Söke'nin Yaşlılık Atlası Öıkarıldı

Söke Belediyesi gerçekleştirdiği proje ile Söke’nin yaşlı atlasını çıkardı. Bilimsel veriler ışığında, üniversiteden destek alarak gerçekleştirilen ‘yaşlı dostu belediye’ projesi Söke Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.

Söke'nin Yaşlılık Atlası Öıkarıldı
Kentin ve kentlinin sorunlarını tespit eden, bunların çözümlerine yönelik projeler üreten Söke Belediyesi, her geçen yıl yaşlı toplum olma yönünde hızla ilerleyen kentine ve 65 yaş üstü kentlisine ‘yaşlı dostu belediye’ projesini üretti. Bu projede Söke Belediyesi, Sağlık İşleri Müdürlüğü bünyesinde kurmuş olduğu ekipler ile yaşlıları evlerinde ziyaret ederek Söke’de yaşayan 65 yaş üstü vatandaşların sosyodemografik, ekonomik, sağlık, sosyal verilerini çıkardı. Böylece bir Söke Yaşlı Atlası oluşturuldu. Kentte yaşlılar ile ilgili yapılacak her türlü sağlık ve sosyal çalışmada bir rehber niteliğinde olacak bu atlas, kamuoyu ile paylaşılacak.

Proje ile ilgili bilgi veren Söke Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Barış Değer; “Dünya genelinde 1950-2000 yılları arasında ortalama yaşam süresi 20 yıl kadar artmıştır. Dünya ile beraber ülkemizde hızla yaşlanmaktadır. Türkiye’de 2000 yılında yaşlı nüfusun ülkenin toplam nüfusuna oranı %5.7 iken, bu oran 2015 yılında % 8,2’ye ulaşmıştır. Söke ilçesinde ise TUİK verilerine göre 2015 yılı yaşlı nüfusun ilçenin toplam nüfusuna oranı %10.89’dur. Bu rakam ülke ortalamasının üstüdür” dedi.

“YAŞLILARA DENGE TESTLERİ YAPILDI, DÜŞME RİSKLERİ BELİRLENDİ”

Proje yürütücüsü Söke Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Barış Değer; “Bu projede evlerinde ziyaret edilen yaşlılara bir denge testi uygulanmış ve düşme riskleri belirlenmiştir. Düşmeler yaşlılarda bağımsız yaşamı tehdit eden, kırık ve sakatlık riskini artıran en önemli sorunlardan biridir. Bu nedenle uyguladığımız denge testinden düşük puan alan ve düşme riski tespit edilen yaşlılarımıza walker, tripod veya tekli baston hediye edilerek destek olunmuş ve düşmelere karşı farkındalıkları artırılmıştır. Ucu kıvrık olan halılara, yetersiz aydınlatmaya, sandalye, koltuk, yatak yüksekliklerine, eşiklere dikkat çekilmiştir. Bazı yaşlılarımızın merdiven kenarlarına profil demir korkuluk yapılmış, bazı yaşlılarımıza ise tuvalet kenarına tutamaç takılmıştır. Bütün bunlarla yaşlılarımızın düşmelerinin önlenmesi amaçlanmıştır” dedi.

“YAŞLILARIMIZ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

Yaşlıların sorun ve sıkıntıların tespiti ve çözümü için projeyi çok önemsediklerini dile getiren Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran; “Bilgi ve birikimleri ile bizlere yol gösteren, toplumumuzun baştacı yaşlılarımızın hayat standarlarına ilişkin önemli veriler ortaya koyan bu proje kapsamında oluşturulan Söke’nin yaşlılık atlası, birçok çalışmaya rehber olacaktır. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA