BM Temsilcisi Açıklaması 'Libya'da Ulusal Uzlaşının Zamanı Geldi'

BM Libya Özel Temsilcisi Selame: 'Artık Libya'da kapsamlı bir ulusal uzlaşı oluşturmanın zamanı geldi. Bu da ancak geçmişin sayfalarını geride bırakarak ve ulusal barışı güçlendirerek mümkün' 'Süreklilik arz eden kurumların oluşturulması, anayasa, seçimler ve Libya'nın tümünü kapsayan bir ulusal barışı önemsiyoruz'

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame, Libya'da barışçıl siyasi geçişin sağlanabilmesi için kapsamlı bir ulusal uzlaşının zamanının geldiğini söyledi.

Tunus'ta Libya'nın güneyindeki temsilciler ve aktivistlerin katılımıyla düzenlenen bir toplantının ardından yaptığı açıklamada Selame "Artık Libya'da kapsamlı bir ulusal uzlaşı oluşturmanın zamanı geldi. Bu da ancak geçmişin sayfalarını geride bırakarak ve ulusal barışı güçlendirerek mümkün." diye konuştu.

Selame, ülkenin güney bölgesinin Libya'nın toprak bütünlüğü ve sınırlarının korunması açısından önem arz ettiğini ifade etti.

BM'nin, "geçiş dönemi planında" Libyalıların hayat koşullarını iyileştirecek bir hükümet kurulmasının da bulunduğunu ancak, bunun gerçekleştirilmesinin henüz zor göründüğünü aktaran Selame, "Aynı şekilde, süreklilik arz eden kurumların oluşturulması, anayasa, seçimler ve Libya'nın tümünü kapsayan bir ulusal barışı önemsiyoruz." ifadelerini kullandı.

- Libya'daki siyasi tıkanıklık

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta Temsilciler Meclisi (TM), diğeri Trablus'ta Milli Genel Kongre (MGK) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim ortaya çıkmıştı.

BM'nin girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan "Libya Siyasi Anlaşması" uyarınca UMH Başkanlık Konseyi kurulmuştu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararla Başkanlık Konseyi'ni Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanımış ancak konseyin sunduğu hükümet listeleri General Halife Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki TM'de onaylanmadığı için süreç tıkanmıştı.

BM Libya Özel Temsilcisi Selame, eylül ayında üç aşamalı bir eylem planı önerisinde bulunmuştu. Selame, eylem planının birinci aşamasının Suheyrat Anlaşması'nda değişiklik yapılmasını, ikinci aşamasının önceki müzakerelere katılmayan siyasi grupları bir araya getiren ulusal konferans düzenlenmesini, üçüncü aşamasının ise anayasa için bir referandum yapılması ve parlamento ile cumhurbaşkanının da anayasaya uygun bir şekilde seçilmesini öngördüğünü ifade etmişti.

General Hafter pazar günü yaptığı açıklamada, Fas'ın Suheyrat kentinde varılan Libya Siyasi Anlaşması'nın geçerlilik süresinin dolduğunu, anlaşma uyarınca kurulan UMH Başkanlık Konseyi'nin de meşruiyetini kaybettiğini öne sürmüştü.

Kaynak: AA