KOSGEB Başkanı Biçer, AA Finans Masası'na Konuk Oldu Açıklaması (2)

'(İşletmelere FETÖ incelemesi) Şayet haksız yoldan destek verilmişse, bunları geri almak için icra takibi başlatıyoruz, mutlaka savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu anlamda başlattığımız icra takipleri oldu' 'FETÖ incelemesi yaparken, uygulamaları tek tipleştirmek için bir komisyon kurduk. Sahadan şikayet veya soru geliyor, bunları tek tek inceleyerek sahaya yeni görüşler gönderiyoruz' 'Rusya'da KOBİ'ler hiç gelişmemiş. Onlara aktaracağımız tecrübe ve KOBİ'lere sunacağımız fırsatlarla ticaret dengesi Türkiye'ye doğru yürür diye düşünüyorum'

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Recep Biçer, destek verilen işletmelerin Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ilişkisinin olup olmadığını incelediklerini belirterek, 'Şayet haksız yoldan destek verilmişse, bunları geri almak için icra takibi başlatıyoruz, mutlaka savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu anlamda başlattığımız icra takipleri oldu' dedi.

Anadolu Ajansı Finans Masası'na konuk olan Biçer, kredi kullandırılan KOBİ'lere yönelik güvenlik soruşturmalarını değerlendirirken, FETÖ'nün özel sektörde olduğu gibi Türkiye'deki kamu kuruluşlarını da negatif olarak derinden etkilediğini, öncelikle kurum içinde bu örgütle bağı olan kişileri hızla tasfiye ettiklerini söyledi. Daha sonra yayımlanan kararnamelerle tasfiyeleri tamamladıklarını kaydeden Biçer, 'Değişik ihbar, bulgu ve tespitlerle bize gelen hususlarda personel bazında değerlendirerek gereğini yapıyoruz. Bu manada personel hareketliliği anlamında gereğini yaptığımızı çok rahat ifade edebilirim.' diye konuştu.

İşletmelerin FETÖ'ye ne kadar bulaştığını tespit etmenin gerekliliğine işaret eden Biçer, 'Şayet, destek alırken her şey yasal ise bu işletmelere yasal zeminde ödeme yapıldıysa bir ihbar ile hareket etmemiz çok da mümkün değil. Mutlaka belge düzenine bakmak lazım. Hiç hak etmediği halde bu terör örgütü ile mensubiyeti veya irtibatı vesilesiyle geçerli olmadığı halde projesini geçerli kıldılarsa, komisyonu kendi adamlarından oluşturdular ve geçer not verdilerse, haksız yere destek ödedilerse bunların hepsi ayrı ayrı inceleniyor. Her ilden savcılık ve istihbarat teşkilatı buna yönelik ihbarları değerlendirerek bize mutlaka yazıyorlar. Müfettişlerimiz ve uzman personelimiz kanalıyla bunları mutlaka inceleyip kendilerine dönüyoruz. Onlar da bizim yazdığımız raporlara bağlı olarak konunun adli işlerini yapıyorlar.' ifalerini kullandı.

Kamu kurum ve kuruluşlarının bilgilerinden de istifade ettiklerini, söz konusu şirketlerle ilgili toplu sorgulama yaptırdıklarını dile getiren Biçer, kendilerine ulaşan bilgiler çerçevesinde bu firmaları derinlemesine incelemeye aldıklarını söyledi. Biçer, incelemede, şirketin FETÖ'ye bağlı bir dernekle ilişkisi, 17-25 Aralık sürecinden sonra Bank Asya'daki hesap hareketleri gibi bir kaç noktayı değerlendirdiklerine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

'Bir taraftan FETÖ incelemesi yaparken, bir taraftan da belki de hiç hak etmediği halde bazılarını zan altında bırakıp belki de yüzlerce kişiyi çalıştıran bir firmanın itibarını da yerle bir edebiliriz. Bunu önlemek için uygulamaları tek tipleştirmek amacıyla bir başkan yardımcısı başkanlığında, daire başkanlarından müteşekkil bir komisyon kurduk. Bu komisyon sahada uygulama birliğini sağlıyor. Örneğin sahadan şikayet veya soru geliyor, bunları tek tek inceleyerek sahaya yeni görüşler gönderiyoruz. Şayet haksız yoldan destek verilmişse, bunları geri almak için icra takibi başlatıyoruz, mutlaka savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu anlamda başlattığımız icra takipleri oldu.'

- Rus OPORA ile iş birliği

KOSGEB'in diğer ülkelerle iş birliklerine ilişkin bilgiler veren Biçer, idarenin 50'nin üzerinde ülke ile 67 civarında ikili iş birliği için mutabakat zaptı bulunduğunu belirtti. Biçer, bu yolla KOBİ'lere yönelik destek modellerini dışarıya ihraç etmeyi amaçladıklarını kaydederek, diğer ülkelerdeki kurumlarla tecrübe paylaşımı, saha ziyaretleri ve ikili iş görüşmeler yaptırma gibi, KOBİ'lerin dışa açılmalarına imkan sağlayacak bir ortam hazırladıklarının altını çizdi. Büyük firmaların zaman zaman Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) gibi kuruluşlarla yurt dışına ziyaret gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Biçer, KOBİ'lerin böyle bir imkanının bulunmadığını belirtti.

