Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu Açıklaması (1)

'1 Ocak29 Mart arasında kamu ve kamuda ihaleli çalışanlar hariç artı istihdam 443 bin 247'ye ulaştı. Beklediğimiz rakamdan daha iyi bir rakam. Haziran sonuna kadar hedefimiz rakamı 1 milyona yaklaştırmak' 'Mart ayı itibariyle yaklaşık 6 milyon 700 bin emekli, promosyonunu aldı' 'Sigortalılık kapsamı dışında kalan bütün vatandaşlarımız artık ayda 53 lira aidatı ödeyerek genel sağlık sigortası kapsamı içine girebiliyorlar'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, '1 Ocak-29 Mart arasında kamu ve kamuda ihaleli çalışanlar hariç artı istihdam 443 bin 247'ye ulaştı. Beklediğimiz rakamdan daha iyi bir rakam. Haziran sonuna kadar hedefimiz rakamı 1 milyona yaklaştırmak.' dedi.

Müezzinoğlu, ekonomi muhabirleri ile düzenlenen sohbet toplantısında istihdam seferberliği konusunda yapılan çalışmalara ve emekli promosyonları gibi son dönemde hayata geçen uygulamalarda gelinen son noktaya ilişkin bilgi verdi.

2016 yılının Türkiye için zor bir yıl olduğunu anımsatan Müezzinoğlu, Türkiye'nin çalışma hayatında güçlü potansiyeli ve dinamiği bulunduğunu söyledi.

Bakan Müezzinoğlu, Türkiye'de her yıl 1 milyon yeni istihdam alanı oluşturmanın zorunlu olduğunu vurgulayarak, ancak bu takdirde işsizlik rakamlarının kontrol altına alınabileceğini anlattı.

Müezzinoğlu, Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada yaşanan olumsuzluklar nedeniyle zaman zaman işsizlik rakamlarında olumsuz göstergeler olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

'2016'nın olağanüstü olumsuzlukları nedeniyle işsizlik oranında yüzde 12,7'lerdeyiz. Muhtemelen ocak ayının rakamları da kısmi bir artışı getirecek ama şubat-mart ayları itibariyle istihdamda geniş bir istihdama katılım ve işsizlik oranlarında hızla azalmaya yönelik bir süreç devreye girecek. Yılsonu itibariyle işsizlik oranlarımızı yüzde 9,5 merkezli mümkünse de 9'un altına indirmeyi hedefliyoruz. Genel rakamlara bakacak olursak, toplam aktif sigortalı sayımız 2002'de 12 milyon 800 bin 358 iken, bugün 21 milyon 781 bin 438.

Ciddi düzeyde emeklisi olan bir ülkeyiz ki 11 milyon 800 bin emeklimiz var. Bu emeklilerimizin koşullarını iyileştirmek, standartlarınızı yükseltmek adına önemli iyileştirmeler yapıyoruz. 2002 yılında 6 milyon 550 bin emeklimize 16 milyar 700 milyon emekli maaşı öderken, 2016 yılında 11 milyon 800 bin emeklimize 195 milyar 200 milyon lira maaş ödemişiz. 2017 yılı itibariyle bütçeden emeklilere ayırdığımız para 206 milyar 100 milyon lira.'

-'Mart ayı itibariyle yaklaşık 6 milyon 700 bin emekli promosyonunu aldı'

Mehmet Müzezzinoğlu, emekli ikramiyesi ödemelerinde 30 yıl ve üzeri çalıştığı halde 30 yıllık ikramiye alan ve artı çalıştığı yılları için itiraz eden emeklilere yönelik yaptıkları çalışmaya değinerek, 'Bu itirazlardan sonra yasal düzenleme yaptık ve Mart ayı sonu itibariyle 30 yıldan fazla çalışıp itirazları sonucu hak kazanan emeklimize ilave ikramiye payı olarak 178 bin emeklimize 938 milyon lira ödeme yapıldı. Önümüzdeki dönemde, 30 yıldan fazla çalışan 400-450 bin emeklimize yaklaşık 2,5 milyar lira gibi bir ödeme yapılacak.' dedi.

