Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu Toplantısı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu: 'Önümüzdeki dönem kayıt dışılıkla topyekun mücadeleyi, sivil toplum örgütlerimiz, paydaşlarımız ve kamu dinamikleriyle çok ceza kesen değil, meşru zeminin doğruluğuna onları teşvik ederek, kendi mağduriyetlerini giderecek meşru zemine girdiklerinde de avantajlarını yaşayacakları süreçleri mutlaka birlikte başarmalıyız' SGK Başkanı Bağlı: 'Yeni hedef olarak, bilgilendirme, bilinçlendirme, sosyal güvenlik bilincini yaygınlaştırma, sürekli cezalandıran, hesap soran, denetleyen, işverenin sırtında yük olan bir kurum değil, işverenin yükünü hafifleten, ona rehberlik ve danışmanlık eden bir kurum olarak yolumuza devam edeceğiz'.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 'Önümüzdeki dönem kayıt dışılıkla topyekun mücadeleyi, sivil toplum örgütlerimiz, paydaşlarımız ve kamu dinamikleriyle çok ceza kesen değil, meşru zeminin doğruluğuna onları teşvik ederek, kendi mağduriyetlerini giderecek meşru zemine girdiklerinde de avantajlarını yaşayacakları süreçleri mutlaka birlikte başarmalıyız.' dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumunca (SGK) her yıl mart ayında düzenlenen 'Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Danışma Kurulu' toplantısı Müezzinoğlu başkanlığında, 'Kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, bankalar ve toplumun diğer ilgili kesimleri ile iş birliği bilincinin yaygınlaştırılması' gündemiyle toplandı.

Müezzinoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, sosyal güvenliğin bütün ülkelerin vatandaşları için çok önemli ve anlamlı bir başlık olduğunu söyledi. Ülkelerin medeniyet seviyelerinin ve yönetimlerinin insanına verdiği değerin, sosyal güvenlikteki seviye ve kapsamla ölçülebildiğini belirten Müezzinoğlu, sosyal güvenlikte 2002-2016 arasında kıyaslama yapıldığında çok önemli başarıların elde edildiğini dile getirdi.

Ancak sosyal güvenlikte daha iyi ve daha da geliştirilmesi gereken yönlerin olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, bunların bu toplantılarla değerlendirileceğini ve birlikte daha iyi noktalara gelmesi için çalışılması gerektiğini anlattı.

Müezzinoğlu, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamının bir çatı altında toplanması, bu çatı altında analizlerin sağlıklı yapılabilmesi, eksik ve zayıf halkaların düzeltilmesi adına güçlü bir veri tabanı oluşturduklarını ifade ederek, 'Özellikle siyasi iradenin bakış açısındaki doğru mantalite, doğru anlayış bizim önemli mesafeleri kat etmemize vesile oldu. Bu da 'kapsam dışında hiçbir vatandaşımızın kalmayacağı' anlayışıdır. 'Ülkenin 80 milyon insanının tamamı ne pahasına olursa olsun kapsam içinde olmalı ve bu anlamda var olan sorunlar neyse bu sorunları da çözüm üretecek süreçleri şekillendirmemiz gerekir' anlayışıdır.' diye konuştu.

Bu süreçte bütün insanların kapsam içine alınmasının kolay olmadığını dile getiren Müezzinoğlu, siyasi iradeye ve Türkiye Büyük Millet Meclisine teşekkür etti.

Bu kapsamda GSS'de yapılan düzenlemelerin uygulamadaki zorluklarını anlatan Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

'Bu düzenlemenin pratik uygulanabilir, vatandaşımızı mağdur etmeden kapsam içine alabilecek bir düzenleme olması gerektiğini değerlendirdik. Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenleme ile gelir testi muhatabı olmadan kapsam dışında kalan tüm vatandaşlarımıza güçlü bir imkan sağladık. Hangi nedenle olursa olsun kapsam dışında kalan tüm vatandaşlarımız, aylık 53 liralık GSS primini ödeyerek, kapsam içine girmiş olacak ve her türlü sağlık hizmetinden istifade edecek. Esasında sosyal devlet olmanın, vatandaşının en doğal hakkı olan sağlık hizmetine kolay ve hakkaniyetli ulaşma anlamında bu kitlede oluşacak mağduriyetin giderildiği bir düzenlemeyi yaptık.'

