Kazdağları'nda Biyolojik Savaş Başladı

Kazdağları’nda ormanları tehdit eden çam kese böceğine karşı Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü biyolojik savaş başlattı.

Kazdağları'nda Biyolojik Savaş Başladı
Çam kese böceği zararlısına karşı üretilen bin 500 adet çam kese böceğinin yırtıcısı olan terminatör böcek (calosoma sycophanta) ormana salıverildi.

Doğaya salıverilen terminatör böceklerin dakikalar içinde zararlı böcekler ile mücadelesi kameralara yansıdı. Ağaçları tamamen kurutmayan ama gelişimini yavaşlatan ve bu yönde ekonomik zarara sebep olan çam kese böcekleri isimlerini kış boyunca çam ağaçlarının filiz dallarında yaptıkları ipek koza şeklindeki kış yuvalarından alıyor. Mart ayı ile birlikte kozalarından çıkan çam kese böcekleri toprağa inerek koloniler halinde yolculuk yapıyor ve üreyerek yaz boyunca yayılım gösteriyor.

Kazdağları’nın Çınarlı Han Orman İşletme Şefliği bölgesinde daha çok yayılım gösteren çam kese böcekleri ile parazit sineği olan phryx caudata ile de mücadele ediyor. Bu parazitler de çam kese böceklerinin üzerine yapışarak ölmelerine sebep oluyor. Bölgeye ayrıca Orman Müdürlüğü tarafından konulan çok sayıda kuş yuvası ile de kuşlar bölgeye çekilmek suretiyle mücadeleye destek veriliyor. Ekipler mekanik yöntemlerle de mücadele veriyor. Mart ve nisan aylarında çam kese böceklerinin terk ettiği kozalar ekipler tarafından toplanarak imha ediliyor ve gelecek yıllarda kullanılması önlenmiş oluyor.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlarıyla Mücadele Şube Müdürü Şükrü Aykurtlu, "Edremit Orman İşletme Müdürlüğü sahasında çam kese böceği ile mekanik ve biyolojik mücadele yapılıyor. Biyolojik mücadele kapsamında çam kese böceğinin yırtıcısı calosoma yırtıcısı sahaya salınmakta. Burhaniye’deki laboratuvarımızda üretilen calosomalar ormana salınmak suretiyle çam kese böcekleri imha ediliyor" dedi.

Kaynak: İHA