İTB Yönetiminden Rothamsted'e İşbirliği Ziyareti

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Meclis Başkanı Barış Kocagöz ve İTB Yönetiminden oluşan heyet İngiltere’ye düzenlenen iş ve inceleme gezisi kapsamında dünyanın en eski araştırma enstitülerinden Rothamsted Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nü ziyaret etti. Ziyaret kapsamında enstitünün tarımsal analiz ve inovasyon alanlarındaki çalışmaları incelendi ve işbirliği imkanları masaya yatırıldı.

İTB Yönetiminden Rothamsted'e İşbirliği Ziyareti
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli Rothamsted gibi dünyanın en köklü tarımsal araştırma merkezinde bulunmaktan son derece mutlu olduklarını ifade ederek “Türkiye, 62 milyar dolarlık üretim değeri ile Avrupa’nın en büyük, dünyanın dokuzuncu tarımsal ekonomisi. Tarım ve hayvancılığın milli gelirdeki payı yüzde 8’in biraz altında. İstihdamın beşte biri bu sektörde. Ülkemiz, tarım ve hayvancılıkta ciddi bir dönüşüm iradesine sahip ve şu anda bunun hazırlıkları yapılıyor” dedi.

İzmir Ticaret Borsası’nın 126 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin ilk ticaret borsası olduğunu ve bugün iki bine yakın üyesi ve yıllık 3 milyar doları aşkın işlem hacmiyle Türkiye’nin ikinci büyük borsası olduğunu belirten Işınsu Kestelli, “Türkiye’nin ilk vadeli işlem ve opsiyon borsası olan VOB’un kuruluşu başta olmak üzere, alanımızdaki tüm yeniliklerin öncüsüyüz. Bugünlerde ekibimiz, bir tarımsal ticaret portalı olan ecommoditybazaar.com’un yaygınlaşması için ter döküyor” diye konuştu.

Dünyada üretimin yeniden tanımlandığı bir dönemi yaşandığını, sanayi 4.0 ile birlikte yeryüzündeki devasa endüstrilerin merkezleri konusunda yeni tercihlerin gündeme geldiğini söyleyen Kestelli, “Bizim konumuz olan tarım ve hayvancılıkta da çok radikal değişiklikler ufukta. Sadece bilgi teknolojileri ve interneti kullanarak topraktan daha fazla verim almak, fireyi azaltmak, olası sorunlara erken müdahale etmek, olumsuz hava şartlarının etkilerini bertaraf etmek gibi önlemlerden söz etmiyoruz. Yeni nesil ürünlerden, imkansız koşullarda yerinde üretim ile lojistik sorununu ortadan kaldırmaktan ve hatta uzayda üretimden söz ediyoruz. İlk bakışta ütopik gibi gelen bu gelişmeler, bir realite ve her an kapımızı çalabilir. Bunun işaretlerini NASA’nın çalışmalarından, Bayer-Monsanto evliliğinden alıyoruz” dedi.

Ülke olarak bu yeni döneme adaptasyonda zorluklar yaşadıklarından bahseden Kestelli, “Tarım ve hayvancılıkta arazi toplulaştırmasından hayvan ırkı seçimine kadar çözmemiz gereken pek çok mesele var. Ülkemizde devletin çiftçilere doğrudan desteği 13 milyar lira gibi yüksek bir düzeyde ama bu desteğin verimliliğe katkısı tartışma konusu. Karşı karşıya olduğumuz fırsat ve tehditlerin farkındayız ancak bu sektöre gereken küresel bilgi ve teknoloji transferi konusunda henüz istediğimiz aşamada değiliz. Bu nedenle, global işbirliklerinin önemini gayet iyi biliyoruz” diye konuştu.

İngiltere’nin Brexit kararından sonra, işbirliğini geliştirme stratejisi güdeceği ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini belirten Kestelli "Bu nedenle biz de, iştigal konumuz olan tarım ve hayvancılıkta bize alacağımız mesafenin süresini kısaltacak küresel işbirliklerine son derece açığız. İzmir Ticaret Borsası’nın Türkiye’nin ilk lisanslı depo şirketi ELİDAŞ’tan dünyanın en kaliteli gıda laboratuvarlarından biri olan İZLADAŞ’a kadar geniş bir etki alanı ve imkanı var. Ülkemizin büyük üniversitelerinden Ege Üniversitesi ile birlikte Türk Tarımının Global Entegrasyonu ve Tarım 4.0 projesini başlattık. Bu konuda algımız çok açık ve işbirliği iştahımız yüksek. Biz de sizin gibi kar amacı gütmeyen bir meslek teşekkülüyüz ama ülkelerimiz ve insanlık için kazan-kazan prensibine dayalı ortaklıkları yararlı buluyoruz. Umarım bu ziyaret, uzun soluklu ve verimli bir işbirliğinin başlangıcı olur” diye konuştu.

Kestelli’nin ardından sunum gerçekleştiren Rothamsted Bilimsel İnovasyon, Kurumsal İlişki ve Ortaklıklar Müdürü Prof. Dr. Angela Karp dünya nüfusunun artması sebebiyle gıdaya olan ihtiyacın her geçen gün arttığını belirterek "Geleceğimizin teminatı olan çevreye zarar vermeden insan sağlığını da birinci planda tutarak artan bu ihtiyaçları karşılamak için Rothamsted olarak sürdürülebilir tarım sistemleri, ürün koruma planları ve sürdürülebilir çevre üzerine birçok proje yürütüyor, deneyler yapıyoruz. Bu kapsamda bitkilerde ve hayvanlarda verimliliği arttırmak adına yeni teknolojiler ve inovasyonlar üzerine çalışmalar yürütüyoruz" dedi.

Rothamsted İş Geliştirme Müdürü Dr. Khalid Mahmood ise enstitüde tarımsal ürünler üzerine geliştirilen teknoloji stratejileri ve yürütülen deneyler konusunda bir sunum gerçekleştirdi ve saha gezisinde heyete eşlik etti.

Konuşmalar ve inceleme gezisinin ardından toplantı hakkında genel değerlendirme yapan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve Rothamsted Tarımsal Araştırma Enstitüsü İş Geliştirme Müdürü Dr Khalid Mahmood iki kurum arasında yapılabilecek ortak çalışmalar ve değerlendirilebilecek işbirliği fırsatları üzerine her iki kurumun da girişimde bulunması konusunda mutabık kaldı.

Değerlendirme toplantısının ardından Işınsu Kestelli, Khalid Mahmood’a ziyaretin anısına İzmir’e özel yöresel ürünler takdim etti.
Kaynak: İHA