Düzenlemeyle aylık 53 lira ödeyecek imkanı olmayanların gelir testine girerek, kapsam içine alınması için Aile Sosyal Politikalar Bakanlığının devreye sokulacağı belirten Müezzinoğlu, 'Önümüzdeki süreç 80 milyon ülke insanı için çok değerli sürdürülebilir ve uygulanabilir bir sistem olarak uygulamaya giriyor 1 Nisan itibarıyla. Şimdiden 'hayırlı uğurlu olsun' diyorum.' ifadesini kullandı.

- '3 kişiden biri kayıt dışılık nedeniyle mağdur oluyor'

Kayıt dışılıkla mücadelenin önemine işaret eden Müezzinoğlu, '2002'lerden bu yana kayıt dışılığı yüzde 52'lerden yüzde 33'lere hatta yüzde 32,7'lere indirebilmeyi başardık. Ama 52'den 33'lere inmek başarı da tek başına 33'e baktığımızda üçte birlik bir kayıt dışılık çok önemli bir problem. Henüz daha kat etmemiz gereken önemli mesafeler var. Bu şu demektir; 3 kişiden biri kayıt dışılık nedeniyle mağdur oluyor.' değerlendirmesini yaptı.

Bakan Müezzinoğlu, bir puanlık bir kayıt dışılığın ülke ekonomisine, sosyal sigortalar bütçesine 1,9 milyar liralık kayıp veya kazanım olarak bir rakamsal boyutu bulunduğunu dile getirerek, bunun güçlü bir şekilde masaya yatırılması ve mağdur olan kitlenin mağduriyetine göz yumulmaması gerektiğini bildirdi.

Müezzinoğlu, 'Bir puanlık kayıt dışılığı azaltabilmek, önümüzdeki kısa sürede kayıt dışılığı yüzde 25'e indirebilmek... Yüzde 33'ü yüzde 25'e indirdiğimizde 8 puanlık bir başarı, bize 16 milyarlık bir gelirin kapısını aralıyor.' dedi.

Bu geliri de işverenin yükünü hafifletmeye ve sosyal güvenlik hizmeti bekleyen vatandaşın hizmet standardını yükseltmeye kullanacaklarını vurgulayan Müezzinoğlu, 'Önümüzdeki dönem kayıt dışılıkla topyekun mücadeleyi, sivil toplum örgütlerimiz, paydaşlarımız ve kamu dinamikleriyle çok ceza kesen değil meşru zeminin doğruluğuna onları teşvik ederek, kendi mağduriyetlerini giderecek meşru zemine girdiklerinde de avantajlarını yaşayacakları süreçleri mutlaka birlikte başarmalıyız.' şeklinde konuştu.

Vatandaşların kapsam içinde olmanın avantajları konusunda bilinçlendirilmesinin de önemine işaret eden Müezzinoğlu, bu konudaki geniş kampanyaların da birlikte şekillendirileceğini aktardı.

- 'Tanıtım faaliyetleri devam edecek'

SGK Başkanı Selim Bağlı da sosyal güvenlik kurumlarının kapsamı ve kayıt dışılıkla mücadelenin önemine değinerek, verilen teşviklerin bu konudaki katkısını anlattı.

Yeni dönemde kayıt dışı istihdamla mücadeleyi teşvik eksenli olarak tasarlamak, cezalandıran, sürekli denetleyen, hesap soran bir sistem değil bilinç, farkındalık ve kültür oluşturan bir kampanya ile kayıt dışılıkla mücadele etme hedefinin önlerine konulduğunu hatırlatan Bağlı, bu kapsamda genel sağlık sigortasının tanıtımından başlayarak, yıl boyunca sigortalılık bilincini yaygınlaştırma amaçlı tanıtım faaliyetlerinin devam edeceğini söyledi.

- 'Çok kazanandan çok, az kazanandan az prim' önerisi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de esnafın ödediği SGK primlerinin yüksek olduğunu dile getirerek, kayıt dışılığın önlenmesi için 'çok kazanandan çok, az kazanandan az prim' alınması önerisinde bulundu.

Türkiye Emeklileri Derneği Başkanı Kazım Ergün de promosyonlardan dolayı hükümete teşekkür ederek, '10 yıllık gecikmeyle de olsa bu promosyonu aldık. Emeklilerimize bankalar büyük bir zorluk çıkarıyorlardı, onu da anında çözdünüz.' dedi.

TİSK Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş ve Türk-İş Mali Sekreteri Ramazan Ağar da işsizlikle mücadele ve kayıt dışı istihdamın önlenmesinin önemine dikkati çekerek, son dönemde yapılan teşvik düzenlemelerini anlattı.
Kaynak: AA