Kanarya Sevdalılarının Yüreği Antalya'da Atıyor
Türkiye'de 6 yıldır düzenlenen ırk kanaryaları yarışmalarında birinciliği kimseye kaptırmayan Antalya Kanarya ve Kafes Kuşları Yetiştirenler Derneğinde, her perşembe ihale ile üreticiler birbirlerine kuş satıyor Kanarya sevdalılarını buluşturan kuş mezatını yöneten dernek ikinci başkanı Özkaya: 'Belki çocuklarınıza yaptığınız fedakarlıktan fazlasını yapıyorsunuz. Sabah 06.00'da kalkıp mama hazırlıyorsunuz. Mamayı sevgiyle yoğurup dağıtıyorsunuz. Sonra o kuşlardan şampiyonluk bekliyorsunuz. Zaten sevgiyi veriyorsanız şampiyonluk da kaçınılmaz oluyor' 12 yıldır kanarya üreticiliği yapan Erdem: 'Kuş besliyorsanız ailenizi dahi ikinci plana atmak zorundasınız. Birçok insan kuş için başka ülkelere giderek geziyor. Bu fedakarlığı yaparken sevdiklerimize ayırmayı planladığımız zamandan çalıyoruz'
Muratpaşa ilçesindeki Zerdalilik Mahallesi'ndeki Antalya Kanarya ve Kafes Kuşları Yetiştirenler Derneğinde her hafta perşembe akşamı olağan dışı bir yoğunluk yaşanıyor.
Mahalledeki ara sokaklara park eden araçlardan, ellerinde kafeslerle çıkan ve aynı tutkuyu paylaşan vatandaşlar, kuş mezatında bir araya geliyor. 180 metrekarelik derneği hınca hınç dolduran kanarya tutkunları, açık artırma usulü ile 50 ile 6 bin lira arasındaki fiyatlarla kuş sahibi oluyor.
Derneğin başkan yardımcısı Oğuz Özkaya, küçük yaşlardan itibaren kafes kuşlarına merakı olduğunu söyledi.
Son 5 yılda farklı kategorilerde 6 dünya şampiyonluğu, 6 dünya ikinciliği ile 3 de dünya üçüncülüğü bulunduğunu belirten Özkaya, ortalama bin 500 kuş beslediğini dile getirdi.
Derneklerine kanarya yetiştiriciliğine gönülden bağlı kişilerin geldiğine dikkati çeken Özkaya, 'Her hafta perşembe günleri üretimden fazla kuşları burada üreticiler satıyor. Mezat dışında kendi aramızda üretimle ilgili bilgileri paylaşıyoruz. Aramızda küçük yarışmalarla da üreticilerin kaynaşmasını sağlıyoruz.' dedi.
- 'Irk kanaryaları yarışmalarında 6 yıldır birinciyiz'
Türkiye'de çok kaliteli ırk kuşları üretildiğine işaret eden Özkaya, şunları söyledi:
'Türkiye'nin bu misyonunun en kuvvetli ili de Antalya. Türkiye'deki ırk kanaryalarının en iyilerini derneğimizdeki üreticiler üretiyor. Son 6 yıldır Türkiye'deki ırk kanaryaları yarışmalarında birinciliği elde ettik. Antalya, Türkiye'nin ırk kanaryalarında merkezi konumunda. Dünyada da kuş besleyiciliği son yıllarda daha popüler olmaya başladı.'
Kuşlara kalpten bağlı olduklarını anlatan Özkaya, 'Kuş bizim tutkumuz. Belki çocuklarınıza yaptığınız fedakarlıktan fazlasını yapıyorsunuz. Sabah 06.00'da kalkıp mama hazırlıyorsunuz. Mamayı sevgiyle yoğurup dağıtıyorsunuz. Sonra o kuşlardan şampiyonluk bekliyorsunuz. Zaten sevgiyi veriyorsanız şampiyonluk da kaçınılmaz oluyor. Kuşçuluğa para olarak bakmıyoruz. Manevi yönü daha yüksek.' ifadelerinini kullandı.
- 'Biz de kuşla tatil yapmak istiyoruz'
Hayatlarına kuşların şekil verdiğini vurgulayan Özkaya, 'Yazın tatil yapmıyoruz. Temmuzun 15'inde kuşların eş mevsimi bittikten sonra tatilimizi ayarlıyoruz. Tatil derken kuşların yarışmaları için başka illere ya da ülkelere gidiyoruz. Kimisi karda kimisi denizde tatil yapmak ister. Biz de kuşla tatil yapmak istiyoruz ve öyle yapıyoruz.' dedi.
Kuş besleyiciliğinin çocukların gelişmesi açısından da çok faydalı olduğunu olduğunu ifade eden Özkaya, ebeveynlerin bir kafes ile kuş alması halinde çocukların daha sorumluluk sahibi büyüyeceğine işaret etti.
Yaklaşık 12 yıldır kuş besleyen Yakup Erdem ise geçen yıl yapılan şampiyonada iki dünya şampiyonluğu elde ettiğini vurguladı. Kuşçuluğun fedakarlık istediğini anlatan Erdem, şöyle konuştu:
'Kuş besliyorsanız ailenizi dahi ikinci plana atmak zorundasınız. Bu sevgi öyle bir sevgi. Birçok insan kuş için başka ülkelere giderek geziyor. Bu fedakarlığı yaparken sevdiklerimize ayırmayı planladığımız zamandan çalıyoruz. Çocuklarımızdan daha fazla kuşlarımızla zaman geçiriyoruz. Rutin her gün yapmamız gereken yem ve su değişimi, mama hazırlamak gibi. Yılda 15 yarışma oluyor. Hepsine katılmak 15 hafta sonunu kuşla başka illerde geçirmek anlamına geliyor. Aileyle geçirmemiz gereken zamanları kuşla geçiriyoruz. Bu büyük bir fedakarlık.'