İhracat kabiliyeti olan ve dışa açılmayı isteyen KOBİ'lerin bu imkana kamu eliyle ulaşabilmesi gerektiğini kaydeden Biçer, KOBİ'lerin karşılarında resmi muhatap bulduğunda işlerini daha hızlı ve güvenli bir şekilde yapabildiklerini vurguladı. Biçer, muhatap kuruma karşılıklı anlaşmalar için ikili iş görüşmelerini zorunlu tuttuklarına işaret ederek, KOSGEB ile Rusya Federasyonu Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Kurumu (OPORA) arasında imzalanan mutabakat anlaşmasına ilişkin şunları kaydetti:

'Rusya ile bir kaç yıl önce başladığımız görüşmelere uçak krizi nedeniyle biraz ara vermiştik. Şimdi tekrar protokolümüzü yeniledik. Karşı tarafta da küçük ve orta ölçekli işletmelerin birliği diyebileceğimiz bir üst kuruluş var. Onlarla karşılıklı hem tecrübe paylaşımı hem de Türkiye ve Rusya'da iş yapmaya dönük olarak bir işbirliği çalışmamız var. Rusya'da coğrafya ve nüfus çok büyük, bizim avantajımız aslında bu konuda Rusya'nın çok zayıf olması. Tabiri caizse 'demir perde ülkesi olması' hasebiyle her şey devletin tekelinde, özel sektör, KOBİ'ler hiç gelişmemiş. Bizim onlara aktaracağımız tecrübelerle daha sonrasında yapacağımız ikili iş görüşmeleri ve KOBİ'lere sunacağımız fırsatlarla ticaret dengesi Türkiye'ye doğru yürür diye düşünüyorum.'

- '26 bin 332 personel için destek sağladık'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesindeki istihdam seferberliğine KOSGEB'in nasıl bir katkı sağladığını da anlatan Biçer, idarinin 10 değişik destek türü olduğunu söyledi.

Bunların içinde 'genel destek' adıyla 15 desteğin bulunduğu bir uygulamanın da yer aldığını ifade eden Biçer, nitelikli eleman desteğinin önemine işaret etti. Üniversite mezunu bir personelin istihdam edilmesi halinde bu kişinin net maaşının yüzde 50'sine 3 yıllık bir anlaşma döneminde 50 bin liraya kadar destek verildiğini anlatan Biçer, 'Örneğin 3 bin liralık maaşla çalıştıracağınız bir kişinin bin 500 lirasını biz karşılıyoruz. Bin 500 liradan 50 bin liraya kadar yuvarlarsanız aşağı yukarı 33-34 ay ediyor. 3 yıl sonra süreç tekrar sıfırdan başlıyor. Her işletmenin, her KOBİ'nin böyle bir imkandan istifade etmesi mümkün.' diye konuştu.

Son 4 yılda genel destek programı altındaki uygulama yoluyla 14 bin kişiye istihdam sağladıklarının altını çizen Biçer, Ar-Ge İnovasyon Destek Programıyla 4 bin 739, Endüstriyel Uygulama Destek Programıyla bin 152, KOBİGEL Destek Programıyla da 6 bin 441 kişiye destek verildiğini, böylece son 5-6 yılda toplam 26 bin 332 personele KOSGEB desteği sağlandığını bildirdi.

- 1 milyar liralık destek verildi

KOSGEB tarafından bugüne kadar kaç işletmeye, ne kadarlık destek sağlandığı hakkında da bilgi veren Biçer, en fazla Girişimcilik Destek Programı'na talep olduğunu, son 5-6 yılda uygulamalı girişimcilik eğitimi kapsamında yaklaşık 638 bin kişiye eğitim ve sertifika verdiklerini kaydetti. Bunlardan 30 binden fazlasının kendi iş yerlerini açtıklarını anlatan Biçer, 'Bu kişiler 50 bin liraya kadar hibe, 100 bin liraya geri ödemeli ama faizsiz desteğimizden istifade ediyorlar. Onlara bu zamana kadar 600 milyon liranın üzerinde destek sağladık.' ifadelerini kullandı. Biçer, Ar-Ge İnovasyon Destek Programı çerçevesinde de, 2010 yılından bu yana 3 bin 241 işletmeye 345 milyon lira civarında destek verildiğini kaydetti.

Biçer, KOSGEB kredileri kullandırılırken kadın girişimciler, engelliler, gaziler ve şehitlerin birinci derecedeki yakınlarına pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirterek, 'Biz bir oran tespit ediyoruz. Söz gelimi '100 lira harcadıysanız 60 lirasını geri alabilirsiniz' diyoruz. Bu, kadın girişimcilerimiz için 80 lira. Yüzde 20 fark veriyoruz. Engellilerimize, gazilerimize ve şehitlerimizin birinci derecedeki yakınlarında yüzde 20'lik bir avantaj sağlamış durumdayız. Bunlar bizim için özel gruplar.' değerlendirmesinde bulundu.

(Bitti)
Kaynak: AA