Emeklilere yapılan promosyon ödemelerinden bahseden Müezzinoğlu, yaklaşık 4,5 milyar liranın üzerindeki promosyon ödemelerinde en fazla desteği Başbakan Binali Yıldırım'dan aldıklarını söyledi.

Müezzinoğlu, Mart ayı itibariyle yaklaşık 6 milyon 700 bin emeklinin promosyonunu aldığını bildirerek, dün itibariyle Ziraat Bankası'nın mayıs ayındaki ödemelerini Nisan ayına çektiğini anımsatarak, artık bankaların emeklilerin müşteri dinamiklerini gündeme aldığını dile getirdi.

Emeklilere ödenen aylıkların GSYH içinde payının 2002 yılında yüzde 4,6 olduğunu anımsatan Bakan Müezzinoğlu, bugün bu payın yüzde 7,2'ye çıktığını bildirdi.

- '2017'nin hedefi de artı 1 milyon ek istihdam...'

Asgari ücretle ilgili yapılan düzenlemelere de değinen Müezzinoğlu, 2002 yılına kıyasla asgari ücrette 8 katlık bir artış yaşandığına dikkati çekti.

Müezzinoğlu, gelinen seviyeyi yeterli bulmadıklarını belirterek daha iyi ve yüksek olması için Türkiye'nin büyümesine paralel çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.

İstenen seviyedeki büyümelerin gerçekleşmesi için istikrarın önemine değinen Müezzinoğlu, '2016 yılında hedeflediğimiz 900 bin artı istihdamın ne yazık ki 400 binini istihdam olarak başardık ama 500 binini başaramadık. Daralan ekonomi ve olağanüstü durumlar bize 2016'da ilave 500 bin ek işsiz insanımız olarak geldi. 2017'nin hedefi de artı 1 milyon ek istihdam olunca, 1,5 milyonluk artı istihdam konusunda seferberlik başlattık. 7 Şubat'ta Cumhurbaşkanımızın verdiği startla da bu anlamda yoğun çalışmaları bugüne kadar getirdik.' değerlendirmesinde bulundu.

Mehmet Müezzinoğlu, bakanlık olarak 81 ilde çalışma hayatını incelemek ve değerlendirmek üzere çat kapı ziyaretler yaptıklarını dile getirerek, nisan ayı sonuna kadar yine 81 ilin taranacağını, kendisinin de bu çalışmaların bazılarına bizzat katıldığını ve katılacağını söyledi.

Yaklaşık 50 bin civarında ev ziyareti yapıldığını belirten Müezzinoğlu, yapılan çalışmaların hitap ettikleri kitle ile iletişimlerinin güçlendiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi:

'En önemli sorunumuz istihdamı artırmak ve işsizlik oranlarını düşürmek. Dün itibariyle 1 Ocak-29 Mart arasında kamu ve kamuda ihaleli çalışanlar hariç artı istihdam 443 bin 247'ye ulaştı. Beklediğimiz rakamdan daha iyi bir rakam. Haziran sonuna kadar hedefimiz rakamı 1 milyona yaklaştırmak.

Sektör bazında bakacak olursak, bina-inşaat sektöründeki artış 129 bin 952 kişi, motorlu kara taşıtlarının perakende ticaretinde 41 bin 212, toptan ticarette 24 bin 431, yiyecek ve içecek hizmetleri faaliyetlerinde 20 bin 533, giyim eşyasının imalatında 17 bin 390, konaklamadaki artış 16 bin 68 ki bundan sonra en çok konaklamada artış bekliyoruz, özel inşaat faaliyetlerinde 11 bin 310, çevre düzenlemesi ve diğer hizmetlerde 11 bin 235, büro yönetimi, büro desteği ve iş desteklerinde 10 bin 204, diğer metalik olmayan mineral ürünleri gibi alanlarda ise 7 bin 173 kişi.'

-'Türkiye'nin istikrarı bozulursa, ekonomik istikrarı bozulur'

Bakan Müezzinoğlu ülkede 2016 yılının zorluklarını kapatmak için paylaşım anlayışı bulunduğuna dikkati çekerek, bakanlık olarak işveren adına istihdamın yükünü azalttıklarını, daha cazip bir çalışma hayatı oluşturduklarını söyledi.

