Bu taleplerle ilgili hüküm kuran mahkeme, tanıklardan Başaran Ulusoy ve Çetin Gürcü'nün, davacı TÜRSAB'ın yönetiminde bulundukları gerekçesiyle tanık olarak dinlenilmesi talebinin reddine, diğer davacı ve davalı tanıklarının ise dinlenilmesine karar verdi.
Duruşmada tanıklığına başvurulan Necati Çalışkan, 1618 sayılı Seyahat Acentaları Yasası kapsamında faaliyette bulunan sitelerin faaliyetlerini ve yasaya aykırılık hareketlerini takip edip birlik yönetimine rapor verdiğini belirterek, 'Bununla ilgili internete 'şikayetvar.com' isimli şikayet sitesinde davalı şirketle ilgili birçok şikayet olduğunu gördüm. 2014-2015 yılına ait şikayetlerin silindiğini, sadece 2016 ve 2017 yıllarına ait 400'ün üzerinde şikayet olduğunu, 34 çeşit şikayet üzerinde toplandığını fark ettim. Davalı şirketle ilgili şikayetler hakkında, bu şirketin internet üzerinde faaliyet göstermesi ve Türkiye'de gerek TÜRSAB, gerekse de Kültür ve Turizm Bakanlığına hiçbir bağlantısı olmaması nedeniyle hiçbir işlem yapılmamaktadır. Bu da bu prosedürlere tabi tutulan birlik üyesi seyahat acenteleri yönünden haksızlık teşkil etmektedir.' ifadelerini kullandı.
- Tedbir, yurtdışı faaliyetlerini de kapsıyor mu?
Mahkeme, daha önce verilen tedbir kararının Türkiye'deki yerleşik otel ve konaklama tesislerinin davalı tarafından booking.com internet sitesi üzerinden pazarlanması ve pazarlanmasına aracılık edilmesinin engellenmesi şeklinde olduğunu hatırlatarak, bu haliyle gerek yurtiçi gerekse yurtdışı kullanıcılarını Türkiye'deki yerleşik konaklama tesisinin erişiminin engellendiği ancak uygulamada, davalı şirket tarafından engelleme işleminin sadece Türkiye'de yerleşik kullanıcılara yönelik uygulandığına dikkati çekti.
Yurtdışı kullanıcılarının, Türkiye'deki otel ve konaklama tesislerinde booking.com üzerinden rezervasyon yapmalarında herhangi bir engelle karşılaşmadıklarının anlaşıldığını aktaran mahkeme, tedbir kararının uygulanmasının şekliyle ilgili avukatlara diyeceklerini sordu.
Davacı TÜRSAB avukatı Şükran Tezel, tedbir kararının bu şekilde uygulandığının farkında olduklarını belirterek, 'Davacı birlik başkanı, tedbir kararından sonra kamuoyuna yaptığı açıklamada, 'yurtdışından booking.com üzerinden yapılan Türkiye rezervasyonlarına herhangi bir engellemenin olmadığını' belirtti. Vekil olarak ben sorumluluk alamayacağımdan dolayı bu konuda birlik yetkilileriyle görüşerek, beyanda bulunacağız.' dedi.
Davalı booking.com avukatı Ceyda Karaoğlu ise ihtiyati tedbir kararının mevcut haliyle uygulanma şeklinin doğru olduğunu ve diğer türlü mahkemenin yargı yetkisini aşmış sayılacağını kaydederek, 'Davacı tarafın da tedbir kararının uygulanma şekliyle ilgili mevcut durumla mutabık olduğu açıktır.' ifadesini kullandı.
- Seyahat acenteleri faaliyetleri, Maliye ile Kültür ve Turizm Bakanlıklarına sorulacak
Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme, Maliye Bakanlığına yazı yazılarak, Türkiye'de faaliyette bulunun TÜRSAB'a bağlı seyahat acentelerinin vergisel yükümlüklerinin ne şekilde düzenlendiği, hangi oranlarda ve çeşitlerde vergi ödendiğinin bildirilmesinin istenilmesine hükmetti.
Kültür ve Turizm Bakanlığına da yazı yazılmasına karar veren mahkeme, TÜRSAB'a bağlı seyahat acentelerinin hangi koşullarda faaliyet gösterdiği, bakanlığın teminat verme yükümlülüğünün kapsamının ne olduğu, yasal miktarın neye göre belirlendiği, seyahat acenteliği faaliyetlerine başlamak ve devamı için yasal prosedürler ile faaliyet sürecinde şikayetlerle ilgili denetim prosedürlerinin ne olduğunun bildirilmesinin istenilmesini de hükme bağladı.
Mahkeme tanıkların dinlenilmesi için duruşmayı 23 Ekim'e erteledi.
- Davanın geçmişi
TÜRSAB avukatları, seyahat acentelerine karşı haksız rekabet gerçekleştirdiği iddiasıyla online rezervasyon portalı booking.com aleyhine faaliyetlerinin durdurulması talebiyle dava açmıştı.
Davayı 29 Mart 2017'de kabul eden mahkeme, booking.com şirketinin, internet adresi üzerinden ve oluşturulacak başka bir adres üzerinden, Türkiye'deki otel, konaklama tesislerinin pazarlanması ve pazarlanmasına aracılık edilmesi yönündeki faaliyetinin durdurulmasına, bu konuda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) yazı yazılmasına karar vermişti.
Davalı booking.com'un avukatları, Türkiye'deki faaliyetlerin tedbiren durdurulması kararına itiraz etmiş, itirazı değerlendiren mahkeme, 26 Mayıs 2017'de verdiği kararla, bu itirazları reddetmişti.