'Türkiye'nin Misafirperver Tutumu Batı'da Yok'

Meksikalı genç yönetmen Cantu: Sinema dersinde hocamız bize Suriyelileri konu edinen bir film izletti. Bundan ilham alarak bir film çekmeye karar verdim' 'Biz yönetmenler ve film yapımcıları, kameralarımızla mültecilere daha düzgün açılardan bakabilirsek haletiruhiyelerini daha iyi tasvir edebiliriz' 'Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara karşı misafirperver tutumunu takdir ediyorum. Türkler özellikle insan haklarına karşı çok saygılılar. Avrupa ve ABD'deki insanların ise sığınmacılara karşı bakış açıları, kafalarındaki mülteci portresi, medyada oluşturulan algılar sebebiyle değiştiriliyor' 'Büyük şirketler, yapımcılar, bu filmler konusunda kar odaklı oldukları için değerli hikayeleri anlatmaktan kaçınıyorlar'

AİŞE HÜMEYRA BULOVALI - Meksikalı genç yönetmen Ramiro Cantu, Suriyeli sığınmacıların sinemada doğru hikayelerle ele alınması gerektiğini belirterek, "Filmlere baktığınızda net bir şey söylemiyor, elle tutulur bir hikaye anlatılmıyor. Mültecileri ele alan filmler de öyle. Bizim gözümüzde mültecileri değerli kılabilecek filmler yok. Biz filmlerimizde düzgün hikayeler anlatabilirsek bu konularda duyarlılık oluşturabiliriz." dedi.

Suriyeli sığınmacılar üzerine "Mülteciler" adıyla kısa film çeken 17 yaşındaki genç yönetmen Cantu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisi de bir mülteci olduğu için Suriyelilerin yaşadığı acıları ve zorlukları daha iyi anlayabildiğini söyledi.

Cantu, Türkiye'de kaldığı süre içerisinde de burada yaşayan Suriyeli sığınmacılar hakkında belgesel hazırlamak için çalışmalar sürdürdüğünü kaydetti.

Henüz lise eğitimine devam eden Cantu, filmin çıkış noktasını şu sözlerle anlattı:

"Sinema dersinde hocamız bize Suriyelileri konu edinen bir film izletti. Bundan ilham alarak, aynı zamanda ben de bir Meksikalı olduğum ve Meksikalı göçmenlerin de neler yaşadıklarını, psikolojilerini bildiğim için mülteciler üzerine bir film çekmeye karar verdim. Diğer sınıflarda Suriyeli mültecileri ele alan başka bir film çekilmedi. Yaptığım kısa filmle okul arkadaşlarımı da bu konuda cesaretlendiriyorum."

Cantu, mülteciler üzerine uzun metraj bir film çekmek istediğinin altını çizerek, "Öğrenci olduğum için şu an uzun metraj bir film üzerine uzun süreli çalışamıyorum. Kısa filmlere yöneldim ve bu kısa filmlerim için de şu an Amerika'da, Meksika'da sokaklarda büyüğün küçüğü ezmesi, kabadayılık ve adaletsizlik üzerine gerçekleşen olaylar hakkında materyaller topluyorum. Bunları toplarken de bu olayların insanları nasıl etkilediği, ezilenlerin psikolojisi üzerine de araştırmalar yapıyorum." diye konuştu.

- "Türkler özellikle insan haklarına karşı çok saygılı"

Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara karşı misafirperver tutumunu takdir ettiğini dile getiren genç yönetmen, "Türkler özellikle insan haklarına karşı çok saygılılar. Avrupa ve ABD'deki insanların ise sığınmacılara karşı bakış açıları, kafalarındaki mülteci portresi, medyada oluşturulan algılar sebebiyle değiştiriliyor. Umuyorum ki bu durum bir gün bir şekilde düzelecektir." ifadelerini kullandı.

Ramiro Cantu, sinemada doğru hikayelerle Suriyeli sığınmacıların ele alınması gerektiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kayda değer hikayeler anlatmamız lazım. Filmlere baktığınızda net bir şey söylemiyor, elle tutulur bir hikaye anlatılmıyor. Mültecileri ele alan filmler de öyle. Bizim gözümüzde mültecileri değerli kılabilecek filmler yok. Biz filmlerimizde düzgün hikayeler anlatabilirsek bu konular düzelecektir. Büyük şirketler, yapımcılar, bu filmler konusunda kar odaklı oldukları için değerli hikayeleri anlatmaktan kaçınıyorlar. Biz yönetmenler ve film yapımcıları olarak, kameralarımızla mültecilere daha düzgün açılardan bakabilir, onları doğru gözlemleyebilirsek gerçek durumlarını daha net anlayabiliriz ve haletiruhiyelerini daha iyi tasvir edebiliriz. Bunları da insanlara düzgün bir şekilde aktarabilirsek, Batı'nın mültecilere karşı bakış açısı olumlu yönde değişecektir diye düşünüyorum. Ben de bunu başarmak istiyorum. En başta kendim yapmaya çalışıyorum. Artık mültecilere iyi bakılmasını istiyorum."

Suriyeli mültecilerle, Meksikalı göçmenlerin benzer zorluklar yaşadığı değerlendirmesini yapan Cantu, "Ben 2 haftada bir Meksiko şehrine gitmek istiyorum ama orada çocuk kaçırma, hırsızlık gibi bir sürü suç var. Meksikalılar bu yüzden canlarını kurtarmak, daha güvenli yaşayabilmek için göç ediyor, ülkelerinden refah seviyesi daha yüksek bir yerde yaşamak için kaçıyorlar. Bu bakımdan ben de kendimi Suriyelilerle eş tutabiliyorum. Onlar da benzeri, daha zor nedenlerden dolayı ülkelerinden kaçıyor." dedi.

- "Mülteciler"

Senaryosu da Ramiro Cantu'nun kaleminden çıkan "Mülteciler"in yapımcılığını Jorge Martinez gerçekleştirdi. Filmin başrollerini ise Mayela Ramirez, JC McGolddrick, Victor Martinez ve Alejandro Flores üstlendi.

Farklı liselerin yanı sıra ABD'deki çeşitli film yarışmalarında ödül kazanan "Mülteciler", "7. Uluslararası Suç ve Ceza Festivali"nin "Altın Terazi Kısa Metraj Film Yarışması" kapsamında bugün 13.00'te Atlas Sineması'nda, yarın ve 9 Kasım'da da City's Nişantaşı'nda sinemaseverlerle buluşacak.

Güncel olaylara dayanan filmin konusu özetle şöyle:

"Suriyeli Aisha’nın topluma hiçbir zararı yoktur. Halep Pazarı’ndayken metreler ötesine düşen bir bombayla dünyası yerle bir olan Aisha, bu tip saldırılar devam ettiği için kaçmak zorunda kalır. Evini ve ailesi başta olmak üzere her şeyini hayatta kalmak adına ardında bırakan Aisha’yı, sığınacağı ABD'ye kadar zorlu bir yolculuk beklemektedir."
Kaynak: AA