Avusturyalı Sanatçı Türkiye'nin Tarihi Zenginliklerine 'Işık' Tuttu

Efes, Göbeklitepe ve Kapadokya gibi Türkiye'nin kültür hazinelerini farklı ışıklandırma teknikleriyle bambaşka bir görünümle yansıtan Coeln'ün eserlerinden oluşan sergi Viyana Yunus Emre Enstitüsünde izlenime sunuldu.

Avusturyalı sanatçı Victoria Coeln'ün Türkiye'nin tarihi eserlerini farklı ışıklandırma teknikleriyle yansıttığı 'Kesişen Gerçeklikler Türkiye' başlıklı sergi başkent Viyana'da açıldı.

Viyana Yunus Emre Enstitüsünde (YEE), tarihi yapılar üzerinde ışıklandırma çalışmalarıyla tanınan Coeln'ün eserleri sergilenmeye başlandı.

Açılışta konuşan Viyana YEE Müdürü Ayşe Yorulmaz, Victoria Coeln'ün bakış açısıyla Türkiye'nin dünyaca ünlü kültür hazinelerinin farklı bir perspektifle Viyana'da sergilenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Sanat Tarihçisi Lucas Gehrmann da sanatçının içine ve üzerine ışığının izlerini bıraktığı tarihi eserlerin Anadolu'nun çok kültürlü yapısını işaret ettiğini söyledi.

Bu eserlerin insanlık tarihine de ışık tuttuğunu vurgulayan Gehrmann, 'Örneğin dünyanın en eski ve aynı zamanda en büyük kült alanlarından biri olan Göbeklitepe tahıl tarımının başlangıç yeri olarak kabul edilir ve bununla birlikte insanların göçebelikten yerleşik hayata geçişine işaret eder.' dedi.

Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği Müsteşarı Semra Rana Gökmen, Avusturya İstanbul Kültür Ofisi Müdürü Romana Königsbrunn ile diğer davetliler, konuşmaların ardından eserleri inceledi.

Victoria Coeln'ün Türkiye'nin tarihi mekanlarını farklı ışık uygulamalarıyla yansıttığı projesi 'Kesişen Gerçeklikler Türkiye', ziyaretçilere farklı bir mekan algısı sunuyor. Efes, Göbeklitepe, Kapadokya gibi tarihi mekanlar alışılmışın dışında sanatseverlerin ilgisine sunuluyor.

Sergi 30 Haziran tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
Kaynak: AA