Roma Anlaşması'nın 60. Yıl Dönümüne Doğru

İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella: 'Avrupa neredeyse kendi içine kapanmış durumda. Aynı dün olduğu gibi yüreklice yolları aşacak ileri görüşlü bir vizyona ihtiyaç var'

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Avrupa'nın şu anda kendi içine kapandığını ve ileri görüşlü cesur adımlar atacak vizyona ihtiyacı olduğunu söyledi.

Avrupa Birliğinin (AB) kurucu anlaşması kabul edilen 1957 tarihli Roma Anlaşması'nın 60. yıl dönümü kutlamaları, ev sahibi ülke İtalya tarafından, devlet erkanının katılımıyla parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisinde yapılan törenle başladı.

Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Mattarella, Avrupa'nın içinde bulunduğu duruma dikkati çekerek, 'Avrupa neredeyse kendi içine kapanmış durumda. Aynı dün olduğu gibi yüreklice yolları aşacak ileri görüşlü bir vizyona ihtiyaç var.' değerlendirmesinde bulundu.

'Geleceği inşa etmek, İtalya'dan ve Avrupa'dan her türlü kaynağı kullanarak, entegrasyon sürecinde kurucu değerlere dayalı birliğe güvenle bağlı olunmasını gerektiriyor.' diyen Mattarella, 'sorunları çözmeyen duvarların olduğu' geçmişe dönmenin imkansız olduğunu söyledi.

Mattarella, Avrupalılara, Avrupa'da hiçbir ülkenin, bağımsızlığı, refahı, barışı, güvenliği tek başına garanti edemeyeceğini belirterek, AB'nin daima Avrupa ülkeleri üzerinde anlamlı katkı ve rolleri olduğunu vurguladı.

Senato Başkanı Pietro Grasso, AB'nin temeli olan entegrasyonun asla durdurulamayacağına dikkati çekerek, kıtanın geleceği ile küresel jeopolitik dengeye yönelik, iç ve dış sorunlar karşısında bu ilerleyişe yeni bir ivme kazandırarak, mümkün olduğunca homojen politikaları hayata geçirmeleri gerektiğini dile getirdi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini de Avrupa'nın entegrasyonuna yönelik atılan adımları 60 yıl önce olduğu gibi aynı yüreklilikle atmak gerektiğini ifade ederek, 'Bütün krizler, değişim fırsatıdır ve Roma Anlaşması'nın 60. yıl dönümü bu değişimi temsil edebilir.' görüşünü paylaştı.

Törene ayrıca Başbakan Paolo Gentiloni liderliğindeki koalisyon hükümeti üyeleri, eski Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, eski Başbakan Mario Monti, parlamentoda temsil edilen siyasi parti milletvekilleri katılırken, sadece AB karşıtı tezleriyle bilinen Kuzey Birliği Partisi (Lega Nord) katılmadı.

Kuzey Birliği Partisi parlamenterleri, meclisteki tören sırasında dışarıda AB karşıtı dövizler taşıdı.
Kaynak: AA