Akıllı Kavşak Uygulamasıyla Verimlilik Arttı

Orhaneli kavşağında hayata geçirilen akıllı kavşak uygulamasıyla birim zamanda geçen araç sayısı yüzde 40 artarken, ışıklarda bekleme süresi ise yüzde 50’nin altına indi.

Akıllı Kavşak Uygulamasıyla Verimlilik Arttı
Bursa’da ulaşım sorununun ortadan kaldırılması amacıyla raylı sistemden, köprü ve kavşaklara, yol genişletme çalışmalarından yeni alternatif güzergahlar oluşturulmasına kadar her alanda önemli yatırımları hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, akıllı kavşak uygulamalarıyla da trafikteki düğümleri bir bir çözüyor. Daha önce Ankara yolu üzerinde Mimar Sinan Kavşağı’nda uygulanan ve ortadaki döner adanın kaldırılmasıyla aynı daha fazla araca geçiş imkanı sunan yöntem bu kez, günün her saati trafiğin kilitlendiği İzmir yolu üzerindeki Orhaneli Kavşağı’nda uygulandı. Kavşak ortasındaki döner ada kaldırılırken, otomatik sinyalizasyon sisteminin olduğu tüm yönlere sensörler yerleştirildi. Araç yoğunluğu sensorlar aracılığıyla otomatik sinyalizasyon sistemine iletilirken, yoğunluğun fazla olduğu yöndeki araçlara daha uzun süre geçiş hakkı tanınması ile kavşaktaki genel yoğunluk büyük ölçüde ortadan kalktı. Yapılan ölçümlerle birim zamanda geçiş yapan araç sayısının yüzde 40 arttığı ve bekleme sürelerinin de yüzde 50’nin altına indiği saptandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, şehir içi trafiğin en önemli düğüm noktası olan Orhaneli Kavşağı’nda hayata geçirilen yeni uygulamalı inceledi. Bursa’nın ulaşılabilir bir kent olması, özellikle de kent içindeki düğümlerin çözülmesi için yoğun çaba harcadıklarını dile getiren Başkan Altepe, “Her bölgenin yapısına ve yoğunluğuna göre özel projeler geliştiriyoruz. Kurduğumuz sistemlerle birlikte trafiğin akış yönlerine doğru sürekli ölçümlemeler yapılıyor. Yoğunlaşan bölgelerin rahatlatılması ve akışkan hale gelmesi için bilimsel çalışmalarla çözümler üretiliyor. Orhaneli Kavşağı’nda da döner ada dediğimiz orta adayı kaldırdık. Alanın genişletilmesiyle birlikte bağlantı yolları da genişletildi ve ek şehitler yapıldı. Tüm yönlerde yerlere sensörler yerleştirildi. Duyarlı sensörler sayesinde hangi hatta ne kadar araç biriktiği otomatik sinyalizasyona bildiriliyor ve yoğunluğun fazla olduğu bölgede daha uzun süre geçiş hakkı tanınıyor. Uygulanan bu akıllı sistemle birim zamanda geçen araç sayısının yüzde 40 arttığını ve ışıkta bekleme sürelerinin ise yüzde 50’nin altına düştüğünü gördük. Tüm önemli kavşaklarımızda bu uygulamayı yapacağız” diye konuştu.

Kaynak: İHA