Son yıllarda Türkiye'nin istikrarı ve ekonomik istikrarı ile oynamak isteyenlerin bulunduğunu dile getiren Müezzinoğlu, şunları söyledi:

'Türkiye'nin istikrarı bozulursa, ekonomik istikrarı bozulur. Ekonomik istikrarı bozulursa da enflasyon, faizler, işsizlik artar. Türkiye yeniden sorunları olan, krizleri yaşayan, IMF'den borç almak için kapı kapı gezen bir ülke haline gelir. Belirli güç odaklarının Türkiye için istediği pozisyon bu ama Türkiye artık bu pozisyona razı değil.

Ülkemiz üzerinden ekonomik istikrarsızlık oluşturmak isteyenlere, ekonomimizi bozamayacakları, üreten bir Türkiye, büyüyen ve geleceği iddialı bir Türkiye olacağımızı göstermeliyiz. Ve inşallah 2023'de dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek için bu yıl yaptığımız çalışma hayatındaki milli seferberliğin önemli katkıları olacak. Dikkat ederseniz son aylarda Türkiye'nin üretimi de, istihdamı da arttı. Hedeflediğimiz süreçleri de hep birlikte yakalamış olacağız.'

-'1 puanlık kayıtdışılığın maliyeti 1,9 milyar lira'

Kayıt dışılıkla mücadelenin önemine işaret eden Müezzinoğlu, 1 puanlık kayıt dışılığın maliyetinin 1,9 milyar lira olduğunu söyledi.

Bakan Müezzinoğlu 2002 yılında Türkiye'de yüzde 52,1 olan kayıt dışılığın şu an yüzde 33'lere indiğini, bu kapsamda çalışmaların devam edeceğini bildirdi.

Aradaki farkın Türk insanına hizmet olarak döndüğünü vurgulayan Müezzinoğlu, 'Bir taraftan 35-40 milyarlık bir avantajlı süreci yakalamışız ama 60 milyar liralık bir kaybımız da var. Hedefimiz kısa sürede yüzde 25'lerin altına indirmek.' dedi.

Tüm vatandaşların sosyal güvence kapsamına alınması ile ilgili 2002 yılında yaptıkları düzenlemenin içeriğini ve gelir testi uygulamasını anımsatan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

'2012'den bu yana baktığımızda gelir testi uygulamasında arzu ettiğimiz başarıyı yakalayamadık. Muhatap olanların çoğu ya gelir testi uygulamasından uzak durdular ya da bu testi yapıp aylık muhatap oldukları rakamı ödemekten imtina ettiler. Bu şekilde yaklaşık 6,5 milyon vatandaşımıza 12,5 milyar lira gelir testi sonucu borç muhataplığı çıktı.

Biz de bunun uygulanabilirliğindeki zorlukları görerek, gelir testini kaldırarak bütün vatandaşlarımızın bir ücrete muhatap olmaları ve bu ücreti ödeyenlerin kapsam içine alınması ile ilgili yapılan değerlendirmelere olumlu bakıldı. Resmi Gazete'de yayımlandı. Sigortalılık kapsamı dışında kalan bütün vatandaşlarımız artık ayda 53 lira aidatı ödeyerek genel sağlık sigortası kapsamı içine girebiliyorlar.'

Uygulamayı, 'yapılan en büyük sessiz devrim' olarak nitelendiren Müezzinoğlu, '53 lirayı ödemeyenler ise gelir testine gidecek ve hakikaten ödeyemeyecek durumdaysa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız bu vatandaşlarımız adına yeşil kartların ödemelerini yapacak. Hiçbir vatandaşımız kapsam dışında kalmamış olacak. Bahsettiğim 12,5 milyar liralık gelir testi borçlanması da 53 lira üzerinden ödenecek. Yeşil kartlılar hariç genel sağlık sigortası kapsamında olmayan yaklaşık 3-3,5 milyon vatandaş var.' diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA