Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü Açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Türkiye ve Belarus arasındaki 600 milyon dolar civarındaki ticaret hacminin, kısa zamanda 1 milyar dolara ulaşmaması için hiçbir neden yoktur” dedi.

Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü Açıklaması
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye-Belarus inovasyon forumuna katılmak üzere dün geldiği Belarus’un başkenti Minsk’e açıklamalarda bulundu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü:

“Diplomatik ilişkilerimiz 25 yıl önce başlamış ve bugüne kadar sorunsuz bir şekilde devam etmiştir. Çeyrek asrı bulan ilişkilerimizin, dinamik ve yoğun bir şekilde süreceğine yürekten inanıyorum. Gerek üst düzeydeki siyasi diyaloglar, gerekse ülkelerimiz arasında imzalanan çok sayıdaki anlaşma; Türkiye - Belarus dostluğunu geleceğe taşıyacaktır. İnovasyon Forumu boyunca, Türk ve Belarus firmaları ikili görüşmeler yapacak, iş imkânlarını değerlendirecek ve yeni işbirliği kanalları kuracaklardır. İş adamlarımız ve firmalarımızın, birbirlerinin potansiyellerini keşfetmesini, son derece önemli ve değerli bulmaktayız. Karşılıklı güvenen dayanan, sıcak ve dostane ilişkilerimiz; ticari ve ekonomik alanlarda da ilerlemeli, istikrarlı bir seyir almalıdır. Türkiye ve Belarus arasındaki 600 milyon dolar civarındaki ticaret hacminin, kısa zamanda 1 milyar dolara ulaşmaması için hiçbir neden yoktur. Diğer yandan, Türk girişimcilerin Belarus’taki yatırım hacmi, 1,5 milyar dolar seviyesindedir. İş adamlarımızın Belarus’a olan ilgisinin ve yatırım arayışlarının, önümüzdeki yıllarda, daha da artacağına inanıyorum. Bildiğiniz gibi; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 11 Kasım 2016 tarihinde, 200 Türk iş adamı ile birlikte Belarus’u ziyaret etmişti. Bu ziyaret, ülkemizin Belarus’a yaptığı en üst düzeyde ziyaret olmasının yanı sıra, Belarus’a olan ilgimizin de önemli bir göstergesidir. Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye Diyanet Vakfı’nın yaptırdığı Minsk Camiinin açılışını da yapmıştı. Bu cami, Türk - Belarus dostluğunun simgelerinden biri olmuştur. Yaklaşık 100 bin Müslüman’ın bulunduğu Belarus, farklı köken ve inanca sahip insanların barış içinde yaşadığı bir ülkedir. Belarus’un bu vasfının, tüm dünya ülkelerine örnek olmasını diliyoruz. Türkiye, hem kendi coğrafyasında, hem de dünyada yükselen bir yıldızdır. İçtenlikle belirtmek isterim ki; ülkemiz artık dünya standartlarında küresel rekabet gücü olan, güçlü sektörlere sahiptir. Birkaç gün önce açıklanan 2017 yılı üçüncü çeyrek büyüme oranımız, yüzde 11.1 olarak gerçekleşmiştir. Bu oran, dünya ülkeleri arasındaki en yüksek büyüme rakamıdır. Bizi en çok memnun eden husus ise; ülkemizdeki büyümenin motorunun sanayi ve özel sektör yatırımları olmasıdır. Ülke ekonomimizi doğrudan hedef alan manipülasyonlara rağmen, Türkiye yatırım yapılabilir, istikrarlı, güçlü sanayi sektörlerine sahip, güven veren bir ülkedir. Bir yandan dünya çapında mega yatırımlara imza atarken, diğer yandan Ar-Ge, inovasyon ve tasarımda da dikkat çekici mesafeler alıyoruz. Sanayi politikalarımızın temeline teknolojiyi ve Ar-Ge’yi koyuyoruz. Hem devletimiz, hem de iş dünyamız; ciddi bir sektörel birikim ve tecrübeyle, 2023 hedeflerine kilitlenmiştir. Bilim ve teknolojiyi, sanayi üretiminin odağına koymak için sayısız projeye, teşvik sitemine, desteğe, yasal düzenlemelere imza atıyoruz. Ülkemizdeki bu olumlu gelişmelerin, Belaruslu dostlarımızın da yakından takip ettiğini biliyorum" dedi.



Belarus’un da birçok sektörde önemli mesafeler aldığını görmekten, memnuniyet duyduğumuzu ifade eden Özlü, “Neredeyse tüm alanlarda, Belarus ile Türkiye arasında ikili anlaşmalar bulunmaktadır. Bu anlaşmaların getirdiği yükümlülükler, titizlikle yerine getirilmektedir. İki ülke arasındaki dostluğun, ticaretle taçlandırılmasından daha doğal bir durum yoktur. Biz, Türkiye - Belarus arasındaki ekonomik ilişkilerin, karşılıklı olarak bir şeyler alıp satmanın çok ötesinde ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü, ülkelerimizin sahip olduğu potansiyel, bizler için çok daha fazla fırsatlar sunmaktadır. Özellikle sanayi ve üretim alanındaki işbirliğimizi, daha da geliştirmenin mümkün olduğuna inanıyoruz. Bizler bakanlık olarak, Belarus ile bilim, teknoloji, sanayi, tasarım, Ar-GE ve inovasyonda yeni ortaklılar, yeni projeler ve yeni anlaşmaları hayata geçirmekten büyük bir memnuniyet duyacağız. İnovasyon Forumu boyunca bürokratlarımız ve iş adamlarımız; ayrıntılı bir biçimde bugüne ve geleceğe dair konuşacaklar, anlaşacaklar ve yeni bir dönemin temellerini atacaklardır. Belarus - Türkiye İnovasyon Forumu kapsamında, yeni ortaklıkların ve dostlukların temelini atmaktan son derece mutluluk duyacağız. İnovasyon Forumu’nun, her iki ülke için olumlu sonuçlar getirmesini diliyorum. Bu güzel organizasyonda emeği ve katkısı olan bütün paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Konukseverliğinizden dolayı hepinize şükranlarımı arz ederim” şeklinde konuştu.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, ise “Türkiye - Belarus İnovasyon Forumu için Belarus’ta bulunmaktan büyük bir memnuniyet duymaktayım. Düzenlenen forumun, ülkelerimiz arasındaki ilişkilere katkı sunmasını diliyorum” dedi.

Kaynak: İHA