'Evinizi Kendinizde Gibi Hissedin' Sergisi Açıldı

Bağımsız Sanat Vakfınca düzenlenen Tuğba Renkçi Taştan'ın sergisi, 'Evinizi Kendinizde Gibi Hissedin' 9 Aralık'a kadar ziyaret edilebilir Sanatçı Taştan: 'Kendi kültürümüze ilişkin bir temsil olarak, 'Evinizi Kendinizde Gibi Hissedin' adlı çalışmamda, kültürel nesne bağlamında enstalasyonları buluşturdum. Amacım, kitle iletişim araçlarıyla insanı ve yaşamı baskılayan, toplumları yönlendiren ve onların üzerinde egemenlik kurmayı amaçlayan sistemin varlığına dikkati çekmektir'

Bağımsız Sanat Vakfınca düzenlenen sanatçı Tuğba Renkçi Taştan'ın dördüncü kişisel sergisi, "Evinizi Kendinizde Gibi Hissedin" sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Taştan, vakıfta açılan sergide, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kapitalizmin oluşturduğu yeni dünya düzenindeki tüketim kültürüyle birlikte yok olan özgün, ulusal, toplumsal ve yerel kültürü, günümüze yansıtmak istediğini söyledi.

Temelde yaşam biçimini oluşturan kültürün izlerini sanatseverlerle paylaşmak istediğine vurgu yapan Taştan, "Kendi kültürümüze ilişkin bir temsil olarak, 'Evinizi Kendinizde Gibi Hissedin' adlı çalışmamda, kültürel nesne bağlamında enstalasyonları buluşturdum. Amacım, kitle iletişim araçlarıyla insanı ve yaşamı baskılayan, toplumları yönlendiren ve onların üzerinde egemenlik kurmayı amaçlayan sistemin varlığına dikkati çekmektir." dedi.

Taştan, büyük şirketlerin yerel ve kültürel kodlamalarla bir metayı paketleyip sunarak, tüketicinin yerleşik alışkanlıklarını kontrol ettiğini söyleyerek, şunları kaydetti:

"Frankfurt Okulu'nun düşünürleri, araştırmalarında kitle iletişim araçlarını ele alır ve özellikle kitleleri yönlendiren kültür endüstrisinin varlığından bahsederler. Ayrıca içinde bulunduğumuz dünyada, popüler kültürün tüketiciye hangi anlamlar yüklediğini toplumsal yaşamın kültürel bir metaforu olarak, kullanıcılarının izlerini ve ruhunu taşıyan, eski ve kullanılmış kültür malzemelerini mekanla ilişkilendirerek ele alıyorum. Tarihin ve toplumun içinde sessiz kalmış, yok olmaya yüz tutmuş, aynı zamanda nostaljik bir niteliğe de sahip olan kültürel ve yerel kodları içinde barındıran nesnelerin formlarını, kişisel tarihinden de yola çıkarak yeniden yorumlamak istedim. Bu anlamda amacım, konu olarak kültürün seçilmesi ve yorumlanması, toplumlar üzerindeki küresel kapitalizmin gücü ve etkisine, tüketiciye bir takım pazarlama yöntemleriyle sunulmasına (dayatılmasına) ironik bir göndermede bulunmaktır."

Bu anlamda, günümüz toplumunda yaşayan bireylerin, bu sistemin bir parçası olmaktan kurtulamadığını dile getiren Taştan, "Böylece kültürel nesneler üzerinden tüketiciyi düşünmeye davet etmek istedim ve Anadolu'ya, Nevşehir yöresine, ve kendi kültürüne ait, kullanılmış nesnelerin yoğun olarak yer aldığı sergimde, bu yapıyı irdeleyerek ve alışkanlık oluşturan metaların sinsice toplumsal yaşama girip yerel kültürün yerine geçmesini sorgulatmaya çalıştım. Ayrıca kültürel nesnelerin üç boyutlu ve mekansal bir sanat formuna dönüşmesiyle meseleyi kavramsal, kuramsal ve düşünsel bir açıdan irdeleyerek, görsel bir takım açılımlar üzerinden okunmasına olanak tanıdım" diye konuştu.

Sergi, 9 Aralık'a kadar ziyaret edilebilir.
Kaynak: AA