Eğitimde Üç Boyutlu Yazıcı Dönemi

Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde bir ilkokulda öğrenciler, dersleri üç boyutlu yazıcıdan çıkartılan gereçleri kullanarak işliyor Şehit Şemsettin Bey İlkokulu sınıf öğretmeni Yıldız: 'Derste 29 Ekim'i canlandırdık. Bunu Türkiye haritasında üç boyutlu olarak anlattık. Materyallerle anlatılan ders öğrencilerde kalıcı öğrenmeyi sağlıyor'

Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde bir ilkokulda dersler, öğrencilerin hafızasında kalıcı olması için üç boyutlu yazıcıdan çıkartılan gereçlerle anlatılıyor.

Teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde üç boyutlu yazıcılar pek çok alanda kullanılırken, bir ilkokulda derslerin daha iyi anlatılması amacına da hizmet ediyor.

Şehit Şemsettin Bey İlkokulu sınıf öğretmeni İbrahim Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yıllık öğretmen olduğunu, yıllardır derslere girerken konuyu anlatmak için bazı gereçler kullandıklarını söyledi.

Bu gereçleri konuya göre, köpük veya karton kutulardan hazırladıklarını belirten Yıldız, söz konusu malzemeden yapılan gereçlerin hazırlanmasının zaman aldığını, yapılan gerecin dayanma süresinin de sınırlı olduğunu anlattı.

"Teknolojiye nasıl ayak uydururuz?" diye düşünürken, ders gereçlerini üç boyutlu yazıcıdan çıkartma fikrinin doğduğunu ifade eden Yıldız, girişimlerde bulunduklarını ve İstanbul'dan bir firmanın okullarına, toner masraflarını da karşılamak üzere üç boyutlu yazıcı hibe ettiğini dile getirdi.

İşledikleri derse göre, gereçleri bilgisayardan belirleyerek, üç boyutlu yazıcıdan çıkarttıklarını vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:

"Derslerimizdeki konulara göre materyaller üretiyoruz. Derslerimizdeki konulardan olan 29 Ekim'i canlandırdık. Bunu Türkiye haritasında üç boyutlu olarak anlattık. Materyallerle anlatılan ders öğrencilerde kalıcı öğrenmeyi sağlıyor."

Yıldız, üç boyutlu yazıcıyla, Atatürk ve asker maketi, Anıtkabir, Sivas Kongre Merkezi, Galata Kulesi, Bandırma Vapuru'nun maketlerini yaptıkların, tarihsel konuları maketler üzerinden anlattıklarını aktardı.

Dersle ilgili gereçleri, beş kişi, iki günlük çalışmayla yazıcıdan çıkarttıklarını söyleyen Yıldız, yaptıkları gereçleri öğrencilere hediye ettiklerini belirtti.

Tokat'ta ders gereçleri yapmak için bir atölye kurmak istediklerini de ifade eden eden Yıldız, şunları kaydetti:

"Önceden öğrencilere yaptıkları karşılığı çikolata filan veriliyordu. Artık onlar değişti. Öğrencilere şimdi ise yaptığımız materyalleri hediye ediyoruz. Yaptığımız materyaller sağlıklı. Materyalleri yapmaya başladığımızda uzman kimseden yardım alamadık. Kendimiz videolar izleyerek yaptık. En büyük sıkıntımız o oldu. Tokat'ta bu materyalleri yapabileceğimiz bir atölye kurmak istiyoruz. Yaptığımız materyallerimizi öğrencilerimize hediye edeceğiz."

Üçüncü sınıf öğrencilerden Damla Sözübek ise dersi maketler yardımı ile dinlemenin çok yararlı olduğunu, anlatılan konuları gözlemleyebildikleri için kolay unutmadıklarını söyledi.
Kaynak: AA